ДЕЙНОСТ НА НЕФИНАНСОВИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ - ТРИМЕСЕЧНА КРАТКОСРОЧНА БИЗНЕС СТАТИСТИКА - индекси на оборота в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство” ACTIVITY OF NON-FINANCIAL ENTERPRISES - QUARTERLY SHORT-TERM BUSSINESS STATISTICS - Turnover indices in section 'Accommodation and food service activities'STS-quarterlydata-enterprisesinSectionI-turnoverindicesfalse2021-07-16T09:26:34+03:002012-N1urn:sdmx:org.sdmx.infomodel.base.DataProvider=ESTAT:DATA_PROVIDERS.NSIurn:sdmx:org.sdmx.infomodel.base.DataProvider=ESTAT:DATAFLOWS_SCHEME.STS-quarterlydata-enterprisesinSectionI-turnoverindices<p>Национален Статистически Институт</p><p>National Statistical Institute</p><p>„Краткосрочна бизнес статистика и статистика на транспорта”</p><p>'Shotr-term business statistics and Transport statistics' Department</p><p>Лиляна Ралинска</p><p>Lilqna Ralinska</p><p>държавен експерт</p><p>State expert</p><p class="MsoNormal">ул. „П. Волов” № 2, София 1038</p><p>2, P. Volov Str.; 1038 Sofia, Bulgaria</p><p><a href="mailto:lralinska@nsi.bg">lralinska@nsi.bg</a></p><p><a href="mailto:lralinska@nsi.bg">lralinska@nsi.bg</a></p><p>+359 2 9857 128</p><p>+359 2 9857 128</p>15/07/202116/07/202115/07/202116/07/202115/07/202116/07/20212021-07-15T00:00:002021-07-16T00:00:00<p style="text-align: justify;">Индексът на оборота е основен показател за оценка на текущото състояние и краткосрочните тенденции в развитието на сектор „Хотелиерство и ресторантьорство”. Той проследява динамиката в търсенето и предлагането на хотелиерски и ресторантьорски услуги, като отчита и влиянието на протичащите икономически процеси в страната.</p><p style="text-align: justify;">Тримесечният индекс на оборота измерва измененията в оборота на предприятията от сектор „Хотелиерство и ресторантьорство”. Тази информация е подходяща за проследяване на текущото икономическо развитие и за краткосрочни прогнози.</p><p style="text-align: justify;">The index of turnover is a key indicator for assessing the current state and short-term trends in the development of the section 'Accommodation and food service activities'. The index follows the dynamics in the supply and demand of accommodation and food services, also records the influence of the ongoing economic processes in the country.</p><p style="text-align: justify;">Quarterly turnover index measures changes in the turnover of enterprises section 'Accommodation and food service activities'. This <st1:personname w:st="on">info</st1:personname>rmation is suitable for monitoring of current economic developments and short-term forecasts.</p><p>Класификация на икономическите дейности (КИД-2008).</p><p>Classification of Economic Activities (for international use NACE.BG-2008)</p><p>Сектор I „Хотелиерство и ресторантьорство” по КИД-2008. Изчисляват се индекси по раздели (2-значен код на КИД-2008) и сектор.</p><p style="text-align: justify;">Section I 'Accommodation and food service activities' under NACE.BG-2008. The indices are calculated by divisions (a two-digit NACE.BG-2008) and sector.</p><p style="text-align: justify;">Оборотът включва всички нетни приходи от продажби на продукция, стоки и услуги на наблюдаваните единици, а също и приходите от продадените суровини и материали (не се включват ДДС и други приспадащи се данъци).</p><p> </p><p style="text-align: justify;"> </p><p style="text-align: justify;">The turnover includes net revenues from sales of products, goods and services survey units(excluding VAT and other deductible taxes), and revenue from raw materials sold.</p><p>Предприятие от сектор „Хотелиерство и ресторантьорство”</p><p>A enterprise in section 'Accommodation and food service activities'.</p><p style="text-align: justify;">Предприятията от сектор „Хотелиерство и ресторантьорство” са приблизително около 28 000 единици, от които се формира извадкова съвкупност от около 21 000 предприятия с оборот над 10 хил. лв. От тях месечно се наблюдава извадка от около 2 000 предприятия, които формират приблизително 60% от оборота на предприятията в сектора.</p><p style="text-align: justify;">The population of firms in section I 'Accommodation and food service activities' includes about 28 000 units, which are form sampling population of approximately 21 000 enterprises with an annual turnover exceeding over 10 thousand BGN. Of these observed a sample of about 2 000 enterprises, which form approximately 60% of the turnover of the section.</p><p style="text-align: justify;">На национално ниво: Индексите се изчисляват и публикуват общо за територията на България.</p><p style="text-align: justify;">На европейско ниво: Евростат изчислява и публикува обобщени данни за страните членки на ЕС (EU28) и за страните в Евро - зоната (EU19). Евростат публикува и данните, получени от 28-те страни членки на ЕС, Норвегия и Швейцария.</p><p style="text-align: justify;">At national level: The indices are calculated and published total for the <st1:place w:st="on"><st1:placetype w:st="on">territory</st1:placetype> of <st1:placename w:st="on">Bulgaria</st1:placename></st1:place><br />At European level: Eurostat calculates and publishes aggregated data for EU Member States (EU28) countries and the euro area (EU19). Eurostat publishes data received from the 28 EU Member States, Norway and Switzerland.</p><p style="text-align: justify;">Индексите се публикуват като динамичен ред от първото тримесечие на 2000 до последното отчетено тримесечие на текущата година.