Премини към основното съдържание

Българската статистика празнува 140 години на Моста на влюбените

Публикувано на: 09.06.2020 - 16:10
Изложба на Моста на влюбените при Националния дворец на културата ще отбележи 140-ата годишнина на българската статистика и ще покаже историята на страната ни в числа. Организатори са Националният статистически институт (НСИ) и Столична община с подкрепата на Българо-американската кредитна банка. Софиянци и гостите на столицата ще могат да разгледат постерите от 13 юни до 5 юли.

По 30 пана на български и на английски език представят ретроспективни и съвременни статистически данни за развитието на България. Те разказват за създаването на статистическата институция след Освобождението с указ на княз Александър I и развитието ѝ до днес, за Националната статистическа система с нейната визия, цели и изследвания, за членството на НСИ в Европейската статистическа система.

Инфографики показват основни данни от различни статистически изследвания в областта на икономиката, бизнеса, околната среда, образованието, здравеопазването, културата и други. Един от акцентите е предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 година. Представена е и столицата София с нейните демографски, социални и икономически показатели. Други интересни теми са „Пътят на числата“, „Ако населението в България е 100 души“, „Топ 50 женски и мъжки имена“, „Кой се грижи за нашето здраве?“, „За какво най-често използваме интернет?“, „Какво се случва в България в един средностатистически ден?“ и много други.

Самостоятелно пано показва участието на НСИ като организатор за България на Европейската олимпиада по статистика за ученици и Международния конкурс за статистически плакат. Включването в тази дейност е специалният принос на НСИ за популяризиране на статистиката сред младите хора.

Заповядайте на изложбата 140 години българска статистика, за да се запознаете с богатството от исторически и съвременни данни, с които разполага Националният статистически институт.

Спазвайте всички мерки за здравословна дистанция, пазете себе си и другите!