Премини към основното съдържание

Списание „Статистика”, бр. 3/2014

Публикувано на: 14.01.2015 - 14:20

Националният статистически институт уведомява потребителите на статистическа информация, че брой 3 за 2014 г. на списание „Статистика” е публикуван на интернет страницата на НСИ. Изданието е на български език с резюмета на български, английски и руски език и включва рубриките:

  • Теория и методология на статистическите изучавания
  • Статистически изследвания и анализи
  • Историческо развитие на статистическата теория и практика
  • Информации, рецензии, консултации.

В рубриката Теория и методология на статистическите изучавания са публикувани статиите:

• Данъчно-трансферен симулационен модел за България: възможности за сравнителни социално-икономически анализи чрез EUROMOD - автори доц. Венелин Бошнаков, Университет за национално и световно стопанство -  София,  доц. Екатерина Тошева, Университет за национално и световно стопанство - София, и Ива Тасева, Университет Есекс - Обединено кралство.

Целта на статията е да запознае специалистите от науката и практиката с възможностите на европейския модел EUROMOD - симулационен данъчно-трансферен модел за ЕС, в рамките на който има разработен модул за България. Данъчно-трансферните симулации са рядко използвани в социално-икономическите анализи за България до момента поради липсата на надежден симулационен модел. Такива анализи вече са възможни с помощта на EUROMOD, който осигурява уникален ресурс за реализирането на национални и сравнителни изследвания. Представени са различните етапи на конструирането на модела, основните от които са: подготовка на входните данни; симулация на социалните помощи, обезщетения, данъци и социални осигуровки; валидация на получените резултати. Някои възможни приложения на модела са демонстрирани чрез примери от актуални анализи, проведени в сравнителен план на общоевропейско ниво. Оценена е полезността на симулационните анализи в областта на разпределението и преразпределението на дохода, неравенството, бедността и стимулите на работа. Изведени са основни перспективи пред бъдещото развитие и използване на EUROMOD за целите на социално-икономическите анализи и разработването на данъчно-трансферни политики в България.

• Подходи за месечна оценка на равнището на безработица въз основа на данни от Наблюдението на работната сила - автор  д-р Александър Найденов, Университет за национално и световно стопанство - София

Един от най-важните индикатори за състоянието на икономиката на дадена страна е равнището на безработица. Необходимостта от задълбочен и навременен анализ на социално-икономическите процеси във връзка с осъществяване на контрол върху тяхното развитие, както и съблюдаването на поставените от Евростат изисквания за „производство” на месечни оценки на равнището на безработица и хармонизиране на методологията в Общността, дефинира търсенето на подходи за месечна оценка на равнището на безработица.

В статистическата теория и практика съществува голямо многообразие от методи и подходи за месечна оценка на безработицата, но тяхното използване „наготово“ е невъзможно в българските условия. Причина за това са специфичните особености и наличните ресурси в нашата страна не само от гледна точка на достъпната информация, но и по отношение на степента на подготовка на методологическите екипи. В статията са разгледани основните подходи съобразно конкретните възможности за тяхното приложение. Възможни подходи за решаването на „задачата“ по изготвянето на месечни оценки на безработицата са директните оценки, използвайки техники за претегляне (калибриране) на данните с цел ажустиране на месечните данни към населението по отделни категории, и индиректните оценки, комбинирайки данните от НРС и прилагайки методи за моделиране (екстраполиране и интерполиране) на развитието в динамичните редове на заетите и безработните. Направено е кратко описание на етапите на приложение на тези методи и са посочени възможните софтуерни продукти, които да подпомогнат имплементацията им.

Въз основа на проведеното експериментално изследване с данни от Наблюдението на работната сила се установи, че месечната оценка на равнището на безработицата е напълно възможна, а най-адекватен метод за оценяване е директният, тъй като при него предполагаемата грешка е най-малка.

В рубриката Статистически изследвания и анализи са включени статиите:

• Статистически поглед към образованието - автор Стоян Баев, консултант по статистика на образованието и ученето през целия живот

Проблемите на образователната система на България и нейното информационно осигуряване не са от вчера, не са напълно идентифицирани и анализирани и негативните последици от това се задълбочават. Те се изразяват главно в незадоволителните резултати от функционирането на формалната образователна система. В статията се разглеждат само една част от общественозначимите проблеми, за които има налични статистически данни.

Предучилищното възпитание и подготовка не успява да обхване напълно всички подлежащи на задължително обучение деца. Друг важен проблем е, че през „изхода” на задължителната предучилищна подготовка преминават деца, които не са подготвени да постъпят в първи клас. Основното образование страда от ниско качество - около 40% от 15-годишните ученици са функционално неграмотни. На този фон и на фона на структурите на образователните системи на държавите от ЕС, в които продължителността на основното образование е най-често 9 години, идеята за 7-годишна продължителност изглежда напълно нелогична. Традициите в професионалното образование водят до ежегодно възпроизвеждане на държавния план-прием, който е слабо съобразен с реалните потребности на икономиката от специалисти., Висшето образование традиционно не успява напълно да отговори на потребностите на икономиката и „произвежда” специалисти по многобройни, в някои случаи странни и ненужни специалности.

