ИЗДАДЕНИ РАЗРЕШИТЕЛНИ ЗА СТРОЕЖ И ЗАПОЧНАТО СТРОИТЕЛСТВО НА НОВИ СГРАДИ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕЗ ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2018 ГОДИНА

През първото тримесечие на 2018 г. общинските администрации на територията на област Велико Търново са издали разрешителни за строеж на 20 жилищни сгради с 35 жилища в тях и с 5 743 кв. м разгъната застроена площ (РЗП) и на 46 други сгради с 10 722 кв. м РЗП. Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намаляват с 37.5%, броят на жилищата в тях – с 59.3%, а разгънатата им застроена площ е по-малко с 52.3%. При издадените разрешителни за строеж на други сгради е регистрирано нарастване на броя с 31.4% и намаление на общата им застроена площ – с 51.4%.

В сравнение с първото тримесечие на 2017 г. броят на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в областта е без промяна, докато жилищата в тях намаляват с 81.4%, а разгънатата им застроена площ е по-малко със 77.5%. При другите видове сгради броят на издадените разрешителни за строеж се увеличава с 84.0%, докато общата им застроена площ намалява с 55.9%.

През първото тримесечие на 2018 г. в област Велико Търново е започнал строежът на 13 жилищни сгради с по едно жилище в тях и с 2 572 кв. м обща застроена площ, и на 19 други сгради с 5 013 кв. м РЗП. Спрямо предходното тримесечие броят на започнатите жилищни сгради намалява със 7.1%, жилищата в тях – с 13.3%, докато общата им застроена площ се увеличава с 11.9%. Броят на започнатите други сгради бележи ръст от 90.0%, но тяхната РЗП е по-малко със 17.9%.

В сравнение с първото тримесечие на 2017 г. започнатите нови жилищни сгради нарастват с 8.3%, като жилищата в тях намаляват с 91.8%, а разгънатата им застроена площ – с 87.9%. При броя на започнатите други видове сгради е регистриран спад с 5.0%, а при общата им застроена площ – с 68.9%.

 

Методологични бележки

Тримесечното статистическо наблюдение за издадените разрешителни за строеж и започнатото строителство осигурява информация както за издадените от местните администрации разрешителни за строеж, така и за започнатото строителство на нови сгради според техния вид и разгъната застроена площ. Тази информация може да се използва като индикатор за бъдещата активност на строителните предприятия в страната.

 

Видовете сгради се подразделят на:

  • Жилищни – сгради, полезната площ на които в голямата си част е предназначена за жилищни цели за постоянно обитаване.
  • Нежилищни – сгради за различни нежилищни нужди, които включват:
  • административни – офиси и сгради за административна дейност на ведомства и други организации и сдружения (представителни сгради – банки, пощи, правителствени сгради, сгради за конференции, конгреси, съдилища, общини);
  • други сгради – всички останали видове сгради, предназначени за различни дейности: производствена, търговска, транспортна, просветна, културна, спортна, селскостопанска, здравеопазване, бази за почивка и краткосрочно пребиваване (хотели, мотели, почивни домове, хижи и др.).

Разгъната (обща) застроена площ на сградите е сумата от застроените площи на всички етажи по външни измерения.