Премини към основното съдържание

Изложба на НСИ „Да преобразим нашия свят“ представя целите за устойчиво развитие на ООН

Публикувано на: 27.09.2023 - 14:29

Знаете ли какви са целите за устойчиво развитие или как всеки може да подобри живота ни чрез постигането им до 2030 година? Отговорите ще откриете, ако посетите изложбата, организирана съвместно от Националния статистически институт и Столичната община „Да преобразим нашия свят. Цели за устойчиво развитие до 2030 г.“, която ще бъде открита на 2 октомври и ще остане до 16 октомври в градинката пред „Кристал“ в София.

Експозицията включва 14 авторски информационни пана на български и английски език, които ще запознаят гражданите и гостите на столицата с целите за устойчиво развитие на ООН. Сред тях са прекратяването на бедността, предотвратяването на глада, доброто здраве и благополучие, достъпът до качествено образование, достъпът до безопасна питейна вода, осигуряването на достъпна и устойчива енергия, стабилната инфраструктура, опазването на океаните, възстановяването на сухоземните екосистеми и изграждането на мирни общества. Изложбата е част от дългосрочната програма на Националния статистически институт за повишаване на статистическата грамотност в българското общество и важността от достъпност и достоверност на статистическите данни и информация.

В България има изграден Национален координационен механизъм, в който НСИ има водеща роля при определянето на показателите за наблюдение на напредъка по постигане на целите за устойчиво развитие на ООН и актуализацията на стойностите на одобрените показатели. 

Изложбата ще бъде достъпна и на официалните страници на НСИ и на Столичната община. Всички посетители могат да участват в томбола с награди. Любителите на фотографията могат да изпратят снимка с пано по избор или да участват във викторина „Сканирай и спечели“ до 25 октомври. Победителите в играта ще бъдат обявени на 30 октомври т.г.