</p><p style="text-align: justify;">The indices are published as time series from the first quarter of 2000 to the last reported quarter of the current reporting year.</p><p>Индексите се изчисляват и публикуват при база 2015 година.</p><p>The indices are calculated and published at 2015 as a base year.</p><p>Процент (%)</p><p>Per cent (%)</p><p>Тримесечие</p><p>Quarter</p><p style="text-align: justify;">•Регламент (ЕС) №1165/98 на Съвета от 19 май 1998 г., отнасящ се до краткосрочната бизнес статистика;</p><p style="text-align: justify;">•Регламент (ЕС) №1158/2005 на Европейския парламент и на Съвета, променящ Регламент (ЕС) №1165/98;</p><p style="text-align: justify;">•Регламент (ЕС) №1503/2006 на Европейската комисия по отношение на дефинициите и периодичността на показателите по краткосрочна бизнес статистика;</p><p style="text-align: justify;">•Регламент (ЕС) №1893/2006 - преминаване към NACE Rev. 2 и групи дейности по краткосрочна бизнес статистика;</p><p style="text-align: justify;">•Регламент (ЕС) №472/2008 за преизчисляване на редовете с данни по NACE Rev. 2.</p><ul><li style="text-align: justify;">COUNCIL REGULATION (EC) №1165/98 of 19 May 1998 concerning short-term business statistics (STS); </li><li style="text-align: justify;">REGULATION (EC) №1158/2005 of the European Parliament and of the Council amending, Regulation (EC) №1165/98; </li><li style="text-align: justify;">COMMISSION REGULATION (EC) №1503/2006 of the European Commission as regards of definitions and the periodicity of indicators on STS;</li><li style="text-align: justify;">REGULATION (EC) №1893/2006 - translation to NACE Rev. 2 and groups of activities of STS;</li><li style="text-align: justify;">COMMISSION REGULATION (EC) №472/2008 for the conversion of data base according to NACE Rev. 2</li></ul><p>Показателите се предават на Евростат едновременно с националната им публикация.</p><p>The indicators are transmitted to Eurostat at the same time with their national publication.</p><p style="text-align: justify;">Регламент (EC) №223/2009 за европейската статистика (чл.20, ал.4) от 11 март 2009, поставя условие за въвеждане на общи принципи и указания, които да осигурят конфиденциалност на използваните данни за производството на европейските статистики и достъпа до тези конфиденциални данни при необходимост за научно - техническа и развойна дейност и нужди на потребителите.</p><p style="text-align: justify;">Закон за статистиката - индивидуалните данни, получени и събрани по време на статистическите изследвания са статистическа тайна и могат да се използват само за статистически цели. Индивидуалните данни, получени за целите на статистическите изследвания, не могат да се използват като доказателство на органите на изпълнителната и съдебната власт. Изискванията, задълженията и мерките за защита на данните, както и глоби, които могат да бъдат наложени, са третирани в отделни глави на Закона за статистиката, а именно Глава 6 „Опазване на тайната” и Глава 9 „Административнонаказателни разпоредби”.</p><p style="text-align: justify;">Regulation (EC) №223/2009 on European statistics (article 20, paragraph 4) of March 11, 2009, stipulates establishing common principles and guidelines to ensure the confidentiality of data used for the production of European statistics and the access to those confidential <st1:personname w:st="on">info</st1:personname>rmation as required for scientific and technological development and needs of users. Law on Statistics is stated that the individual data received and collected at the time of statistical surveys shall be statistical confidentiality and shall be used only for statistical purposes. Individual data obtained for the purposes of the statistical surveys, shall not be used as evidence to the bodies of the executive powers and the judicial authorities. Requirements, obligations and measures for data protection, as well as fines that can be imposed, are treated in separate chapters of the Law on Statistics, namely Chapter 6 'Protection of secrecy' and Chapter 9, 'Administrative penalty provisions'.</p><p style="text-align: justify;">Статистическа информация, която обобщава данните за по-малко от три статистически единици или за съвкупност, в която относителният дял на стойността на изучаван параметър на една единица, е над 85 на сто от общата стойност на този параметър за всички единици от съвкупността. Данни, които според закона за статистиката са конфиденциални не се публикуват.</p><p style="text-align: justify;">Individual data, data which could be indirectly identified, as well as aggregations of less than three statistical units and/or when the relative share of one parameter is more than 85% of the total volume of this parameter for all population units. Data which according to the Law on Statistics are confidential not published.</p><p style="text-align: justify;">На национално ниво - според сроковете, посочени в Календара за разпространение на резултатите от статистическите изследвания на НСИ. Индексите на оборота се публикуват около 50 - 55 дни след края на отчетното тримесечие.</p><p style="text-align: justify;">At the national level - according to the terms set out in the Release Calendar presenting the results of the statistical surveys carried out by the National Statistical Institute. The turnover indices are published about 50-55 days after the end of the reference quarter.