ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА МАЛОЛЕТНИТЕ И НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ ЛИЦА ПРЕЗ 2017 ГОДИНА В ОБЛАСТ ГАБРОВО

Малолетни и непълнолетни лица, водени, заведени и снети от отчет в детските педагогически стаи (ДПС) за извършени от тях противообществени прояви и престъпления

През 2017 г. на отчет[1] в детските педагогически стаи в област Габрово са водени 167 малолетни и непълнолетни лица за извършени от тях противообществени прояви и престъпления. В сравнение с 2016 г. броят им остава непроменен.

[1]  Съгласно чл. 26, ал. 1 от Правилника за детските педагогически стаи малолетните и непълнолетните се водят на отчет за срок от 2 години, след което се снемат от отчет, ако през този период не са извършили повторно противоправни деяния.

Основните характеристики на водените на отчет в ДПС лица са следните:

 непълнолетни (на възраст от 14 до 17 г.) – 82% ;

 малолетни (8 – 13 г.) – 18.0%;

 момчета – 146 (87.4%);

 момичета – 21 (12.6% );

 учащи – 104 лица (62.3%);

 в криминогенна среда живеят 52 малолетни и непълнолетни (31.1%).

Броят на заведените на отчет[1] в ДПС през 2017 г. малолетни и непълнолетни е 41, или 24.5% от всички водени на отчет лица, като 61.0% от тях са непълнолетни. В сравнение с 2016 г. броят на новозаведените нараства с 64.0%.

През 2017 г. снети от отчет в ДПС са 51 малолетни и непълнолетни лица, или 30.5% от водените на отчет през годината:

 поради поправяне на поведението – 38 лица (74.5%);

 поради навършване на 18-годишна възраст – 13 лица (25.5%);

 

Противообществени прояви

През 2017 г. за извършени противообществени прояви през ДПС в областта са преминали 96 малолетни и непълнолетни лица, като момчетата са 67 (69.8%), а момичетата – 29 (30.2%).

В структурата на противообществените прояви по видове в област Габрово с най-голям относителен дял са преминалите през ДПС за тормоз  – 14 (14.6%) и бягство от дома (от вкъщи) – 12 (12.5%).

 

Извършени престъпления

През 2017 г. броят на малолетните и непълнолетните лица, водени на отчет в ДПС за извършени престъпления е 110. Кражбите на имущество са най-разпространените престъпления, извършвани от малолетните и непълнолетните. Извършители на кражби са 76 лица, или 69.1%, от водените на отчет в ДПС за извършени престъпления. Най-висок е делът на извършителите на кражби от магазини и други обекти – 16.4% (18 лица) и на кражби от домове – 15.4% (17 лица).

Малолетни и непълнолетни, пострадали от престъпления

През 2017 г. 14 деца са пострадали от престъпления , от които 4, или 28.6%, са момичета. Малолетни са 11 лица (78.6%), а непълнолетни – 3 (21.4%).

Пострадалите от кражба са 4 лица (28.6%), от блудство и телесна повреда по 3 (21.4%), а 2 лица (14.3%) са били изнудени. Броят и относителният дял на малолетните и непълнолетните, пострадали от други видове престъпления е 2 лица или 14.3%.

 

Дейност на местните комисии

През 2017 г. местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни са образували 11 възпитателни дела. По предложение на органите на полицията са образувани 8 дела (72.7%), а по сигнали от длъжностни лица – 3 дела или 27.3% .

Решените дела са всичките 11 дела  в срок до един месец.

Методологични бележки

Статистическите данни за противообществените прояви на малолетните и непълнолетните лица са разработени на базата на годишни данни, получавани от местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Обект на наблюдението е дейността на местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Единици на наблюдение са малолетните и непълнолетните, извършители на противообществени прояви и престъпления.

Противообществената проява е деяние, което е общественоопасно и противоправно или противоречи на морала и добрите нрави. На извършителите на противообществени прояви се налагат възпитателни мерки съгласно Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Детските педагогически стаи са специализирани заведения, които участват в превенцията на престъпността и противообществените прояви, извършени от малолетните и непълнолетните.

В броя на водените на отчет в детските педагогически стаи през годината се включват всички малолетни и непълнолетни, извършили престъпления и/или противообществени прояви; осъдени за престъпления от общ характер; освободени от поправителните домове (ПД), възпитателните училища интернати (ВУИ) и от социално-педагогическите интернати (СПИ). Малолетните и непълнолетните се водят на отчет за срок от 2 години, след което се снемат от отчет, ако през този период не са извършили повторно противоправни деяния.

В броя на заведените на отчет в ДПС през годината се включват всички малолетни и непълнолетни, които са били новозаведени на отчет в ДПС през годината за извършени престъпления и/или противообществени прояви; осъдени за престъпления от общ характер; освободени от ПД, ВУИ и СПИ.

В броя на преминалите през ДПС се включват всички малолетни и непълнолетни лица, които са извършили незначителни деяния, за които еднократната намеса на полицейски органи е била достатъчна и няма основания за тяхното завеждане на отчет в ДПС.

Допълнителна информация относно методологията и данните от наблюдението за дейността на местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните е публикувана на сайта на НСИ – http://www.nsi.bg.

[1]  Включват се всички малолетни и непълнолетни, които са били новозаведени на отчет в ДПС през календарната година.