Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ модерира сесия по време на 19-ата Конференция на Международната асоциация за официална статистика

Публикувано на: 17.05.2024 - 15:00

Председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов участва в 19-ата Конференция на Международната асоциация за официална статистика и Международния статистически институт, която се проведе в периода 15-17 май 2024 г. в гр. Мексико сити под мотото „Да подобрим вземането на решения за всички“. Домакин на тазгодишната международна конференция беше Националният институт по статистика и география на Мексико.

В първия ден от конференцията доц. Атанасов модерира сесия с актуална и за България тема „Преминаване от преброяване, базирано на регистри към създаването на Статистически регистър на населението“. По време на сесията ръководителите на националните статистически офиси на Литва, Хърватия, Нова Зеландия, Гърция и Уругвай споделиха опита на държавите си от последното преброяване на населението и жилищния фонд и обсъдиха възможностите, но и предизвикателствата, които административните източници предоставят при провеждането му.

По време на тридневната годишна конференция, в рамките на 49 сесии, представителите на статистическата общност от цял свят обсъдиха ролята на официалната статистика като важно публично благо, на което всички потребители разчитат за вземането на информирани решения. Сред обсъжданите теми са възможностите за подобряване на взаимодействието с всички заинтересовани страни, за да се отговори по-добре на нуждите на потребителите и на предизвикателствата, пред които е изправена официалната статистика, на фона на все по-бързо развиващите се екосистеми от данни и увеличаващия се брой източници на информация.

Традиционно конференцията завърши с връчването на международната награда за млади статистици, представили най-добрите статии в областта на официалната статистика.