Информационните системи на МОН изпълняват незаменима и важна функция за информационното осигуряване на управлението на образователната система. Наред с положителните си страни функционирането на информационните системи на МОН е съпроводено с редица проблеми и недостатъци, които са систематизирани в статията. Възможните мерки и действия за преодоляване на тези недостатъци са свързани главно с изграждането и внедряването на интегрирана информационна система на МОН и НСИ, от която се очакват множество положителни резултати, посочени в заключителната част на статията.

• Големите данни - възможност, предизвикателство или заплаха пред официалната статистика - автор Галя Статева,  Национален статистически институт

В статията се разглежда ролята на големите данни в официалната статистика. Акцентът е поставен върху въпроса какво се случва, когато официалната статистика срещне „големите данни”. Дефинирани са основните възможности и предизвикателства пред официалната статистика в ерата „големи данни“: „нова“ методология, високо качество, поверителност и правни въпроси, ИТ технологии, финансови ресурси, необходимост от различно мислене и умения, нови политики и директиви. 

Дискутира се как големите данни могат да бъдат използвани за производство на официална статистика: като заменят изцяло статистическите източници; като допълват информацията чрез съчетаване на данни от различни източници или като осигуряват напълно нови статистически числа, които могат да допълват наличната статистическа информация.

Описани са методите на статистиката и тяхното приложение по отношение на големите данни, като са посочени някои примери от европейската практика за използването на големите данни в статистическия производствен процес.

Изправяйки се пред възможности и предизвикателства, официалната статистика ясно осъзнава необходимостта да не работи в изолация, а в тясно сътрудничество с академичната общност, търговски партньори от частния сектор, Евростат и Европейската комисия, други международни организации и национални статистически офиси. В статията подробно са разяснени механизмът и инструментите за интеграция в рамките на Европейската статистическа система в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен хоризонт.

В рубриката Историческо развитие на статистическата теория и практика е представена статията:

• Изменения в броя на населението по българските земи в състава на Османската  империя - автор проф. Димитър Аркадиев, Великотърновски университет „Св.св. Кирил и Методий”

В статията се обсъжда растежът на населението и изменението на някои негови структури приблизително в съвременните граници на България през периода 1500 - 1878 година. По това време тези територии са в рамките на Османската империя. В сравнение със средата на XIV век населението намалява с повече от 1 млн. души, или повече от два пъти. Основните причини за промените в броя на населението са: пряко физическо унищожение в резултат на османското нашествие, отвличане като военна плячка, миграции, чумни епидемии и други. Промени настъпват и в религиозната и етническата структура на населението. Главната причина за това е процесът на ислямизация - доброволна и насилствена.

Направените оценки са на базата на данни от данъчните регистри на домакинствата и преброяванията на населението, започнали от началото на 30-те години на XIX век. Всеки от тези източници има определени недостатъци. Констатира се систематично подценяване на действителния брой на населението и изопачаване на някои негови структури. В методологично и организационно отношение преброяванията в Османската империя изостават с десетилетия от напредналите европейски страни и САЩ. Установява се, че населението нараства от 1.2 млн. през 1500 г. до 3.4 млн. души през 1875 г., или около три пъти.

В рубриката Информации, рецензии, консултации е включен материал за осъществен проект на НСИ:

• Информация за проект „Прилагане на технически и статистически SDMX стандарти в Националната статистическа система на България” - автори Галя Статева, Национален статистически институт, и Костадин Георгиев, Национален статистически институт

В информацията са описани дейностите и постигнатите резултати по изпълнението на проект „Прилагане на технически и статистически SDMX стандарти в Националната статистическа система на България”. Проектът беше с продължителност 24 месеца (декември 2012 - ноември 2014 г.) и на обща стойност 113 000 евро. Неговото успешно изпълнение се осъществи съвместно от статистически и ИТ експерти в НСИ.

Основните цели на проекта са прилагане и популяризиране на техническия и статистически SDMX стандарт за обмен на статистически данни и метаданни в националната статистическа практика и постигане на вертикална интеграция между Националната статистическа система и Европейската статистическа система.

Резултатите от проекта ще бъдат полезни не само за НСИ, а и за Националната статистическа система като цяло.  Изградената SDMX-RI и наличието на уебуслуги за базата данни за разпространение може да бъде допълвана с нови статистически области с цел обмен на данни и метаданни на национално и международно ниво. В процеса на изпълнение на проекта са приложени най-актуалните средства за обмен и разпространение на статистически данни и метаданни в Европейската статистическа система чрез прилагане на SDMX стандарта.

Годишен абонамент (4 броя): 24.00 лева. 
Цена за бр. 3/2014 г. (печатно издание): 6.00 лева. 
 
Изданието може да бъде закупено в: 
• Дирекция „Многосекторна статистика и услуги за потребителите”, НСИ,
ул. „П. Волов” № 2, гр. София 1038. 
• Териториалните статистически бюра на НСИ в областните центрове. 
 
Заплащането се извършва: 
1. В брой - в дирекция „Многосекторна статистика и услуги за потребителите”, НСИ, ул. „П. Волов” № 2, гр. София 1038.
2. По банков път 
Банкова сметка на НСИ: 
IBAN: BG84 BNBG 9661 3000 1190 01 
BIC: BNBGBGSD 
БНБ - СОФИЯ