ИЗДАДЕНИ РАЗРЕШИТЕЛНИ ЗА СТРОЕЖ И ЗАПОЧНАТО СТРОИТЕЛСТВО НА НОВИ СГРАДИ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕЗ ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2017 ГОДИНА

През първото тримесечие на 2017 г. общинските администрации на територията на област Велико Търново са издали разрешителни за строеж на 20 жилищни сгради със 188 жилища в тях и с  25 541 кв. м разгъната застроена площ (РЗП) и на 25 други сгради с 24 321 кв. м РЗП. Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради   намаляват  с 37.5%, докато броят на жилищата в тях и общата им застроена площ се увеличават съответно със 193.8 и 111.3%. Броят на разрешителните за строеж, издадени на други видове сгради  бележи спад с 53.7%, а   общата им застроена площ – с 18.3%.

В сравнение с първото тримесечие на 2016 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в областта намаляват с 16.7%. Същевременно броят на жилищата в тях, както и разгънатата им застроена площ нарастват над два пъти. При другите видове сгради е регистрирано увеличение както на броя на издадените разрешителни за строеж – с 66.7%, така и на общата им застроена площ – с 332.3%.

През първото тримесечие на 2017 г. в област Велико Търново е започнал строежът на 12 жилищни сгради със 159 жилища в тях и с 21 177 кв. м обща застроена площ, и на 20 други сгради с 16 095 кв. м РЗП. Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради са с 20.0% по-малко, докато броят на жилищата в тях  се увеличава с 12.8%, а общата им застроена площ – с 32.2%. Броят на започнатите други сгради намалява с 23.1%, а тяхната РЗП е по-малко с 41.7%.

В сравнение с първото тримесечие на 2016 г. започнатите нови жилищни сгради се увеличават с три пъти, жилищата в тях – близо 39 пъти, а разгънатата им застроена площ – над 34 пъти. Увеличение с три пъти се наблюдава и при броя на започнатите други видове сгради, а тяхната обща застроена площ нараства над два пъти.

 

Методологични бележки

 

Тримесечното статистическо наблюдение за издадените разрешителни за строеж и започнатото строителство осигурява информация както за издадените от местните администрации разрешителни за строеж, така и за започнатото строителство на нови сгради според техния вид и разгъната застроена площ. Тази информация може да се използва като индикатор за бъдещата активност на строителните предприятия в страната.

Видовете сгради се подразделят на:

  • Жилищни – сгради, полезната площ на които в голямата си част е предназначена за жилищни цели за постоянно обитаване.
  • Нежилищни – сгради за различни нежилищни нужди, които включват:

– административни – офиси и сгради за административна дейност на ведомства и други организации и сдружения (представителни сгради – банки, пощи, правителствени сгради, сгради за конференции, конгреси, съдилища, общини);

– други сгради – всички останали видове сгради, предназначени за различни дейности: производствена, търговска, транспортна, просветна, културна, спортна, селскостопанска, здравеопазване, бази за почивка и краткосрочно пребиваване (хотели, мотели, почивни домове, хижи и др.).

Разгъната (обща) застроена площ на сградите е сумата от застроените площи на всички етажи по външни измерения.