ИЗПОЛЗВАНЕ НА ИНФОРМАЦИОННИ И КОМУНИКАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ В ДОМАКИНСТВАТА И ОТ ЛИЦАТА В ОБЛАСТ РАЗГРАД ПРЕЗ 2023 ГОДИНА

Резултатите от проведеното през 2023 г. изследване за използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата показват, че 84.2% от домакинствата в област Разград имат достъп до интернет, при средно 88.5% за страната. Спрямо проведеното през предходната година наблюдение, в областта се наблюдава намаление на този показател от 1.9 процентни пункта. По относителен дял на домакинствата с достъп до интернет област Разград заема 15-то място сред всички области в страната. Най-висок е този показател в област София (столица) – 95.8%, а най-нисък в област Монтана – 74.5%.

През 2023 г. 74.2% от лицата в област Разград на възраст между 16 и 74 навършени години използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично, при средно 79.8% за страната. В сравнение с 2022 г. този показател за област Разград намалява с 5.4 процентни пункта. По области най-висок е относителният дял на лицата, използващи регулярно удобствата на глобалната мрежа в област София (столица) – 92.0%, а най-нисък в област Монтана – 63.2%.

В област Разград жените са по-активни при редовното използване на интернет в сравнение с мъжете – съответно 75.9 и 72.7%.

Докато 100.0% от лицата с висше образование в област Разград използват редовно глобалната мрежа, то само 37.5% от лицата с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които тя предоставя.

През последните 12 месеца 14.8% от лицата в област Разград са използвали глобалната мрежа за взаимодействие с административни органи и публични институции, при средно 29.7% за страната. По този показател област Разград заема 24-то място сред областите в страната.

През 2023 г. 44.6% от лицата в област Разград са купували стоки и услуги онлайн за лични цели, при средно 45.2% за страната. Най-висок е този показател в област София (столица) – 63.9%, а най-нисък в област Ямбол – 17.4%.

Методологични бележки

Изследването за използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата е част от Европейската статистическа програма и се провежда ежегодно в България съгласно Регламент за изпълнение (ЕС) 2022/1399 на Европейската комисия. Основната му цел е получаването на надеждни сравними данни, които да отразяват разпространението и използването на ИКТ на национално и европейско ниво.

Обект на изследването са домакинствата и лицата в домакинствата. Единица на наблюдение са всички обикновени домакинства и лицата в тях на възраст от 16 до 74 навършени години. През периода април – юни 2023 г. са анкетирани 3 919 домакинства, избрани на случаен принцип, и 8 408 лица в тези домакинства на възраст от 16 до 74 години. Методът на анкетиране е персонално интервю, проведено от анкетьор, служител на НСИ. Анкетната карта за 2023 г. съдържа няколко модула, които събират информация за наличие и използване на интернет в домакинствата и от лицата, електронно правителство, електронна търговия, цифрови умения, поверителност и защита на личната информация, както и въпроси, свързани със социално-демографските характеристики на домакинствата и лицата.

Повече информация и данни от изследванията за използването на информационни и комуникационни технологии в домакинствата и от лицата, както и анкетна карта за изследването през 2023 г., могат да се намерят на сайта на НСИ (http://www.nsi.bg/bg/node/2805) и в Информационна система ИНФОСТАТ (https://infostat.nsi.bg/infostat/pages/module.jsf?x_2=240).