Премини към основното съдържание

Специални благодарности към Националния статистически институт за координирането на Черноморското икономическо сътрудничество за обмен на статистически данни през последните две години

Публикувано на: 23.11.2023 - 14:04

Заместник-председателят на НСИ д-р Свилен Колев взе участие в заседание на Работната група по обмен на статистически данни и икономическа информация към Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС), което се проведе във виртуален формат.

Организаторите на срещата от Постоянния международен секретариат на ЧИС изразиха специална благодарност към екипа на НСИ, който вдъхна нов заряд и координира дейността на Работната група за обмен на статистически данни и икономическа информация след 23-годишен застой.

„За НСИ регионалното сътрудничество е изключително важно, ето защо за нас беше чест да координираме дейността на Работната група в продължение на две години. Обменът на надеждни и навременни статистически данни ще спомогне за постигането на целите от Икономическия дневен ред на ЧИС и за гарантиране на устойчивото развитие на черноморски регион. Поради това считаме, че сътрудничеството в рамките на работната група е от изключителна важност“ заяви д-р Свилен Колев по време на срещата.

Експерти от Статистическия институт на Република Турция, като представители на страната ротационен председател на ЧИС през 2023 г., запознаха участниците с напредъка по подготвянето на обща публикация с основни икономически и социални индикатори за страните от черноморския регион. Представителите на националните статистически институти на държавите-членки на ЧИС обсъдиха технически аспекти, свързани със събирането на информацията за публикацията, периодичността на актуализация на данните и др. За последно подобно издание е излязло от печат през 2003 г. Очаква се новото издание да бъде публикувано в началото на следващата година след одобрение от Съвета на министрите на външните работи на ЧИС.