ИЗДАДЕНИ РАЗРЕШИТЕЛНИ ЗА СТРОЕЖ И ЗАПОЧНАТО СТРОИТЕЛСТВО НА НОВИ СГРАДИ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕЗ ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2019 ГОДИНА

През първото тримесечие на 2019 г. общинските администрации на територията на област Велико Търново са издали разрешителни за строеж на 24 жилищни сгради със 120 жилища в тях и с 15 847 кв. м разгъната застроена площ (РЗП) и на 28 други сгради с 19 553 кв. м РЗП.

Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради се увеличават с 4.3%, броят на жилищата в тях – с 51.9%, а разгънатата им застроена площ – с 49.9%. При издадените разрешителни за строеж на други сгради е регистрирано намаление на броя със 17.6%, докато общата им застроена площ нараства – със 116.5%.

В сравнение с първото тримесечие на 2018 г.  издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в областта са повече с 20%, броят на жилищата в тях – с 242.9%, а разгънатата им застроена площ – със 175.9%. При другите видове сгради  броят на издадените разрешителни за строеж намалява с 39.1%,  докато общата им застроена площ се увеличава с 82.4%.

През първото тримесечие на 2019 г. в област Велико Търново е започнал строежът на 18 жилищни сгради със 125 жилища в тях и с 15 556 кв. м обща застроена площ, и на 19 други сгради с 11 627 кв. м РЗП.

Спрямо предходното тримесечие броят на започнатите жилищни сгради се увеличава със 157.1%,  докато жилищата в тях  са по-малко с 19.9%, а общата им застроена площ – с 12.8%. Броят на започнатите други сгради нараства със 137.5%, а тяхната РЗП – с 383.5%.

В сравнение с първото тримесечие на 2018 г. започнатите нови жилищни сгради се увеличават с 38.5%, жилищата в тях – близо девет пъти, а разгънатата им застроена площ – пет пъти. При започнатите други видове сгради не се регистрира промяна, докато общата им застроена площ се увеличава със 131.9%.

Методологични бележки

Тримесечното статистическо наблюдение за издадените разрешителни за строеж и започнатото строителство осигурява информация както за издадените от местните администрации разрешителни за строеж, така и за започнатото строителство на нови сгради според техния вид и разгъната застроена площ. Тази информация може да се използва като индикатор за бъдещата активност на строителните предприятия в страната.

Видовете сгради се подразделят на:

• Жилищни – сгради, полезната площ на които в голямата си част е предназначена за жилищни цели за постоянно обитаване.

• Нежилищни – сгради за различни нежилищни нужди, които включват:

– административни – офиси и сгради за административна дейност на ведомства и други организации и сдружения (представителни сгради – банки, пощи, правителствени сгради, сгради за конференции, конгреси, съдилища, общини);

– други сгради – всички останали видове сгради, предназначени за различни дейности: производствена, търговска, транспортна, просветна, културна, спортна, селскостопанска, здравеопазване, бази за почивка и краткосрочно пребиваване (хотели, мотели, почивни домове, хижи и др.).

Разгъната (обща) застроена площ на сградите е сумата от застроените площи на всички етажи по външни измерения.