Политика за оттегляне на статия/Обжалване

Насоки за оттегляне на статии

Списание „Статистика“ поема много сериозно отговорността да поддържа целостта и пълнотата на научните материали и цялостното съдържание за всички крайни потребители. Списанието отдава голямо значение на авторитета на статиите след тяхното публикуване и нашата политика се основава на най-добрите практики, следвани в академичната издателска общност.

Според общия принцип на научната комуникация редакторът на научено списание носи единствена и независима отговорност за вземането на решение коя статия(и) да бъде публикувана от подадените статии в определеният период от време. Редакторът се ръководи от политиките на редакционния съвет на списанието и действащите законови изисквания по отношение на нарушаването на авторските права и плагиатството при вземане на това решение. Публикуваните статии остават съществуващи, точни и непроменени, доколкото е възможно. Понякога обаче могат да възникнат неизбежни обстоятелства, когато след публикуване на статията да се изисква оттегляне или дори отстраняване от определено издание. Такива действия могат да се извършват само при изключителни обстоятелства и след внимателна проверка на случая.

Оттегляне на статия

Оттегляне на статията е възможно само докато статията е в процес на рецензиране, преди да бъде публикувана. По време на този етапа, ако бъде установено, че съдържа нарушение на професионални етични кодекси, като множество подавания, фалшиви твърдения за авторство, плагиатство, измамно използване на данни или подобни случаи, статията може да бъде оттеглена по преценка на редактора. В тази връзка, решението на редактора трябва да се счита за окончателно, тъй като е взето след задълбочената оценка и анализ на всяка една ситуацията.

Отхвърляне на статия

Гореспоменатите нарушенията на професионални етични кодекси (многократно подаване, фиктивно авторство, плагиатство, измамно използване на данни и подобни твърдения) ще доведат до отхвърляне на дадена статия. В някои случаи е възможно да се обмисли отхвърляне, за да се коригират грешки при подаване или публикуване.

Премахване и подмяна на статии

С възможно най-голяма строгост трябва да се третира идентифицирането на невярно или неточно представяне на данни, което може да представлява сериозен риск за здравето и включва всякакви средства за подправяне на научни данни или други измами, възпрепятстващи справедливата научна практика.