Премини към основното съдържание

Националният статистически институт представи сайта на Преброяване 2021

Публикувано на: 06.02.2020 - 15:15
От днес информация за Преброяване 2021 може да бъде намерена на новия сайт www.census2021.bg. На пресконференция в Националния статистически институт председателят на НСИ Сергей Цветарски, заместник-председателят Диана Янчева и директорът на дирекция „Демографска и социална статистика“ Магдалена Костова представиха сайта, логото и мотото на преброяването „Включи се, защото си важен!“. Присъстващите бяха запознати и със съдържанието на преброителните карти.

Председателят на НСИ отбеляза, че преброяването ще се проведе на два етапа - преброяване по интернет и преброяване с преброители, като Пробното електронно преброяване ще се проведе между 20 и 26 март тази година и то ще е за желаещите от цялата страна. Около 200 преброители ще посетят домакинствата само в Разград, Велинград и Студентски град в София от 27 март до 2 април. Представители на общините ще направят и предварително райониране между 9 и 13 март.

На въпрос как вижда успешното преброяване, Сергей Цветарски каза: „Както сме казвали много пъти, преброяването е една снимка на състоянието на страната. За нас успех би бил да направим снимка с максимално висока резолюция, така че да обхванем всички детайли в портрета на населението, което ще преброим“.

На пресконференцията бяха представени и допълнителните изследвания за репродуктивните нагласи и миграционното поведение на населението. Колко деца имаме, колко бихме искали, защо хората създават потомство? Откога живеете в това населено място? Как оценявате условията в населеното място, в което живеете? Имате ли намерение да се преселите? Това са част от въпросите, които ще бъдат задавани на гражданите през предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 година.

Новото за преброяването през 2021 г. е т.нар. георефериране. Всяка сграда, обект на преброяването, ще влезе в регистър с географските си координати, които ще бъдат определени по време на предварителния обход и на самото преброяване.

Националното преброяване на населението и жилищния фонд на територията на цялата страна ще се проведе през януари 2021 година.