</p><p>Календарът е наличен на интернет сайта на НСИ:</p><p><a href="http://www.nsi.bg/bg/node/488">http://www.nsi.bg/bg/node/488</a></p><p>The calendar is available on the NSI website: <a href="http://www.nsi.bg/en/node/480">http://www.nsi.bg/en/node/480</a></p><p style="text-align: justify;">Данни за<b> </b>индекси на оборота в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство” се публикуват на интернет сайта на НСИ в рубрика Бизнес статистика в съответствие със Закона за статистиката (Глава 5) и Кодекса на европейската статистическа практика, зачитайки професионалната независимост и с цел обективност, прозрачност, при което всички потребители са равнопоставени.</p><p style="text-align: justify;">Data are published on the NSI website, section Business statistics in accordance with the Law on Statistics and the European Statistics Code of Practice respecting the professional independence and aimed at objectivity, transparency and equal treatment of all consumers.</p><p>Тримесечно</p><p>Quarterly</p><p>Не се публикуват.</p><p>Not published.</p><p>Индексите не се представят в публикации.</p><p>The indices are not presented in publications.</p><p style="text-align: justify;">Данните са достъпни за всички потребители на интернет сайта на НСИ в рубриката или <a href="http://www.nsi.bg/bg/content/782/%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0">Бизнес статистика</a> - <a href="http://www.nsi.bg/bg/content/879/%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0">Краткосрочна бизнес статистика</a> -<a href="http://www.nsi.bg/bg/content/956/%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8">Тримесечни данни</a> - Индекси на оборота в „Хотелиерство и ресторантьорство” и в онлайн системата INFOSTAT: <a href="http://www.nsi.bg/bg/node/969">http://www.nsi.bg/bg/node/969</a><a href="https://infostat.nsi.bg/infostat/pages/reports/result.jsf?x_2=1242">https://infostat.nsi.bg/infostat/pages/reports/result.jsf?x_2=1242</a></p><p style="text-align: justify;">Data on section I 'Accommodation and food service activities' are available to all users of the NSI website under the heading <a href="http://www.nsi.bg/en/content/11237/business-statistics">Business statistics</a> - <a href="http://www.nsi.bg/en/node/11572">Multi-domain statistics</a> - <a href="http://www.nsi.bg/en/content/6797/short-term-business-statistics">Short-term Business Statistics</a> - <a href="http://www.nsi.bg/en/content/6874/quarterly-data">Quarterly data</a> - <a href="http://www.nsi.bg/en/content/6878/turnover-indices-services">Turnover Indices in Services</a>: <a href="http://www.nsi.bg/en/node/6887">http://www.nsi.bg/en/node/6887</a></p><p style="text-align: justify;">and online sistem INFOSTAT <a href="http://www.nsi.bg/infostat/pages/reports/result.jsf?x_2=217">http://www.nsi.bg/infostat/pages/reports/result.jsf?x_2=217</a></p><p style="text-align: justify;"> </p><p>Микро данни не се разпространяват и предоставят на потребителите.</p><p>Micro data are neither distributed nor provided to the users.</p><p>Не се прилагат.</p><p>Not applicable.</p><p style="text-align: justify;"> •Методология Тримесечни индекси на оборота в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство”: <a href="http://www.nsi.bg/sites/default/files/files/metadata/dTrade_Method_3.pdf">http://www.nsi.bg/sites/default/files/files/metadata/dTrade_Method_3.pdf</a>;</p><p> •Методологическо ръководство на Евростат по краткосрочна бизнес статистика: <a href="http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/short_term_business_statistics/documents/KS-BG-06-001-EN.pdf">http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/short_term_business_statistics/documents/KS-BG-06-001-EN.pdf</a>.</p><ul><li style="text-align: justify;">Methodology Quarterly turnover indices in section I 'Accommodation and food service activities': <a href="http://www.nsi.bg/sites/default/files/files/metadata/dTrade_Method_3_en.pdf">http://www.nsi.bg/sites/default/files/files/metadata/dTrade_Method_3_en.pdf</a>;</li><li style="text-align: justify;">Eurostat Methodology of short-term business statistics. Interpretation and guidelines: <a href="http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/short_term_business_statistics/documents/KS-BG-06-001-EN.pdf">http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/short_term_business_statistics/documents/KS-BG-06-001-EN.pdf</a></li></ul><p style="text-align: justify;">Регламент (ЕС) №1165/98 и променящият го Регламент (ЕС) №1158/2005 по краткосрочна статистика задължават Европейската комисия (Евростат) редовно (през три години) да докладва пред Парламента на Европа за приложимостта на краткосрочните данни, тяхното качество и за ревизиите на данните. През март 2004 г. започна проект за отчитане на качеството на Краткосрочните показатели, като всяка година страните членки представят на Евростат подробна информация за качеството на определен краткосрочен показател, който е част от Основните европейски икономически показатели.</p><p style="text-align: justify;">Regulation (EC) №1165/98 and Regulation (EC) №1158/2005 on Short-term statistics required by the European Commission (Eurostat) regularly (every three years) to report to the European Parliament on the applicability of short-term data, their quality and revisions of the data. In March 2004 was launched a project to capture the quality of short-term indicators. Every year Member States should present to Eurostat detailed <st1:personname w:st="on">info</st1:personname>rmation about the quality of particular short-term indicators, which is part of the Principal European Economic Indicators.