Наети лица и средна брутна работна заплата в област Смолян през второ тримесечие на 2023 година

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян към края на юни 2023 г. намаляват с 0.2% спрямо края на март и достигат 31.0 хил., като намалението на наетите в частния сектор е с 0.4%, а в обществения сектор има нарастване с 0.2%.

Спрямо края на първо тримесечие на 2023 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Култура, спорт и развлечение“, „Производство и разпространение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” и „Финансови и застрахователни дейности“. Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Селско, горско и рибно стопанство“ и „Строителство“.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 34.7 и 10.2%.

В края на юни 2023 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян са с 0.3% повече в сравнение със същия период на предходната година.

Средната брутна месечна работна заплата в област Смолян за април 2023 г. е 1 309 лв., за май – 1 338 лв. и за юни – 1 377 лева.