ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИ И НЕПЪЛНОЛЕТНИ ЛИЦА В ОБЛАСТ СИЛИСТРА ПРЕЗ 2016 ГОДИНА

Малолетни и непълнолетни лица, водени, заведени и снети на отчет в детските педагогически стаи (ДПС) за извършени от тях противообществени прояви и престъпления.

 

През 2016 г. в област Силистра на отчет[1] в детските педагогически стаи са водени 95 малолетни и непълнолетни лица за извършени от тях противообществени прояви и престъпления. В сревнение с 2015 г. броят им (90) се увеличава с 5.6%.

[1] Съгласно чл. 26, ал. 1 от Правилника за детските педагогически стаи малолетните и непълнолетните се водят на отчет за срок от 2 години, след което се снемат от отчет, ако през този период не са извършили повторно противоправни деяния.

Основните характеристики на водените на отчет в ДПС лица са следните:

  • Непълнолетни (на възраст от 14 до 17 г.) са 91.6%, а малолетни (8 – 13 г.) са 8.4%.
  • Момчетата са 87, или 91.6%;
  • Учащи са 83 лица (87.4%);
  • В неблагоприятна криминогенна среда живеят 25 деца (26.3%).

Коефициентът на водените на отчет в детските педагогически стаи малолетни и непълнолетни лица през 2016 г. е 911 на 100 хил. души от средногодишното население на възрат 8 – 17 години и в сравнение с 2015 г. се увеличава с 4.9%.

Броят на новозаведените на отчет[1] в ДПС през 2016 г. малолетни и непълнолетни е 29, или 30.5% от всички водени на отчет лица като 86.2% от тях са непълнолетни.

През 2016 г. снети от отчет в ДПС са 22 малолетни и непълнолетни лица, или 23.2% от водените на отчет през годината. Поради поправяне на поведението са отпаднали 13 лица (59.1%), а поради навършване на 18-годишна възраст – 9 лица (40.9%).

 

Противообществени прояви

 

За извършени противообществени прояви в област Силистра през 2016 г. през ДПС са преминали 149 малолетни и непълнолетни. От тях момчетата са 118, или 79.2%, а момичетата – 31 (20.8%). В сравнение с 2015 г. броят на преминалите през ДПС за извършени противообществени прояви намалява със 17 лица (10.2%).

В структурата на противообществените прояви по видове в област Силистра най-голям е делът на преминалите през ДПС за „бягство от дома (от вкъщи), от специализирана институция или от социална услуга от резидентен тип“ – 29 лица, или 19.5%, следвани от „прояви на насилие и агресия“ и „употреба на психоактивни вещества – по 12 лица, или по 8.1% и за „повреждане на обществена и/или частна собственост“ – 10 лица (6.7%).

 

Извършени престъпления

 

През 2016 г. в област Силистра броят на малолетните и непълнолетните лица, извършители на престъпления е 40 и в сравнение с 2015 г. намалява с 40.3%.

В област Силистра кражбите на имущество са най-разпространените престъпления, извършвани от лицата на възраст 8 – 17 години. Извършители на кражби са 24 лица, или 60.0% от всички лица, водени на отчет в ДПС за извършени престъпления. Най-висок е делът на извършители на кражби от домовете – 54.2% (13 лица).

 

Малолетни и непълнолетни, пострадали от престъпления

 

През 2016 г. в област Силистра пострадали от престъпления са 9 деца, от които 3 лица, (или 33.3%) от кражба на имущество и 2 (22.2%) от нанесени телесни повреди.

 

Дейност на местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетнити лица

 

През 2016 г. в област Силистра местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните са образували 113 възпитателни дела, от които 69 (61.1%) са по предложение на органите на прокуратурата. Броят на решените дела през годината е 108, като в срок до един месец са решени 50 дела, или 44.2% от образуваните.

През 2016 г.  в област Силистра местните комисии са наложили 130 възпитателни мерки в съответствие с чл. 13, ал. 1 от Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните на 107 лица на възраст от 8 до 17 години за извършените от тях 109 общественоопасни деяния[2].

Най-често налаганите възпитателни мерки са:

  • „предупреждение“ – в 75 случая (57.7%);
  • „поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател“ – 16 случая (12.3%);

 

Основните характеристики на малолетните и непълнолетните с наложени възпитателни мерки са следните:

  • Малолетните са 18 лица (16.8%), а непълнолетни – 89 (83.2%);
  • Момчетата са 96 (89.7%), а момичетата 11 (10.3%);
  • Повече от половината (64.5%) от децата, на които са наложени възпитателни мерки, са с основно образование (69 лица).

 

През 2016 г. обществените възпитатели в област Силистра са работили с 259 малолетни и непълнолетни, а 131 лица са преминали през консултативните кабинети. Организирани са били 24 кампании за превантивна дейност (превенция на противообществени прояви, наркомании, насилие, СПИН и други), в които са обхванати 8 915 лица. През 2016 г. е осъществявана превантивна възпитателна дейност с 52 деца, живеещи в криминогенна и/или конфликтна среда.

 

Методологични бележки

 

Статистическите данни за противообществените прояви на малолетните и непълнолетните лица са разработени на базата на годишни данни, получавани от местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Обект на наблюдението е дейността на местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Единици на наблюдение са малолетните и непълнолетните, извършители на противообществени прояви и престъпления.

Противообществена проява е деяние, което е общественоопасно и противоправно или противоречи на морала и добрите нрави. На извършителите на противообществени прояви се налагат възпитателни мерки съгласно Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Детските педагогически стаи са специализирани заведения, които участват в превенцията на престъпността и противообществените прояви, извършени от малолетните и непълнолетните.

В броя на водените на отчет в детските педагогически стаи през годината се включват всички малолетни и непълнолетни, извършили престъпления и/или противообществени прояви; осъдени за престъпления от общ характер; освободени от поправителните домове (ПД), възпитателните училища интернати (ВУИ) и от социално-педагогическите интернати (СПИ). Малолетните и непълнолетните се водят на отчет за срок от 2 години, след което се снемат от отчет, ако през този период не са извършили повторно противоправни деяния.

В броя на заведените на отчет в ДПС през годината се включват всички малолетни и непълнолетни, които са били новозаведени на отчет в ДПС през годината за извършени престъпления и/или противообществени прояви; осъдени за престъпления от общ характер; освободени от ПД, ВУИ и СПИ.

В броя на преминалите през ДПС се включват всички малолетни и непълнолетни лица, които са извършили незначителни деяния, за които еднократната намеса на полицейски органи е била достатъчна и няма основания за тяхното завеждане на отчет в ДПС.

Допълнителна информация относно методологията и данните от наблюдението за дейността на местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните е публикувана на сайта на НСИ – http://www.nsi.bg.

[1] Включват се всички малолетни и непълнолетни, които са били новозаведени на отчет в ДПС през календарната година.

[2] Общественоопасните деяния включват извършените от лицата противообществени прояви, престъпления и административни нарушения.