Премини към основното съдържание

Старши експерт в отдел „Годишна бизнес статистика и бизнес регистри“, дирекция „Бизнес статистика“ при ЦУ на НСИ

Публикуван на: 24.04.2024 г.

СПИСЪК

НА ДОПУСНАТИТЕ КАНДИДАТИ ДО УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „СТАРШИ ЕКСПЕРТ” В ОТДЕЛ „ГОДИШНА БИЗНЕС СТАТИСТИКА И БИЗНЕС РЕГИСТРИ” КЪМ ДИРЕКЦИЯ „БИЗНЕС СТАТИСТИКА“ ПРИ ЦЕНТРАЛНО УПРАВЛЕНИЕ (ЦУ) НА НАЦИОНАЛНИЯ СТАТИСТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ (НСИ)

 

На основание чл. 20, чл. 21, чл. 33, ал. 1, т. 1 и чл. 36 от Наредбата за провеждане на конкурсите и подбора при мобилност на държавни служители и съгласно протокол № КО-249 от 19.04.2024 г. на конкурсната комисия, определена със заповед № РД-05-278/18.04.2024 г. на за председателя на НСИ, до участие в конкурса се допускат следните кандидати:

Име и фамилия

1

Александра Горчева

 

Посочените кандидати за длъжността „старши експерт“ трябва да се явят за решаване на тест на 08.05.2024 г. от 10:00 часа в сградата на НСИ, ул. “П. Волов” № 2, партер, зала „Пресцентър”. 
Допуснатите кандидати следва да представят документ за самоличност преди провеждане на конкурса.
Интервюто с кандидатите за длъжността „старши експерт“, ако са успешно издържали теста, ще се проведе на 08.05.2024 г. от 11.00 ч. в сградата на НСИ, ул. “П. Волов” № 2, зала „Пресцентър”. 
В теста ще бъдат включени въпроси, свързани с устройството и функционирането на администрацията, специализирани въпроси, свързани с функциите на длъжността.
Комисията прие с протокол № КО-249 от 19.04.2024 г. следната процедура за протичането на конкурса, включваща системата за определяне на резултатите и минималния резултат, при който кандидатът се счита за успешно издържал теста и интервюто:

1. Конкурсната комисия разработва за всяка длъжност по три различни варианта на тест със затворени въпроси. В теста ще бъдат включени въпроси, свързани с устройството и функционирането на администрацията, специализирани въпроси, свързани с функциите на длъжността. Времето за провеждане на теста е 40 минути, като началото и краят се определят от комисията и се обявяват от председателя преди началото на теста. Конкурсната комисия осигурява тестове с печата на НСИ и пликове (голям и малък формат), в които кандидатът следва да сложи решения тест и специален формуляр, в който да попълни имената си, e-mail и телефон за връзка. Комисията определя един или няколко от своите членове, в зависимост от броя на кандидатите, за проверители. Всеки отделен вариант на теста съдържа 20 затворени въпроси с един възможен верен отговор. 
Тестът се попълва с химикал, пишещ син цвят. Правилният отговор на всеки въпрос се маркира с кръгче „О“ върху буквата. Ако кандидатът прецени, че е отбелязал грешен отговор, то трябва да маркира грешния отговор с „Х“ и да отбележи верния отговор отново с кръгче „О“. За неверни ще бъдат приемани отговори на въпроси, при които не е маркиран нито един от възможните отговори, и въпроси, при които са маркирани като верни повече от един отговор. Не се допуска задраскване, удебеляване и поставяне на отличителни знаци върху теста. При наличие на такива резултатите  ще се анулират и тестът ще се счита за невалиден.
Системата за определяне на резултатите при извършване на проверката са:
минимален резултат, съгласно чл. 34, ал. 5 от Наредбата за провеждане на конкурсите и подбора при мобилност на държавни служители, за успешно издържан тест – оценка 4, която се получава при 16 верни отговора
- при 17 верни отговора – 4,25
- при 18 верни отговора – 4,50
- при 19 верни отговора – 4,75
- при 20 верни отговора – 5
Полученият резултат от теста се умножава с коефициент 4, определен съгласно чл. 34, ал. 5 от Наредбата за провеждане на конкурсите и подбора при мобилност на държавни служители. 

2. Ако кандидатът е постигнал минимален резултат на теста, се допуска до интервю. Всеки член на комисията попълва формуляр, съгласно Приложение № 5 към чл. 42, ал. 4 от Наредбата за провеждане на конкурсите и подбора при мобилност на държавни служители, в който преценява отговорите по 5-степенна скала. Оценката ще бъде средноаритметична от оценките на членовете на комисията. Минимален резултат, съгласно чл. 42, ал. 1 от Наредбата за провеждане на конкурсите и подбора при мобилност на държавни служители, при който кандидатът ще се счита за успешно издържал интервюто, е средноаритметична оценка не по-ниска от 4.
3. Всеки формуляр следва да е подписан от кандидата преди интервюто, като ще има формуляр за всеки член от комисията. Резултатът от провеждането на интервюто се умножава с коефициент 5.
4. Окончателният резултат от конкурса за съответната длъжност представлява сбор от резултатите, получени при провеждането на теста и интервюто, умножени с коефициентите, определени съгласно чл. 34, ал. 5 от Наредбата за провеждане на конкурсите и подбора при мобилност на държавни служители.
5. Окончателните резултати се оформят във формуляр, съгласно Приложение № 8 към чл. 43, ал. 2 от Наредбата за провеждане на конкурсите и подбора при мобилност на държавни служители.

При подготовката за конкурса за длъжността „старши експерт“ в отдел „Годишна бизнес статистика и бизнес регистри ”, дирекция „Бизнес статистика“ при централно управление (ЦУ) на Националния статистически институт (НСИ) могат да бъдат ползвани следните информационни източници:

Знания по административни документи:
• Закон за държавния служител
• Закон за статистиката
• Закон за администрацията
• Устройствен правилник на НСИ

Знания в областта на Бизнес статистиката:
• Отдел "Годишна бизнес статистика и бизнес регистри" | Национален статистически институт (nsi.bg)
• https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019R2152

Данни и метаданни от интернет страницата на НСИ:
• Статистика на фамилния бизнес | Национален статистически институт (nsi.bg)
• Демография на предприятията | Национален статистически институт (nsi.bg)

 

24.04.2024 г.                                                Председател на комисията: /п/
                                                                                                                 / Мая Симеонова /

 

 

СПИСЪК

НА НЕДОПУСНАТИТЕ КАНДИДАТИ ДО УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „СТАРШИ ЕКСПЕРТ” В ОТДЕЛ „ГОДИШНА БИЗНЕС СТАТИСТИКА И БИЗНЕС РЕГИСТРИ” КЪМ ДИРЕКЦИЯ „БИЗНЕС СТАТИСТИКА“ ПРИ ЦЕНТРАЛНО УПРАВЛЕНИЕ (ЦУ) НА НАЦИОНАЛНИЯ СТАТИСТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ (НСИ)
                   

На основание чл. 20, чл. 21, чл. 33, ал.1, т. 1 и чл. 36 от Наредбата за провеждане на конкурсите и подбора при мобилност на държавни служители и съгласно протокол № КО-249 от 19.04.2024 г.  на конкурсната комисия, определена със заповед № РД-05-278/18.04.2024 г.  на председателя на НСИ, до участие в конкурса не се допускат следните кандидати:

НЯМА НЕДОПУСНАТИ КАНДИДАТИ.

 

24.04.2024 г.                                           Председател на комисията: /п/
                                                                                                                /Мая Симеонова/