Премини към основното съдържание

Над 250 общински експерти участваха в онлайн обучение на НСИ

Публикувано на: 23.05.2024 - 10:00

Над 250 експерти от общините в страната участваха в онлайн обучение, посветено на статистическите изследвания в областта на околната среда, организирано от Националния статистически институт и Националното сдружение на общините в Република България. В еднодневния курс се включиха представители на НСИ, териториалните статистически бюра и на общините.

Целта на обучението бе методологично подпомагане на общинските администрации, респонденти на статистическите изследвания, при предоставянето на данни. По този начин ще се подобри качеството на статистическата информация, която България докладва на Европейската комисия. НСИ представи същността, контекста и целта на статистиката и сметките за околната среда и изследванията „Разходи за опазване и възстановяване на околната среда“, „Екологични стоки и услуги“ и „Дълготрайни материални активи с екологично предназначение“.

Акцентът на обучението бе качеството на статистическите данни, основен фактор за което е събираемостта и качеството на първичните данни, предоставяни от респондентите на статистическите изследвания. В тази връзка общините получиха конкретни методологични и практически указания за пълно, точно и последователно отчитане на необходимата информация, включително за работа с информационната система „Статистика на околната среда“.

По време на дискусиите общините поставиха въпроси, свързани с правилното отнасяне на отчитаните от тях данни по съответните класификации и номенклатури. Поставени бяха и въпроси по изследванията, разгледани на предходното обучение, с подчертан интерес към „Емисии в атмосферата“, на които също бяха дадени изчерпателни разяснения.

Опазването на околната среда е приоритетна тема в международен и европейски мащаб и е обект на редица стратегически и прилагащи нормативни документи. Европейската Зелена сделка, моделът за кръгова икономика, тематичните директиви и регламенти в областта определят политиката по опазване на околната среда, включително нейните цели и конкретните мерки за тяхното постигане. Наблюдението на това изпълнение се подпомага и от статистическа информация за околната среда.

Това е второто обучение сред представителите на общините, първото се проведе през 2023 г. Големият интерес към инициативата на НСИ и положителната оценка от участниците в нея са основание да превърнем тези обучения в редовна практика и по този начин да допринесем за изпълнението на нашата цел – подобряване на качеството на статистическата информация, заключи в края на онлайн срещата д-р Гергана Чешмеджиева, началник на отдел „Сметки в околната среда и енергетиката“ в НСИ.