</p><p style="text-align: justify;">Законовата рамка, която регулира производството на данни от краткосрочната бизнес статистика постановява, че статистическите данни, събрани в рамките на системата на ЕС трябва да бъдат със задоволително качество и това качество, както и тежестта, която произтича от това, трябва да са съпоставими между отделните страни членки. Поради това са изготвени критерии, по които да се следи дали тези изисквания са изпълнени и дали намират отражение в изготвяните доклади за качеството на отделните краткосрочни показатели.</p><p style="text-align: justify;">The legal framework that regulates the production of short-term business statistics indicators states that statistics collected within the EU system must be of satisfactory quality and this quality and administrative burden that comes from what must be comparable across Member States. These criteria have been drawn up to ensure that these requirements are met, and that is reflected in the quality reports of the individual short-term indicators.</p><p style="text-align: justify;">Качеството на краткосрочните показатели се измерва от всяка страна членка в съответствие с установени общи критерии. Качеството на показателите се оценява редовно, като се сравняват с друга статистическа информация, при възможност количествено се измерват показателите за качеството, в допълнение тези показатели се проверяват за вътрешна съгласуваност.</p><p style="text-align: justify;">The quality of the short-term variables is measured by each <st1:place w:st="on"><st1:placename w:st="on">Member</st1:placename> <st1:placetype w:st="on">State</st1:placetype></st1:place> according to common criteria. The quality of the variables is measured regularly by comparing them with other statistical <st1:personname w:st="on">info</st1:personname>rmation, if it is possible some quality indicators are calculated and in addition these indicators are checked for internal consistency.</p><p> • Евростат;</p><p> • Български държавни институции и органите на местната власт;</p><p> • Бизнеса и неправителствени организации;</p><p> • Информационни и социологически агенции;</p><p> • Аналитични и приложни специалисти.</p><ul><li>Eurostat;</li><li>Bulgarian state institutions and local authorities;</li><li>Business and NGOs;</li><li>Information and polling;</li><li>Analytical and associate professionals.</li></ul><p>Потребителски мнения се събират чрез:</p><p> • директен контакт - посредством телефон и имейл;</p><p> • индиректен контакт - чрез Териториалните статистически бюра.</p><p>Удовлетвореността на потребителите не е измервана.</p><p>User reviews are collected by:</p><ul><li>Direct contact - via phone and email;</li><li>Indirect contact - through regional statistical offices; </li><li>The customer satisfaction is not measured.</li></ul><p>Всички равнища на детайлизация, които се изкискват от Регламентите по краткосрочна бизнес статистика се изчисляват и публикуват.</p><p style="text-align: justify;">All levels of detail that are required by the Regulations concerning STS is calculated and published.</p><p style="text-align: justify;">Генералната съвкупност включва около 28 000 единици, от които се формира извадкова съвкупност от около 21 000 предприятия с оборот над 10 хил. лв. От тях месечно се наблюдава извадка от около 2 000 предприятия, които формират приблизително 60.0% от оборота на предприятията в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство”.</p><p style="text-align: justify;">Основните грешки възникват в процеса на събиране на данните и се дължат на различни причини: респондентът не разбира каква информация се изисква или непредоставяне на точната информация.</p><p style="text-align: justify;">Полагат се усилия да се избегнат тези грешки като се предоставя помощ на отчетните единици, подобряват се инструкциите, приложени към въпросника, подпомагат се статистиците в териториалните статистически бюра.<br />Повечето грешки на измерването се откриват и коригират чрез логически и аритметически контрол, заложен в Информационна система „Краткосрочна бизнес статистика” (Онлайн информационна система за събиране, проверка и обработка на данните от краткосрочната бизнес статистика). Системата извършва заложения задължителен и предупредителен контрол и в случай, че има грешки, тя извежда предупредителен диалогов прозорец за откритите несъответствия в отчета. Системата не позволява приключване на отчета, докато не се коригират всички неизпълнени задължителни контроли.</p><p style="text-align: justify;">The total population in section I 'Accommodation and food service activities' includes about 28 000 units, which form a sampling population of approximately 21 000 enterprises with an annual turnover exceeding 10 thousand BGN. Of these monthly observed sample about 2 000 units, which form approximately 60% of the turnover.</p><p style="text-align: justify;">The main source of errors is the measurement errors which arise at the data collection stage for variety of reasons, for example respondents misunderstanding what <st1:personname w:st="on">info</st1:personname>rmation is required or non-providing precisely the desired <st1:personname w:st="on">info</st1:personname>rmation.