Председателят на НСИ награди учениците, спечелили второ място на Международния конкурс за статистически плакат

На официалното откриване на новата учебна година председателят на НСИ Сергей Цветарски награди учениците от столичното 56-о училище „Проф. Константин Иречек“ Ивана Иванова, Кристина Петрова, Анна-Мария Младенова, Александър Динев и Елхам Мохамад, които спечелиха второ място в Международния конкурс за статистически плакат за ученици и студенти. Той връчи плакет на НСИ и грамота от Международната асоциация за статистическо образование на ментора на отбора Ламбина Петрова.

Цветарски поздрави победителите в конкурса и отбеляза, че отборът на 56-о училище е прославил България в конкуренция с близо 15 000 ученици и студенти от 37 страни от целия свят. „За нас, българските статистици тази награда също има голяма стойност, тъй като тя е и висока оценка за нашите усилия да популяризираме статистическата наука и практика сред най-младите българи, да събудим интереса им към числата“ - допълни той.

В категорията на най-малките - ученици, родени през или след 2003 г., със своя плакат на тема „Как се храня?“ отборът на 56-о училище ни показва по интересен и убедителен начин как хранителните навици на подрастващите се отразяват върху тяхното здраве, подкрепяйки изводите си с резултатите от проучване, направено сред техните съученици.

Международният конкурс за статистически плакат се организира от Международната асоциация за статистическо образование (IASE), която е образователната секция на Международния статистически институт (ISI). В България състезанието се провежда от Националния статистически институт за първи път през тази година.

Конкурсът се провежда в три възрастови категории:
1. Ученици, родени през 2003 г. или по-малки
2. Ученици, родени между 2000 г. и 2002 г. включително
3. Студенти в университет/колеж (без възрастови ограничения).

Състезанието се състои от два кръга: национален и международен. Финалистите от националния кръг във всяка държава участват в международния кръг. В трите възрастови категории за ученици и студенти участваха 238 учащи от България, разпределени в 68 отбора от 26 града и 41 учебни институции.

Пълна информация за Международния конкурс за статистически плакат:

http://iase-web.org/islp/Poster_Competition_2018-2019.php