През периода март – май 2017 г. НСИ ще проведе анкетно проучване „Статистика на доходите и условията на живот 2017”

През март 2017 г. Националният статистически институт стартира провеждането на анкетно проучване „Статистика на доходите и условията на живот 2017“.

С Регламент № 1177/2003 на Европейския парламент и на Съвета се определя обща рамка за системно изготвяне на статистически данни на Европейската общност за доходите и условията на живот (EU-SILC), които да включват съпоставима и своевременна информация за моментното състояние и динамиката на доходите.

Изследването се провежда паралелно във всички страни от Европейския съюз с обща методология и инструментариум. Получените резултати допринасят за оценка на условията на живот в отделните страни, структурата и разпределението на доходите на домакинствата и участието им в социалния живот на страната.

Изследването се провежда върху четиригодишен ротационен панел от обикновени домакинства. Размерът на извадката зя всяка година в панела е около 7 200 домакинства, разпределени във всички области на страната. Извадката се състои от четири ротационни групи, като всяка година една от ротационните групи отпада от наблюдението и се заменя с нова. Освен домакинството, попаднало в извадката, обект на наблюдение са и всички негови членове на 16 и повече години. Този ротационен модел на извадка осигурява два типа данни: моментни (данни от текущата година на наблюдение) и лонгитудинални (данни за домакинствата, участвали поне две последователни години).

В съответствие с годишната програма на Евростат за модернизация на социалната статистика през 2017 г. част от домакинствата, които са участвали в анкетата четири последователни години, ще бъдат посетени за пета поредна година, а тези, които са участвали пет последователни години, ще бъдат посетени за шеста поредна година. С промяната се цели да се получат по-добри оценки на продължителни явления (например постоянен риск от бедност за по-продължителен период).

В периода март – май 2017 г. избраните чрез случаен подбор домакинства в област Разград ще бъдат посетени от специално обучени анкетьори за провеждане на персонални интервюта. Освен областния център – гр. Разград ще бъдат посетени и анкетирани домакинства от следните населени места: гр. Исперих, гр. Кубрат, гр, Завет, гр. Цар Калоян, с. Самуил, с. Острово, с. Брестовене, с. Осенец, с. Раковски, с. Гецово, с. Стражец, с. Каменово, с. Просторно, с. Веселец, с. Драгомъж, с. Бърдоква, с. Конево, с.Севар, с. Голяма вода и с. Старо селище.

Анкетьорите, които посещават домакинствата, са задължени съгласно Закона за статистиката, да пазят в пълна тайна получената от тях информация. Същите ще се легитимират със служебна карта, издадена от Териториално статистическо бюро – Север с вписани две имена и тяхната длъжност в състава на отдел „Статистически изследвания – Разград”.

 

Повече информация за методологията и инструментариума на анкетното проучване  може да се намери на сайта НСИ в рубриката „Статистически данни“, подрубрика „Социално включване и условия на живот“.

 

Предварително благодарим на домакинствата за сътрудничеството при представянето на страната ни в Европейската общност.