Премини към основното съдържание

Победители в Европейския кръг на олимпиадата по статистика за ученици 2020

Публикувано на: 08.09.2020 - 10:30
Вече са известни резултатите от Европейския кръг на олимпиадата по статистика за ученици 2020, който се проведе през учебната 2019/2020 година.

Над 17 000 ученици от 17 страни заявиха участие в третото издание на Европейската олимпиада по статистика.

След напрегнатия национален кръг отборите победители от всяка страна бяха поканени да направят двуминутно видео на тема „Младите хора в Европа“. Състезателите трябваше да покажат проблемите, с които се сблъскват младежите в техния регион като използват официална статистическа информация. Въпреки допълнителните пречки, породени от Ковид-19, учениците представиха наистина изключителни видеа.

Жури от европейски експерти трябваше да оцени получените 57 предложения, за да избере най-добрите видеа сред възрастовите групи 14 - 16 (27 видеа) и 16 - 18 години (30 видеа).

Победители във възрастова група 14 - 16 години

Първа награда в тази категория е присъдена на отбор NILGADRIES (Белгия). В спечелилото видео се изследва бъдещето на Ема и Натан - двама 15-годишни младежи от два различни региона на Белгия, по отношение на образование, заетост, здраве и благополучие. Отбор NILGADRIES успява да впечатли журито с качеството на анимацията, ясното послание, анализа на регионалните различия и националните данни.

Отборите на второ и трето място разказват своите истории чрез истински герои. За отбор TEGLZAROŽE (Словения), заел второ място, главно действащо лице е Мария с възможностите ù за образование и заетост, а за отбор FRESIITO (Естония), класиран на трето място, акцентът е карбоновия отпечатък.

Призовата петица в категорията се допълва от отборите CERVICALIA (Полша) и TRISTAT (Италия).

Победители във възрастова група 16 - 18 години

В тази категория първа награда е присъдена на отбор ORŁY_Z_IV (Полша). С помощта на анимация с блокчета от конструктор „Лего“ видеото им описва някои от проблемите, с които се сблъскват младите хора в условията на Ковид-19. Отборът впечатлява журито не само с креативност, оригиналност и актуалност на видеото, но и с начина, по който се интерпретират данните, свързани с настоящата криза.

Второ и трето място заемат отбори с почти равни резултати - отбор Cirurgiões (Португалия) печели второто място с видеото за героя Тед и неговите възможности на пазара на труда, а третото място е за отбор Trilussa’s chicks (Италия) с анимираното видео за шофиране под въздействието на алкохол.

Призовата петица в тази категория се допълва от отборите HAKUMA (Полша) и MARS (Франция).

Виртуалната церемония по връчване на наградите ще се състои на 5 октомври 2020 г. в 17.00 ч. българско време и ще може да се гледа в реално време на фейсбук страницата на Евростат.

Тазгодишното жури беше съставено от експерти в областта на комуникациите, журналистиката, науката и технологиите, геймификацията и производството на видеофилми:

Agueda Gras-Velazquez (Агуеда Грас-Веласкес), ръководител на отдела за образование по природо-математически дисциплини в European Schoolnet;

Eva Lopez (Ева Лопес), мениджър иновации и журналист, със специализация по отношение на работата с данни в Deutsche Welle (DW);

Harutyun Tsatryan (Арутюн Цатрян), European Youth Press, член на Изпълнителния съвет, отговарящ за проекти и партньорства;

Helle Harbo Holm (Хеле Харбо Холм), ръководител на пресцентъра в статистическата служба на Дания;

Jo Røislien (Джо Ройслиен), професор по медицинска статистика и комуникации в науката;

Kimmo Vehkalahti (Киммо Вехалахти), старши преподавател в Центъра за наука за социални данни към Университета в Хелзинки;

Maja Andlovic and Domen Ožbot (Мая Андлович и Домен Ожбот), Videokeks;

Péter Kovács (Петер Ковач), декан на Факултета по икономика и бизнес администрация и ръководител на катедра „Статистика и демография“  в Университета в Сегед;

Samantha Clarke (Саманта Кларк), асистент по футурология в Центъра за изкуства, памет и общности в Университета в Ковънтри;

Tim Allen (Тим Алън), заместник-ръководител на Отдел за разпространение на информация в Евростат, председател на журито.

За повече информация посетете: https://esc-2020.eu/