Наети лица и средна брутна заплата в област Кюстендил през второто тримесечие на 2017 година

PDF файл
 

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Кюстендил към края на юни 2017 г. намаляват с 1.5% спрямо края на март 2017 г., като достигат 28.7 хиляди.
В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” – съответно 32.2 и 13.6%.
Спрямо края на първото тримесечие на 2017 г. наетите лица в обществения сектор нарастват с 0.3% (до 7.3 хил.), а в частния сектор намаляват с 2.1% (до 21.3 хиляди).
В края на юни 2017 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Кюстендил са с 2 017, или с 6.6% по-малко в сравнение с края на юни 2016 година. В процентно изражение намалението е най-значително в икономическите дейности „Добивна промишленост”, „Професионални дейности и научни изследвания” и „Операции с недвижими имоти”. Най-голямо процентно увеличение на наетите лица в края на юни 2017 г. спрямо същия период на предходната година има в дейностите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”, „Финансови и застрахователни дейности“ и „Транспорт, складиране и пощи”.
През второто тримесечие на 2017 г. средната брутна месечна работна заплата за областта нараства спрямо първото тримесечие на 2017 г. с 0.3%, като достига 722 лева. Най-голямо увеличение има в „Строителство“ – с 15.8% и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – с 10.0%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление на средната месечна работна заплата са „Операции с недвижими имоти” – с 14.9% и „Финансови и застрахователни дейности”- с 8.0%.
Средната брутна месечна работна заплата през второто тримесечие на 2017 г. за обществения сектор е 833 лв., а за частния – 683 лева.
В сравнение с второто тримесечие на 2016 г. средната месечна работна заплата за Кюстендилска област нараства с 7.8%, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Професионални дейности и научни изследвания”, „Финансови и застрахователни дейности“ и „Хотелиерство и ресторантьорство”.
Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата в обществения сектор нараства със 7.2%, а в частния сектор – със 7.6%.