Премини към основното съдържание

Завърши първият в България статистически Дейтатон за ученици

Публикувано на: 21.06.2023 - 17:43

Отбор „Мататон“ от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ - Бургас, е победителят в първия Дейтатон, организиран от Националния статистически институт, в който участваха 27 ученически отбора от средните училища в страната. На второ място се класира „Тийм 51“ от 51-во СУ „Елисавета Багряна" в София, а трети са отбор „Пуканка“ от СУ „Васил Левски“ - Троян.

До финалния етап, който се проведе от 19 до 21 юни в к.к. Боровец, достигнаха 14 отбора. Те трябваше да работят върху темата „Влиянието на номофобията (страха да останем без телефон) върху здравословното състояние на населението в България“, която беше обявена едва в началото на срещата. Предизвикателството беше в рамките на 48 часа да подготвят разработки, анализирайки в избрана от тях възрастова група, номофобията като развиващ се във времето процес на зависимост, както и условията за нейното възникване и развитие.

Журито с председател доц. Михаил Кончев, заместник-председател на НСИ, даде свобода на отборите и техните ментори освен да използват официалните данни на Евростат, НСИ и ООН, да правят и собствени проучвания и анализи. Критериите за оценка бяха: аналитичност, креативност, интерпретация на данните, способност за ориентиране и вземане на бързи решения, работа в екип, начин на презентация, както и ролята на ментора в процеса на работа.

„Смятам, че сме от първите, които дадоха възможност на младите да се запознаят, анализират и представят резултати за зависимост, която пряко ги касае и за която все още не говорим на висок глас. Номофобията е сериозна зависимост, която не трябва да се пренебрегва“ - заяви в поздравлението си доц. Михаил Кончев. Той благодари на всички за вложените усилия, за нестандартните решения, въображението и интересните презентации.

Участниците в Дейтатона ще имат възможност да преработят презентациите си в статии, които да бъдат публикувани в списание „Статистика“ в рубриката „Статистика за всеки“.