Премини към основното съдържание

За първи път председател на НСИ участва в ръководен орган на европейската статистика

Публикувано на: 25.03.2010 - 09:40
Председателят на НСИ – доц. д-р Мариана Коцева, ще вземе участие в първото за 2010 г. редовно заседание на Групата за партньорство, което ще се проведе на 26 март в Дъблин.
Председателят на НСИ бе избран за член на Групата за партньорство на ЕСС, която подпомага дейността на Комитета на ЕСС и разработва стратегически документи в областта на статистиката в ЕС.
Г-жа Коцева е един от четиримата ръководители на национални статистически служби, избрани чрез пряко гласуване от всички 27 председатели за срок от две години. Групата заседава четири пъти годишно.
Участието на г-жа Мариана Коцева в работата на тази стратегическа група започва в много важен момент, когато се разработва стратегията за развитие на европейската статистика до 2020 г. в отговор на стратегията на ЕС 2020 и в годината, когато България ще бъде домакин на годишната конференция на ръководителите на статистическите служби на страните членки на ЕС. По време на заседанието ще бъдат разгледани и Статистическата програма на ЕС за 2011 г. , влиянието на финансовата криза върху официалната статистика, промени в производството на европейска статистика, проект за техническа помощ за укрепване на статистическата система на Гърция.