</p><p style="text-align: justify;">Shall be made efforts to avoid these errors by providing assistance to the reporting units, improv the instructions attached to the questionnaire, assist the statisticians in Regional statistical offices. Most of measurement errors are detected and corrected through the logical and arithmetical controls of the Information system 'Short-term statistics' (Online Information system for data collection, editing and processing of the STS <st1:personname w:st="on">info</st1:personname>rmation). The system carries out the statutory and warning controls and in a case there are errors, it displays a warning dialog error in the report. The system does not allow completion of the report until they have corrected these errors by statutory controls.</p><p style="text-align: justify;">Прилаганият извадков метод е „Стратифицирана случайна извадка”, при която предприятията се стратифицират първо по раздели (2-значния цифров код на КИД-2008) и след това във всеки раздел по оборот. Всеки раздел има три страти: 1 – изчерпателна, 2 и 3 - извадкови страти.</p><p style="text-align: justify;">За оценка на извадковата грешка се изчислява коефициент на вариация (в %):</p><p>Коефициенти на вариация за четвърто тримесечие 2020:</p><p> </p><table border="1" cellpadding="0" cellspacing="0"><tbody><tr><td style="width: 213px;"><p>Сектор и раздели</p></td><td style="width: 213px;"><p>Код</p></td><td style="width: 213px;"><p>Коефициент на вариация</p></td></tr><tr><td style="width: 213px;"><p><strong>Хотелиерство и ресторантьорство</strong></p></td><td style="width: 213px;"><p><strong>I</strong></p></td><td style="width: 213px;"><p><strong>0.1</strong></p></td></tr><tr><td style="width: 213px;"><p>Хотелиерство</p></td><td style="width: 213px;"><p>55</p></td><td style="width: 213px;"><p>0.3</p></td></tr><tr><td style="width: 213px;"><p>Ресторантьорство</p></td><td style="width: 213px;"><p>56</p></td><td style="width: 213px;"><p>0.2</p></td></tr></tbody></table><p> </p><p style="text-align: justify;">The specific sampling method is 'Stratified Random Sample' in which the first enterprises stratify by section (2-digit numeric code NACE.BG 2008) and then in each section by turnover. Each section has three stratums: 1-complete, 2, 3-sampling. Coefficient of variation is used as an indicator on precision. It is computed as a percentage. Coefficient of variation for fourth quarter 2020:</p><p style="text-align: justify;"> </p><table border="1" cellpadding="0" cellspacing="0"><tbody><tr><td style="width: 213px;"><p>Section and divisions</p></td><td style="width: 85px;"><p>Code</p></td><td style="width: 216px;"><p>Coefficient of variation (%)</p></td></tr><tr><td style="width: 213px;"><p><strong>Accommodation and food service activities</strong></p></td><td style="width: 85px;"><p><strong>I</strong></p></td><td style="width: 216px;"><p><strong>0.1</strong></p></td></tr><tr><td style="width: 213px; height: 16px;"><p>Accommodation</p></td><td style="width: 85px; height: 16px;"><p>55</p></td><td style="width: 216px; height: 16px;"><p>0.3</p></td></tr><tr><td style="width: 213px;"><p>Food service activities</p></td><td style="width: 85px;"><p>56</p></td><td style="width: 216px;"><p>0.2</p></td></tr></tbody></table><p> </p><p style="text-align: justify;">Неотговорилите предприятия се оценяват в зависимост от стратата, в която са попаднали.</p><p style="text-align: justify;">В изчерпателната страта оценката се прави индивидуално за всяко предприятие, като се използва наличната информация за тенденциите в развитието на самото предприятие и изгладените тенденции на отчетените единици от същата страта и раздел. В извадковите страти за всяка страта в раздел се прави обща оценка на неотговорилите чрез използване на екстраполиращи коефициенти, изчислени от данните на отчетените предприятия в стратата от съответния раздел след елиминиране на ексремните стойности.</p><p style="text-align: justify;">В тези случаи се допуска, че няма съществени различия в поведението на отговорилите и неотговорилите предприятия.</p><p style="text-align: justify;">За четвърто тримесечие на 2020 г. равнището на отговоряемост е 82% по отношение на броя и 90% по отношение на оборота.</p><p style="text-align: justify;">Действия за намаляване на неизвадковите грешки: напомнящи писма и телефонни обаждания за събиране на данните.</p><p style="text-align: justify;">Non-responders companies are valued according to the stratum in which they are faced. In stratum comprehensive assessment is done individually for each company using available information on trends in the establishment and adjusted trends in reported units on the same stratum and section. Sampling strata for each section evaluates non-responders using extrapolation coefficients calculated from data reported by enterprises in stratum corresponding section after elimination of extreme values. In these cases it is assumed that there are no significant differences in the behavior of responders and non-responders enterprises. The response rate for the fourth quarter of 2020 is 82% in terms of the number of enterprises and 90% in terms of turnover. Actions to reduce non-sampling errors: sending informative reminders and phone calls to collect data.</p><p>Информацията за индексите на оборота се представя до 50 - 55 дни след отчетното тримесечие.</p><p style="text-align: justify;">NSI provides information on turnover index from 50 to 55 days after the end of reporting quarter.</p><p>Предоставят се навреме, съгласно сроковете в Календара за разпространение на резултатите от статистическите изследвания на НСИ.