Първият статистически сборник на Княжество България вече в дигитален формат

Начална страница на публикация Статистически сборник на Княжество България 1897
Статистически сборник на Княжество България 1897

В навечерието на националния празник на Република България – 3 март, и повод 120 години от издаването на първия статистически сборник на Княжество България дигиталната библиотека на НСИ предоставя за първи път безплатен онлайн достъп до дигиталното копие на публикацията.

Сборникът е издаден през 1897 г. от Статистическо-топографическото отделение при щаба на армията със съставител капитан Атанасов.

Изданието съдържа данни за държавното устройство, територията, географското положение, етнографията, земеделското производство и скотовъдството. Публикувани са сведения за царския дом и престолонаследието, за българския държавен герб, печат и знаме. Поместена е информация за законодателната и изпълнителната власт, за Върховната сметна палата, за административното деление на страната, за финансовите и митническите управления, за съдебното и църковното устройство.

Подробно е представена хидрографията на страната – реки, езера, Черноморски и Беломорски басейн.

Съществена част от публикацията представляват демографските данни, като са направени сравнения между резултатите от преброяването на населението през 1888 и 1893 година. Движението на населението е публикувано по окръзи и околии.

Изданието включва данни и статистически карти за състава на населението по вероизповедание, майчин език, грамотност, пол, гъстота и други. Земеделската и индустриалната производителност са представени с данни и анализи, а скотовъдството – и със статистически карти.