Премини към основното съдържание

Изключителен интерес на преподаватели от страната към инициативите на НСИ

Публикувано на: 19.11.2023 - 12:44

При много голям интерес преминаха двата етапа на семинара на Националния статистически институт за споделяне на добри практики и обсъждане на подготовката за провеждане на предстоящата през 2024 година Седма европейска олимпиада по статистика за ученици под егидата на Евростат. На събитието в Пазарджик от 17 до 19 ноември се събраха над 120 педагози от цялата страна с желание да работят със своите ученици за повишаване на интереса им към статистиката, за развитие на творческите им умения чрез участие в инициативите на НСИ на национално и международно ниво.

Семинарът беше открит официално от доц. д-р Михаил Кончев, заместник-председател на НСИ и ръководител на екипа по реализиране на статистическите инициативи за ученици в България. „Олимпийският връх е едновременно и цел, и посока, но по-важен е пътят, който изминаваме към него. Пътят е този, който изгражда личността, а ние като преподаватели знаем това най-добре, възпитавайки млади хора с очакването да бъдат успешното ни бъдеще“, заяви доц. Кончев и припомни на присъстващите, че олимпийският статистически връх не е непревземаем, защото през 2022 г. български отбор е победител в Европейската олимпиада по статистика.

С приветствия към участниците в семинара се обърнаха също Юлия Мичева, старши експерт по математика в РУО на МОН – Пазарджик, и Ана Павлова - заместник-директор по учебната дейност в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в града-домакин.

Директорът на дирекция „Многосекторна статистика, методолия и регистри“ Антоанета Илкова представи всички статистически състезания за ученици, организирани от НСИ, както и целите, регламентите, условията за участие и резултатите от последните им издания – Шестата европейска статистическа олимпиада, първия за България статистически Дейтатон, Международния конкурс за статистически плакат и Националния конкурс за статистическо есе.

Успешния си опит по време на работните сесии представиха учителите-ментори на отбори победители и с призови класирания в статистическите състезания на НСИ - Милена Гълъбинова и Албена Гълъбинова от Професионална гимназия по икономика и мениджмънт - Пазарджик, Ангелина Иванова от СУ „Васил Левски“ - Троян, Диана Савова от 51 СУ „Елисавета Багряна“ - София и Величка Стоянова от ЕГ „Васил Карагьозов“ - Ямбол. Менторите споделиха, че за все по-нарастващия интерес на учениците към статистиката принос има и това, че на първенците в националния кръг на Европейската олимпиада по статистика се признава оценка отличен 6.00 от конкурсния изпит в УНСС за кандидатстване във всички специалности от направление „Икономика“.

Всеобщо бе мнението, че съвместната отлична работа между учителите и НСИ, популяризирането и на най-малкия успех, високата оценка и признанието на местно и национално ниво действа повече от мотивиращо за младите хора, за да продължават и в бъдеще да отреждат на статистиката важна роля както в ежедневието си, така и в плановете за бъдещо развитие.