</p><p>Turnover indices present ontime, according to the terms in the Release Calendar presenting the results of the statistical surveys carried out by the National Statistical Institute.</p><p>Индексите на оборота са представителни общо за страната, нямат представителност по региони.</p><p>За изчисляване на индексите на оборота НСИ прилага методология, която е в съответствие с международните стандарти. В този смисъл сравнимостта на показателите между страните може да се приеме като много добра.</p><p style="text-align: justify;">The turnover indices are representative for the whole country, they are not representative for the regions of the country. To calculate the indices of turnover NSI applies a methodology in accordance with international standards. In this sense, the comparability of the indicators across countries can be considered as very good.</p><p style="text-align: justify;">Тримесечните индекси са представени като динамичен ред от първото тримесечие на 2000 г. до последното отчетено тримесечие. В съответствие с изискванията на Регламент (ЕС) № 472/2008, от януари 2009 г. в краткосрочната статистика, беше внедрена нова версия на класификацията на икономическите дейности (КИД-2008). Данните за всички предходни периоди, назад до 2000 г., бяха преизчислени по КИД-2008 и публикувани в интернет сайта на НСИ. За преизчисляването на редовете с данни беше приложен „макро” методът. Индексите по старата класификация са преизчислени по КИД-2008 с помощта на преходни коефициенти, създадени от преходни матрици, базирани на микро данни.</p><p style="text-align: justify;">Регламент (ЕС) №1165/98 изисква „на всеки пет години страните членки да сменят базисната година за краткосрочната статистика, като за базисни години се използват годините, завършващи с 0 или 5. Всички показатели трябва да бъдат пребазирани, в рамките на три години след края на новата базова година". В изпълнение на тези изисквания, от началото на 2018 г. беше сменена базисната година за краткосрочната бизнес статистика. От януари 2018 г. всички краткосрочни показатели, представяни във формата на индекси се изчисляват и публикуват при база 2015 година. Динамичните редове са преизчислени при новата базисна година и са публикувани в интернет сайта на НСИ.</p><p style="text-align: justify;"> </p><p style="text-align: justify;">The quarterly indices are presented as time series from the first quarter of 2000 to the last reported quarter. In accordance with Regulation (EC) №472/2008 of January 2009 in the STS was introduced a new version of the Classification of Economic Activities (NACE.BG 2008). The data for all quarters back to 2000, were recalculates according to the new Classification (NACE.BG 2008) and published in the NSI website. For conversion of data rows was applied ‘macro’ method. The indices at the old classification (NACE.BG-2003) are recalculated according to the new classification (NACE.BG 2008) using transition coefficients, which are calculated from transition matrixes, based on micro data.</p><p style="text-align: justify;">Regulation (EC) №1165/98 requires 'Every five years, Member States shall rebase the indices using as base years ending with a 0 or a 5. All indices must be rebased on the new base year within three years after the end of the new base year'. In compliance with these requirements since January 2018 the base year for Short-term business statistics has been changed. All short-term indicators presented in the form of index are calculated and published at 2015 as a base year. The time series has beeen recalculated according to the new base year and are posted on the website of NSI.</p><p style="text-align: justify;">Индексите на оборота се сравняват с индексите на оборота, изчислени въз основа на данните от годишното наблюдение по Структурна бизнес статистика. Съществуващите различия се дължат на различния обхват. Наблюдението по Структурна бизнес статистика е изчерпателно, всички предприятия са законово задължени да представят годишните си отчети на НСИ, а наблюдението по краткосрочна бизнес статистика е извадково. Извадковата съвкупност включва предприятията с оборот над 10 хил. лв. Структурната бизнес статистика е източник на оборота за преизчисляване (реконсилиране) на показателите от краткосрочна бизнес статистика.</p><p style="text-align: justify;">The turnover indices are compared with the turnover indices calculated based on data from the annual survey on Structural Business Statistics. The differences are due to different coverage. SBS survey is conducted exhaustively and all enterprises are legally obliged to submit their Annual Reports to the National Statistical Institute. The STS surveys are sampling surveys. Sampling population includes companies with a turnover of over 10 thousand BGN. SBS is the source of turnover for calculation (reconciled) STS indicators.</p><p>Не е приложима.</p><p><b> </b>Not applicable.</p><p>Дейности за намаляване на разходите и натовареността на респондентите: стратифицирана извадка, данните се подават онлайн чрез Информационна система „Краткосрочна бизнес статистика“.</p><p>Actions to reduce costs and the burden on respondents: stratified sampling and data submitted online through Information system ’Short-term statistics’.</p><p>Индексите на оборота в хотелиерството и ресторантьорството се реконсилират на база на изчерпателните годишни данни от структурна бизнес статистика.