Премини към основното съдържание

Победители от Европейската олимпиада по статистика

Публикувано на: 05.06.2023 - 11:00

С радост обявяваме резултатите от Европейската олимпиада по статистика 2023, която се проведе през учебната 2022/2023 година.

Над 19 000 ученици от 19 държави се записаха за участие в 6-ото издание на това състезание по статистическа грамотност, най-голям брой от началото на олимпиадата.

След оспорвана национална фаза отборите победители от всяка участваща държава взеха участие и в европейския финал. Задачата беше да се направи двуминутен видеоклип, в който участниците трябваше да си представят, че са поканени на международно събитие, на което да предоставят данни за благосъстоянието в своята държава въз основа на официалната статистика във видео формат.

Жури, съставено от европейски експерти, оцени 63 изпратени видеоклипа и избра 5-те най добри във всяка категория: група 14 - 16 години (30 изпратени видеа), както и група 16 - 18 години (33 изпратени видеа). Учениците впечатлиха журито със своята креативност и качеството на работата си!

В Европа има много млади таланти!

 

Победители във възрастовата група 14 - 16 години

Отборът AFS_GR_1 (Гърция) взе първата награда в младежката възрастова група (14 - 16 години) с много професионален видеоклип за ежедневието на Янис и различните измерения на благосъстоянието в Гърция. Журито оцени високо силния сюжет, оригиналния формат, подобен на видеоигра, и отличното използване на данни и визуализации.

На второ място се класира екипът 3VIS (Италия). Техният оригинален, забавен и добре изигран видеоклип се развива в класна стая и изследва благосъстоянието на тийнейджърите в Италия.

На трето място се класираха артистите от отбор BUNG BANDA (Унгария) с професионално анимирана пародия на новинарско предаване за благосъстоянието.

Отборите BTCMASTERS (Словакия) и SPOMINCICE (Словения) заеха съответно четвърто и пето място.

 

Победители във възрастовата група 16 - 18 години

В старшата възрастова група (16 - 18 г.) първата награда бе присъдена на отбор KOMPOT (Словения) с техния трогателен видеоклип за това защо главният герой Бранко не трябва да напуска Словения. Журито беше впечатлено от креативната история, използвана за противопоставяне на въпросите и мислите на разказвача със статистически данни, както и от техническите качества на видеото.

Екипът _ALGEBROS_ (Люксембург) зае второ място с много професионално, многоезично видео, представящо добре подбрани статистически данни за благосъстоянието в Люксембург.

Отбор GAVRAN (Хърватия) зае третото място с ясната си и информативна анимация за удовлетвореността от живота в Хърватия.

Отборите SEPTIMAGJH и JASEJA (и двата от Словакия) допълниха челната петица, като заеха съответно четвърто и пето място.

Церемонията по награждаването ще се състои на 26 юни 2023 г. в 11:00 ч. централноевропейско време в Люксембург. Ще можете да я гледате онлайн.

Тазгодишното жури беше съставено от експерти в областта на статистиката, математиката, благосъстоянието и комуникациите:

  • Саама Абдала, ръководител на програма „Устойчиво благосъстояние“, Институт „Hot or cool“, Германия;
  • Руи Барос, журналист по данни, Público, Португалия;
  • Петер Ковач, декан на Факултета по икономика и бизнес администрация, ръководител на Катедрата по статистика и демография, Сегедски университет, Унгария;
  • Седрик Леклерк, продуцент на видеоклипове, Европейска комисия;
  • Марта Лей, журналист по данни, El Confidencial, Испания;
  • Д-р Петрула Маврикиу, доцент по статистика в Катедрата по бизнес администрация, Университет Фредерик, Кипър;
  • Йохана Нигорд, член на Изпълнителния съвет на Асоциацията на учителите по математически дисциплини, MAOL ry, Финландия;
  • Харутюн (Хари) Цатрян, член на Консултативния съвет на Европейската младежка преса, външен оценител в IFCN на Института „Poynter“;
  • Мартина Скочкова от Евростат, председател на журито,

със съдействието на членове на журито от националните статистически институти и Евростат за първата част от оценката.  

За повече информация:

- 2023 г. - Европейска олимпиада по статистика

- Всички видеоклипове от европейския финал са достъпни в плейлистите на възрастовите групи 14 - 16 и 16 - 18 години.