МИГРАЦИЯ В ОБЛАСТ СИЛИСТРА ПРЕЗ 2017 ГОДИНА

Вътрешна и външна миграция на населението

През 2017 г. в преселванията между населените места в област Силистра са участвали 952 лица.

Най-голямо териториално движение вътре в област Силистра има по направлението „село – село“ (34.5%). По-малки по брой и относителен дял са миграционните потоци по направление „село – град“ (33.8%) и в обратното направление „град – село“ (26.5%). Относителният дял на преселилите се от град в град (5.2%) е значително по-малък.

В резултат на преселванията между градовете и селата населението на градовете в област Силистра се е увеличило с 70 души, респективно с толкова е намаляло населението в селата.

През 2017 г. 1 134 души са променили своя настоящ адрес от област Силистра в друго населено място на страната, а 797 души са променили настоящия си адрес от населено място в страната в област Силистра. От изселващите се от областта за свое ново местоживеене най-голям брой са избрали областите Варна (273) и Русе (186). Най-голям е броят на преселилите се в област Силистра от областите Варна (132) и София-град (118).

През 2017 г. 500 души са променили своя настоящ адрес от област Силистра в чужбина, като 50.6% от тях са мъже. На възраст между 20 – 39 години са 68.8% от емигрантите. Във възрастовата група 40 – 59 години относителният им дял е 12.2%. Най-младите емигранти (под 20 години) са 14.2%, а тези на 60 и повече навършени години – 4.8% от всички емигранти.

Най-предпочитани от емигрантите дестинации са Германия (27.0%), Испания (15.6%) и Великобритания (14.4%).

Лицата, които са сменили местоживеенето си от чужбина в България, или потокът на имигрантите включва български граждани, завърнали се в страната, както и граждани на други държави, получили разрешение за постоянно пребиваване в страната. През 2017 г. 419 лица са променили своето обичайно местоживеене от чужбина в област Силистра. Относителният дял на мъжете е 46.5%, а на жените – 53.5%.

Сред дошлите да живеят в област Силистра 32.0% са във възрастовата група над 60 години, а 24.8% са на възраст 40 – 59 години. Най-младите имигранти (под 20 години) са 13.8%, а на възраст 20 – 39 години са 29.4%.

Най-висок е делът на имигрантите от Турция (60.1%) и Великобритания (6.9%).

 

Механичен прираст на населението

Съществено влияние върху броя и структурите на населението оказва и механичният прираст (нетното салдо от вътрешната и външна миграция), който е отрицателен – минус 418 души. Той се формира като разлика между броя на заселилите се и изселилите се от областта.

Намалението на населението в резултат на отрицателния механичен прираст, измерено чрез коефициента на нетна миграция, е -3.8‰[1].

От общините в област Силистра през 2017 г. община Алфатар (10.0‰) е с положителен механичен прираст. Останалите общини са с отрицателен механичен прираст: Главиница (-7.0‰), Дулово (-1.9‰), Кайнарджа (-2.2‰), Силистра (-4.9‰), Ситово (-0.6‰) и Тутракан (-5.5‰).

 

Методологични бележки

Броят и структурите на населението към края на всяка година се изчисляват на базата на данните от предходната година и данните за естественото и механичното движение на населението през текущата година.

Източник на данните за броя и структурите на населението е Информационната система „Демография” в Националния статистически институт. Източник на данните за естественото и механичното движение на населението (раждания, умирания, бракове, разводи, вътрешна миграция) е Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението. Те се регистрират чрез документите образци ЕСГРАОН – ТДС: съобщение за раждане, съобщение за сключен граждански брак, съобщение за прекратен граждански брак, съобщение за смърт и адресна карта за промяна на настоящ адрес.

Източник на данните за външната миграция са: Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението Образец ЕСГРАОН – ТДС: адресна карта за промяна на настоящ адрес; Национална агенция за приходите; Национален осигурителен институт; Министерство на вътрешните работи; Оценки на емиграционните потоци.

Данните за броя на населението и за настъпилите демографски събития в териториален разрез са представени според административно-териториалното устройство на страната към 31.12. на съответната година (населени места, общини, области) и статистически райони по настоящ адрес. Това е адресът, който отговаря на документално заявеното местоживеене на лицето.

Възрастта на населението в края на годината е изчислена към 31.12. в навършени години. Възрастта на лицата при настъпване на демографско събитие се изчислява в навършени години въз основа на датата на раждане и датата на съответното събитие, т.е. възрастта, която лицата са достигнали при настъпване на събитието.

При изчисляване на демографските показатели се използва съвкупността на средногодишното население. Средногодишният брой на населението е средна аритметична величина от изчисленото население към края на предходната и края на отчетната година.

 

[1] Отношение на нетната миграция към средногодишното население през годината.