Новини

четвъртък, 20 февруари 2020 - 11:30
Първото обучение на обучители за пробното преброяване, което ще се осъществи от 20 март до 2 април тази година, се провежда в Учебния център на НСИ в с. Сливек. В него участват представители на общините Велинград, Разград и район „Студентски“ в София, както и на отделите „Статистически изследвания“ към териториалните статистически бюра на НСИ. Обучението е петдневно - от 17 до 21 февруари, а лекторите са от екипа от НСИ, подготвил инструментариума за преброяването. Обучението беше открито от заместник-председателя на НСИ Диана Янчева.
петък, 14 февруари 2020 - 16:35
Eвропейският комисар по икономика Паоло Джентилони беше специален гост на 42-рото заседание на Комитета на Европейската статистическа система (КЕСС), което се проведе на 12 и 13 февруари в Люксембург и беше първото за тази календарна година. По традиция заседанието се председателства от Евростат и включва ръководителите на националните статистически служби на държавите - членки на ЕС, както и представители на страните от ЕИП/ЕАСТ, Швейцария, ЕЦБ, ОИСР и МВФ. България беше представена от председателя на Националния статистически институт Сергей Цветарски.
петък, 14 февруари 2020 - 10:00
Избрахте ли цвете за Деня на влюбените?

Ето кои са трите най-харесвани цветя за празника според данните на НСИ.

 

четвъртък, 6 февруари 2020 - 15:15
От днес информация за Преброяване 2021 може да бъде намерена на новия сайт www.census2021.bg. На пресконференция в Националния статистически институт председателят на НСИ Сергей Цветарски, заместник-председателят Диана Янчева и директорът на дирекция „Демографска и социална статистика“ Магдалена Костова представиха сайта, логото и мотото на преброяването „Включи се, защото си важен!“. Присъстващите бяха запознати и със съдържанието на преброителните карти.
сряда, 5 февруари 2020 - 16:45
На 6 февруари (четвъртък) от 11.00 ч. в зала „Пресцентър“ на НСИ на ул. „Панайот Волов“ № 2 в София ще се проведе пресконференция, на която ще бъде представена актуална информация за подготовката на предстоящото пробно преброяване на населението и жилищния фонд в Република България.

Ще бъде представен и новият сайт на Преброяване 2021.

сряда, 29 януари 2020 - 12:40
Прилагане на европейските и международните статистически стандарти бе темата на конференция, която се състоя на 22 януари в Баку. С нея успешно приключи проектът „Подкрепа от ЕС за Държавния статистически комитет на Република Азербайджан за достигане на европейските стандарти“, в който партньор е и България. Събитието бе открито от Тахир Будагов, председател на Държавния статистически комитет на Азербайджан.
вторник, 21 януари 2020 - 10:20
Централната комисия по преброяването (ЦКП) на своето второ заседание утвърди населените места, в които ще се проведе пробното преброяване и времето за неговото провеждане. Комисията реши пробното електронно преброяване през периода 20 - 26 март т.г. да се проведе за населението от цялата страна, а класическото преброяване с преброители да се осъществи от 27 март до 2 април само в общините Разград, Велинград и район „Студентски“ на Столична община.
четвъртък, 16 януари 2020 - 17:15
В съответствие с приетите по-рано Закон и Програма на преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г. започна подготовката на Пробно преброяване, което ще се проведе през март тази година в Разград, Велинград и Студентски град в столицата. Първите координационни срещи вече се състояха в избраните общини. Екип на НСИ, воден от председателя на НСИ Сергей Цветарски, заместник-председателя Диана Янчева и главния секретар Цветан Нанов се срещнаха с кметове, секретари на общини, областни и заместник-областни управители.
сряда, 8 януари 2020 - 16:40
Националният статистически институт започна работа по проект на тема „Статистика на използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) през 2020 година“ в изпълнение на договор за субсидия с Европейската комисия № 2019.0252. В рамките на проекта ще бъдат проведени две статистически наблюдения:
  • Изследване за използването на ИКТ и е-търговия в предприятията през 2020 година;
  • Изследване за използването на ИКТ в домакинствата и от лицата през 2020 година.
сряда, 18 декември 2019 - 15:20
Мониторстат ще следи индикаторите за изпълнение на всички стратегически документи и ще съдържа данни за европейските проекти от кандидатстването до контрола

За първи път с няколко клика гражданите, бизнесът и изпълнителната власт ще могат да следят как се изпълняват стратегическите документи на национално, регионално и европейско ниво. Те ще  виждат таблата с индикатори за изпълнение на всички документи, важни за хората и за постигането на Целите за устойчиво развитие до 2030 г., които България си поставя.

Страници