</p><p>The indices of turnover in hotels and restaurants are reconciled on the basis of comprehensive annual data from SBS.</p><p>Ревизираните данни се публикуват на сайта на НСИ, в система INFOSTAT и се изпращат на Евростат.</p><p>Индикаторите за качество Средна абсолютна ревизия(САР) и Средна ревизия(СР) са изчислени от процентните изменения на календарно изгладените индекси за периода 2016-2020г. Използваните индекси за 2016 и 2017г. са при база 2010, а за 2018,2019 и 2020г. са при база 2015.</p><p>САР=0.77</p><p>СР=0.34</p><p> </p><p>The revised data are published on the NSI site, system INFOSTAT and transmitted to Eurostat.</p><p>The QPI MR and MAR are calculated from the year-on-year growth rates for calendar adjusted data for period 2016 - 2020. The indices which used for 2016 and 2017 are at base=2010 and 2018, 2019, 2020 are at base=2015.</p><p>MR=0,34</p><p>MAR=0.77 </p><p style="text-align: justify;">Източник на данни за изчисляване на показателя е статистическо наблюдение, осъществено посредством формуляр „Дейност на нефинансовите предприятия”. Извадката включва около 2000 предприятия, които формират около 60% от оборота на предприятията в целевата съвкупност и е представителна за всички раздели, дефинирани в Регламент (ЕС) 1893/2006. При изчисляването на индекса на оборота се включват всички приходи от продажби (вкл. приходите от продажби на суровини и материали).</p><p style="text-align: justify;">The indices are based on quarterly survey ’Activity of non-financial enterprises’. The sample includes about 2 000 enterprises which account for about 60% of the turnover of firms in the target population and is representative of all divisions defined in Regulation (EU) 1893/2006. In calculating the turnover index includes all receipts from sales (including revenues from sales of raw materials).</p><p>Тримесечнo</p><p>Quarterly</p><p style="text-align: justify;">Събирането на данните се извършва онлайн (Информационна система „Краткосрочна бизнес статистика“), по пощата и по телефон. За намаляване на неотговорилите Информационна система „Краткосрочна бизнес статистика“ има функционалност за изпращане на информиращи и напомнящи писма:</p><ul><li style="text-align: justify;">Автоматично формиране на електронни информиращи писма до респондентите за предстоящите наблюдения, в които са включени. Създадена е възможност към тях да се прикачват и отчетните формуляри в PDF формат и официални писма; </li><li>Осигуряване на автоматично изпращане на електронни напомнящи писма на респондентите, неподали до момента отчет (при наближаване крайния срок за подаване на отчети по съответната подсистема).</li></ul><p style="text-align: justify;">Data collection is done online (IS STS), by mail and by phone.</p><p style="text-align: justify;">To reduce non-response IS STS has functionality to send an informative and a reminder letters to respondents:</p><ul><li style="text-align: justify; margin-left: 36pt;">Automatic formation of electronic letters informing respondents about the upcoming observations, in which they are included. To enable them to attach and reporting forms in PDF format and official letters;</li><li style="text-align: justify; margin-left: 36pt;">Provide automatic sending of e-mail reminders to respondents who fail to report the time (when approaching the deadline for submission of reports by the subsystem). Provide automatic sending of e-mail reminders to respondents who fail to report the time (when approaching the deadline for submission of reports by the subsystem).</li></ul><p style="text-align: justify;"><strong>Валидиране на входните данни:</strong></p><p style="text-align: justify;">При запис на данните системата извършва задължителен и препоръчителен контрол, съобразно зададените валидационни правила. Ако попълнените данни в отчета не отговарят на задължителните условия за валидация, системата извежда съответните съобщения за грешка на потребителския екран. Ако попълнените данни в отчета изпълняват задължителните условия за валидация, но не изпълняват препоръчителните, системата ще изведе съответните съобщения за грешка на потребителския екран. Системата не позволява да се приключи отчет, докато не се коригират грешките и задължителния контрол не бъде изпълнен.</p><p style="text-align: justify;"><strong>Проверка на изходните данни:</strong></p><p style="text-align: justify;">Изходните данни се проверяват на ниво раздел по отношение на предходнoто тримесечие, съответното тримесечие на предходната година, а също и по отношение на екстремните стойности. Ако е необходимо отново се валидират индивидуалните данни на статистическите единици.</p><p style="text-align: justify;"><strong>Validation of data in the report:</strong></p><p style="text-align: justify;">When recording the data, the system carries out obligatory and recommended controls according to set with validation rules.</p><p style="text-align: justify;">The system carries out the statutory and warning controls. In case there are errors, it displays a warning dialog error in the report. The system does not allow completion of the report until they have corrected these errors by statutory controls.</p><p style="text-align: justify;"><strong>Validation of the output data:</strong></p><p style="text-align: justify;">Output data is verified at section level with regard to the previous quarter, the same quarter of the previous year and also with regard to extreme values, if necessary data is validated at the level of statistical units.</p><p style="text-align: justify;">Индексите на оборота се изчисляват за двата раздела: „Хотелиерство" и „Ресторантьорство". Влиянието на цените се елиминира посредством използването на дефлатори при база средногодишни цени на базисната година(2015).</p><p style="text-align: justify;">The turnover indices are calculated for both sections: ‘Accommodation’ and ‘Food service activities’. Price effects are eliminated by the use of deflators based on average prices of the base year (2015).</p><p style="text-align: justify;">Софтуерът използван за сезонното и календарно изглаждане е JDEMETRA 2.2.0.</p><p style="text-align: justify;">Първо редовете с данни се тестват за календарен ефект, който обикновено включва:</p><ul><li style="text-align: justify;">различния брой работни дни във всеки месец;</li><li style="text-align: justify;">състава на работните дни;</li><li style="text-align: justify;">ефекта на високосната година и подвижните празници (Великден).</li></ul><p style="text-align: justify;">При календарното изглаждане се прилагат:</p><ul><li style="text-align: justify;">RegARIMA подход, с всички проверки за значимост на календарния ефект;</li><li style="text-align: justify;">RegARIMA подход, с всички предварителни тестове за броя на регресорите, дължината и състава на месеца, проверка на достоверността на ефектите (знак и размера на изчислените коефициенти) и др.;</li><li style="text-align: justify;">RegARIMA подход, с предварителни тестове за ефекта на Великден;</li><li style="text-align: justify;">Използва се националния календар, изготвен от експерти на НСИ.</li></ul><p style="text-align: justify;">При сезонното изглаждане се прилага:</p><ul><li style="text-align: justify;">Редовете с данни се проверяват за отделните видове екстремни стойности, като се прилага напълно автоматична процедура за установяване на екстремните стойности;</li><li style="text-align: justify;">Напълно автоматична процедура за избор на модела, в рамките на голям брой модели, според възможностите на софтуера, след проверка за надеждността на модела, като се използват стандартните статистически тестове (напр. нормалност, хетероскедастичност, корелация и др.);</li><li style="text-align: justify;">Напълно автоматична схема за разлагане на реда. Схемата за разлагане уточнява как различните компоненти - тренд - цикъл, сезонната, календарната и случайната компоненти се комбинират в оригиналния ред. Обикновено схемата по подразбиране е мултипликативна, защото в повечето икономически времеви редове, величините на сезонния компонент варират пропорционално на нивото на реда;</li><li style="text-align: justify;">Директен метод за сезонно изглаждане. Всички времеви редове, включително и агрегираните се изглаждат поотделно.</li></ul><p style="text-align: justify;">Ревизиите на сезонно изгладени данни сe публикуват в съответствие с възприетата политика за ревизиите и график за публикуване, които са в съответствие с политиката за ревизии и календара за оригиналните (неизгладени) данни.</p><p style="text-align: justify;">The software used for seasonal and working day adjustment is JDEMETRA2.2.0 (TRAMO-SEATS). </p><p style="text-align: justify;">First data rows are tested for calendar effects, which usually includes:</p><ul><li style="text-align: justify;">the different number of working days in a specific month;</li><li style="text-align: justify;">the composition of working days;</li><li style="text-align: justify;">the leap year effect, moving holidays such Easter. In working day adjustment the following approach is applied</li><li style="text-align: justify;">RegARIMA approach, with all checks of significance and plausibility of the effects.</li><li style="text-align: justify;">RegARIMA approach, with all pre-tests for number of regressors, length and composition of month, check of plausibility of effects (sign and size of estimated coefficients), etc.</li><li style="text-align: justify;">RegARIMA approach, with pre-tests for Easter and other moving holiday effects.</li><li style="text-align: justify;">The use of national calendar prepared by NSI experts. In seasonal adjustment the following approach is applied:</li><li style="text-align: justify;">The series are checked for outliers of different types, but with the complete automatic procedure for detecting outliers;</li><li style="text-align: justify;">Complete automatic procedure for automatic selection within a large number of models according to the options of the tool, after checking for model adequacy using standard statistical tests (e.g. normality, heteroskedasticity, serial correlation, etc.);</li><li style="text-align: justify;">Fully automatic decomposition scheme selection using information criteria.The decomposition scheme specifies how the various components - trend-cycle, seasonal and calendar component and irregular – combine to form the original series. Usually, the default decomposition scheme is multiplicative, because in most economic time series, the magnitudes of the seasonal component vary proportionally to the level of the series;</li><li style="text-align: justify;">Direct seasonal adjustment is performed. All time series, including aggregates, are seasonally adjusted on an individual basis.</li></ul><p style="text-align: justify;">Revisions to seasonally adjusted data are published in accordance with accepted revision policy and release calendar that is aligned with the revision policy and the revision calendar for the unadjusted data.</p>