Новини

петък, 31 юли 2020 - 17:35
Председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски и заместник-председателят Диана Янчева, заедно с директора на Териториално статистическо бюро - Юг, г-жа Кристина Захариева се срещнаха на 30 юли с кмета на Пловдив Здравко Димитров и секретаря на Общината Ангелина Топчиева, за да се информират за хода на предварителния обход за Преброяване 2021, който се осъществява в момента.
петък, 17 юли 2020 - 19:00
От 20 юли до 15 септември Националният статистически институт съвместно с общинските преброителни комисии ще осъществи един от основните етапи в подготовката на Преброяване 2021. Близо 2000 представители на общините и НСИ, преминали специализирани обучения, ще извършат предварителен обход във всички населени места на територията на Република България за актуализиране на наличната информация и събиране на липсващи данни за жилищните сгради и адресите.
петък, 17 юли 2020 - 15:50
Списък на наградените участници
На 20 юни 2020 г. Националният статистически институт чрез фейсбук страницата си обяви инициативата „Снимай се със статистиката (Селфи със статистиката)“. Повод за инициативата беше откриването на изложбата на Моста на влюбените при НДК  в София „140 години българска статистика“. Днес, 17 юли, обявяваме имената на излъчените чрез жребий 40 победители във фотосесията. Всеки, който види името си в този списък, ще получи награда с логото на 140-годишнината на НСИ.
петък, 17 юли 2020 - 14:35
Изложба по случай 140-ата годишнина на българската статистика, разположена на открито до Слънчевия часовник на входа на Морската градина и организирана съвместно с Община Варна, беше открита официално от директора на ТСБ - Североизток и заместник-кмета на община Варна Коста Базитов. На събитието присъстваха директорът на дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна Антония Йовчева, началникът на отдел „Статистически изследвания - Варна“ (ОСИ - Варна) Петя Казакова, служители на ОСИ - Варна и представители на Община Варна.
четвъртък, 25 юни 2020 - 08:00
Уважаеми колеги и приятели,

На 25 юни 1880 г. с Указ № 295 на княз Александър I е създадено Статистическото отделение при Министерството на финансите, а още през следващата година отделението прераства в самостоятелно Статистическо бюро. Така се поставят основите на държавната статистическа институция в България.

вторник, 16 юни 2020 - 14:55
Изложба по случай 140-ата годишнина на българската статистика, разположена на Моста на влюбените при Националния дворец на културата и организирана съвместно от Националния статистически институт и Столична община, беше открита официално от председателя на НСИ Сергей Цветарски и кмета на София Йорданка Фандъкова. На събитието присъстваха заместник-председателят на НСИ Диана Янчева, главният секретар Цветан Нанов, служители на института и представители на Столична община.
вторник, 9 юни 2020 - 16:10
Изложба на Моста на влюбените при Националния дворец на културата ще отбележи 140-ата годишнина на българската статистика и ще покаже историята на страната ни в числа. Организатори са Националният статистически институт (НСИ) и Столична община с подкрепата на Българо-американската кредитна банка. Софиянци и гостите на столицата ще могат да разгледат постерите от 13 юни до 5 юли.
вторник, 19 май 2020 - 15:15
През периода 2020 - 2021 г. Националният статистически институт организира за втори път в България провеждането на Международния конкурс за статистически плакат. Конкурсът е в рамките на дейностите за статистическа грамотност на Асоциацията за статистическо образование към Международния статистически институт.
четвъртък, 14 май 2020 - 17:30
Как европейската статистика реагира на COVID-19, какви нови изследвания правят статистиците на национално равнище, кои данни помагат да се оценят последиците от кризата и какви са критериите за успешна комуникация с потребителите и обществеността? Тези и още много други въпроси, свързани с отговора на Европейската статистическа система на пандемията с коронавируса, обсъдиха ръководителите на националните статистически институти на държавите - членки на ЕС, на 13 и 14 май.

Страници