Премини към основното съдържание

Заседание на Работната група по обмен на статистически данни към Организацията за черноморско икономическо сътрудничество

Публикувано на: 04.04.2024 - 14:31

Председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов и експерти от отдел „Международни отношения и проекти“ взеха участие в  заседание на Работната група по обмен на статистически данни и икономическа информация към Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС), което се проведе във виртуален формат.

Целта на срещата беше представяне на окончателния вариант на общата публикация с основни икономически и социални индикатори за страните от черноморския регион, изготвена от Координационния център за обмен на статистически данни и икономическа информация на ОЧИС по данни на националните статистически институти на държавите членки. Публикацията ще бъде достъпна на сайта на ОЧИС.

Представителите на Постоянния международен секретариат на ОЧИС запознаха участниците в срещата с актуализирания Икономически дневен ред на Организацията, приет по време на заседание на Съвета на министрите на външните работи на държавите от черноморския регион, проведено на 15 декември 2023 г. Една от целите, заложени в  Икономическия дневен ред е засилване на сътрудничеството между националните статистически институти на държавите членки, включително чрез обмен на социално-икономически статистически данни, споделяне на опит, добри практики и периодични публикации.

В края на срещата участниците бяха информирани, че считано от 1 юли 2024 г. координатор на Работната група ще бъде Турският статистически институт за период от 2 години.