Премини към основното съдържание

НСИ беше домакин на семинар в областта на държавната финансова статистика

Публикувано на: 21.05.2024 - 14:26

Семинар на тема „Разработване, производство и разпространение на данните в областта на държавната финансова статистика“ се проведе в периода 15-17 май 2024 г., в учебния център на Националния статистически институт (НСИ) в с. Сливек. Срещата, в която взеха участие 17 експерти от НСИ, Българската народна банка и Министерство на финансите, беше ръководена от Нина Стоименова, директор на дирекция „Макроикономическа статистика“ в НСИ.

По време на семинара бяха обсъдени теми като политиката на ревизии в данните и съгласуване на комуникационни аспекти, включително по отношение на предстоящата хармонизирана бенчмарк ревизия в Европейския съюз през 2024 г., отчитането на европейски средства в държавната финансова статистика, промените и новите изисквания в трансмисионната програма на Евростат за предоставяне на данни в областта на национални сметки, с оглед на последните промени в Регламент (ЕС) № 549/2013 на ЕП и на Съвета от 21 май 2013 г. относно Европейската система от национални и регионални сметки в ЕС и други.

Нина Стоименова изрази удовлетворението си от положеното начало на една добра практика на сътрудничество между трите институции, за бъдещо обсъждане на актуални въпроси и предизвикателства в областта на държавната финансова статистика, с оглед и на предстоящото членство на България в Комитета по статистика и политики в областта на статистиката на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Семинарът се проведе в контекста на актуализирания през март 2024 г. Меморандум за сътрудничество между Националния статистически институт, Българска народна банка и Министерство на финансите при разработване, производство и разпространение на данните в областта на държавна финансова статистика.