Премини към основното съдържание

България на 62-рия световен статистически конгрес

Публикувано на: 26.08.2019 - 16:30
Български ученици спечелиха второ място в Международния конкурс за статистически плакат

От 18 до 23 август в Куала Лумпур, Малайзия, се проведе 62-рият световен статистически конгрес. Участие взеха над 2500 статистици от целия свят, а България беше представена като институционален член от председателя на НСИ Сергей Цветарски. Събитието се организира от Международния статистически институт веднъж на две години в различни страни. По време на срещата се поставят и обсъждат въпроси от всички области на статистиката - демография, преброяване на населението, бизнес статистика, макроикономическа статистика, социални статистики - доходи, образование, здравеопазване, наука, качество на живот и други.  Програмата е наситена и с много съпътстващи събития - конференции за съвременните тенденции в статистическите изследвания, за научните данни, за визуализацията на информацията, различни семинари и работни групи: http://www.isi2019.org/.

Конгресът предоставя и възможност за двустранни срещи с партньори на НСИ в различни проекти и инициативи. Такива бяха осъществени с представителите на: Грузия и Армения във връзка с обученията на млади статистици в България от страните от Източното партньорство; Сърбия - за младите статистици в Западните Балкани; Палестина - за подписване на двустранно споразумение, и други.

Традиционно конгресът се закрива с официална церемония по награждаване на победителите в различни конкурси, организирани от Международния статистически институт.

България беше отличена за представянето си на Международния конкурс за статистически плакат за ученици и студенти, в който през настоящата година участваха близо 15 000 учащи в три възрастови категории от 37 страни, сред които Южна Корея (5 013 участници), Япония (3 223 участници), САЩ (1 051 участници) и други. В категорията на най-малките - учениците, родени през или след 2003 г., представителите на България се класираха на второ място. Със своя плакат на тема „Как се храня?“ учениците от 56-о СУ „Проф. Константин Иречек“, гр. София, с ментор Ламбина Петрова ни показват по интересен и убедителен начин как хранителните навици на подрастващите се отразяват върху тяхното здраве, като подкрепят изводите си с резултатите от проучване, направено сред техните съученици.

В България състезанието беше популяризирано за първи път в края на миналата година от НСИ. В трите възрастови категории за ученици и студенти участваха 238 учащи, разпределени в 68 отбора от 26 града и 41 учебни институции.

Пълна информация за Международния конкурс за статистически плакат: