За да виждате този флаш Ви е нужен
Adobe Flash Player версия 8 или по-висока!

Get Adobe Flash player


Стартира традиционното преброяване с анкетьори


Стартира традиционното преброяване с анкетьори10 Февруари 2011 г.

Вторият етап на "Преброяване 2011" официално беше открит във Велико Търново. Начало на традиционното преброяване на населението и жилищния фонд в България дадоха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, и председателят на Националния статистически институт Мариана Коцева.
За церемонията в музей «Възраждане и Учредително събрание» се събраха също и областните управители на Велико Търново и Плевен доц. Пенчо Пенчев и Иван Новкиришки, кметът на Велико Търново Румен Рашев, председателят на областната преброителна комисия и зам. областен управител на Велико Търново г-жа Изабела Чорбаджийска, председателят на общинската преброителна комисия и секретар на община Велико Търново г-жа Мина Илиева, главният секретар на НСИ г-н Цветан Нанов, директорите на Териториалните статистически бюра във Велико Търново и Плевен, експерти от НСИ.
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева каза, че високите резултати от електронното преброяване на населението не може да не бъдат повод за национална гордост и европейско самочувствие.
От своя страна Симеон Дянков обяви, че над 3 100 000 български граждани са се преброили по интернет и сравни електронното преброяване на населението с национална кауза. България е една от седемте държави-членки на ЕС, които въведоха такава възможност и според вицепремиера страната ни вероятно ще е на първо място в ЕС по процент преброили се в интернет. Резултатите са надминали очакванията, а масовото включване на гражданите в електронното преброяване е спестило на бюджета между 3 и 4 млн. лв.
Дянков подчерта, че кампанията е голям успех на Националния статистически институт. Той обясни, че „съществува достойна национална кауза, около която са се обединили всички българи и с която България може да стане отличник на Европа".
Председателят на НСИ доц. Мариана Коцева съобщи, че най-голяма активност в електронното преброяване са проявили хората между 30 и 39 години или около 17 процента. С процент по-малко са включилите се българи на възраст - 40-49 години, каза. Най-голяма е активността в градовете София, Варна и Габрово. Във Велико Търново през интернет са се преброили 36,1%.
В края на церемонията министър Дянков дари на музея "Възраждане и Учредително събрание" в старопрестолния град "Резултати от преброяването на населението на Княжество България на 1 януари 1893 година". Старопечатното издание е от личната му колекция. Председателят на НС се поклони пред паметната плоча на Учредителното събрание, открито в залата на бившия турски конак във Велико Търново на днешния ден преди 132 години.
Преброителите от старата столица тръгнаха най-напред по ул."10-ти февруари", която се намира на няколко метра от сградата на бившия конак. Там бяха и първите жители на Велико Търново преброени на хартиен носител.
След Велико Търново председателят и главният секретар на НСИ доц. Мариана Коцева и Цветан Нанов отпътуваха за Търговище, където се срещнаха с кмета Красимир Мирев и областния управител на града Митко Стайков. На пресконференция там доц. Коцева обяви резултатите от електронното преброяване за област Търговище – преброените в областта са 24,8%. Тя благодари на областната и общинската администрация и на медиите за съдействието при популяризирането на кампанията, както и на гражданите за голямата активност. При втория етап на преброяването всички контрольори и преброители да се срещнат с домоуправителите на блоковете, заради сигурността на хората и по-лесната комуникация с тях, препоръча г-жа Коцева.
Предстоят срещи с кметовете и областните управители на Шумен и Разград.


Картинка 1.37MB Снимка 1
Картинка 1.54MB Снимка 2
Картинка 1.38MB Снимка 3
Картинка 1.51MB Снимка 4
Картинка 1.14MB Снимка 5
Картинка 1.5MB Снимка 6

назад

Преброяване 2011 население
Електронно преброяване
 Пробно преброяване 2010
ЕС преброяване 2011
Преброяване 2001 - резултати