ДЕЙНОСТ НА КУЛТУРНИТЕ ИНСТИТУЦИИ В ОБЛАСТ РУСЕ ПРЕЗ 2016 ГОДИНА

Развитието и насърчаването на културата, най-вече в областта на опазване културното наследство и стимулиране на иновативни политики в тази посока, е от съществено значение за поддържането на добра и динамична жизнена среда. Статистическите изследвания на НСИ осигуряват информация за дейността на културните институции в страната. Основните показатели и обхвата на изследванията са в съответствие с методологическите изисквания на ЮНЕСКО.

  1. Музеи

 Към 31.12.2016 г. на територията на област Русе функционират 4 професионално действащи музея, регистрирани съгласно Закона за културното наследство.

Движимите културни ценности в тях са национално богатство и представляват част от Националния музеен фонд. Музейните експозиции в областта включват 158.6 хил. фондови единици, които представляват 2.2% от общия брой на експонатите, изложени в този вид културни институции в страната. През годината в музеите са постъпили 0.3 хил. нови фондови единици, от които 88.0% са от направени през 2016 г. дарения. По брой на изложените в музеите експонати областта заема 12-то място в страната. Новите информационни технологии навлизат активно и в музеите в област Русе, създавайки възможности за по-добър и широк достъп до културното наследство. Те следват пътя на цифровизацията и улесняват комуникацията с посетителите. Броят на цифровизираните фондови единици през 2016 г. достига 2.9 хил. или с 1.0% повече от предходната година.

През 2016 г. броят на посещенията в музеите в област Русе намалява със 7.2% спрямо предходната година и достига 90.8 хиляди. Чуждите граждани, посетили през 2016 г. четирите музея на територията на областта, са 16.2 хил. или 17.9% от общия брой на посетителите, при относителен дял за страната – 19.3%. В сравнение с предходната година чуждестранните гости  нарастват с 19.1%. Приблизително всяко шесто лице, проявило интерес към музейните експозиции през 2016 г., е посетител в дните за свободен вход. За годината средно на един музей в област Русе се падат 22.7 хил. посещения при 24.5 хил. през 2015 година. Средното равнище на показателя за страната е 26.8 хил. посещения на музей. По стойност на този показател областта се нарежда на 11-то място в страната.

През 2016 г. изнесените пред посетителите в музеите беседи са 3.4 хил.; уредени са 14 самостоятелни и 33 съвместни изложби. Активността на музейните работници включва и други организирани прояви – на територията на музеите са организирани 10 обсъждания на книги, осъществени са 11 видеопрожекции, 5 концерта и 3 конкурса.

Общият персонал в музеите, функциониращи в област Русе през 2017 г., е 65 души или 2.1% от общия брой за страната. В сравнение с 2015 г. броят на заетите незначително намалява.

 

  1. Театри

 През 2016 г. в културните институти, развиващи театрални изкуства на територията на област Русе, са организирани общо 736 представления, които са посетени от 136.3 хил. зрители. В сравнение с 2015 г. броят на представленията нараства с 10.2%, а този на посетителите намалява с 6.7%. С 4.9 процентни пункта намалява спрямо 2015 г. относителният дял на изнесените представления от театралните колективи при техните турнета в страната и се редуцира до 48.2% от общия брой представления. Средният брой посетители на едно представление в русенските театри е 185 души при средно 151 за страната. През 2015 г. равнището на показателя за страната е било  малко по-високо (153), а картината за областта е била по-благоприятна: средно 219 души на едно представление. Средният брой посетители на един театър за 2016 г. е 45 хил. при 49 хил. за предходната година, като и за двете години остава по-висок от средния за страната (31 хил. за 2016 и 29 хил. за 2015 г.). Значително по-голям интерес зрителите проявяват към представленията по произведения на чуждестранни автори: средната посещаемост на едно представление е 248 души при над два пъти по-малко посетители на спектакли по творби на български автори (120). През 2015 г. посещаемостта при представления на чужди автори е била 295, а при български творци – 130 посетители. В национален мащаб през 2016 г. средната посещаемост на едно представление по чуждестранни автори е 183 души, докато при българските е 118 души.

Общият брой на постановките за 2016 г. е 77, от които 27 са нови за сценичните колективи. Преобладават постановките от чужди автори – 52. През 2015 г. постановките са били по-малко – 75, като по-малък е бил и броят на поставените за първи път творби. През 2016 г. близо 1/5 от всички представления по чуждестранни творби са от френски автори.

 3. Телевизионна програмна дейност

 През 2016 г. в област Русе функционират 4 регистрирани и лицензирани телевизионни оператори, които съставляват 3.3% от общия брой за страната. С по-голям брой работещи телевизионни станции са областите София (столица), Стара Загора, Хасково и Пловдив. Излъчените от операторите в област Русе телевизионни програми са с обща продължителност 21 239 часа.  Времетраенето на предлаганите TV програми запазва нивото си от 2015 година.

 

Методологични бележки

Информация за дейността на музеите се получава в резултат на регулярно провеждано годишно наблюдение. Тяхната дейност се характеризира чрез: музейните фондови единици, посетителите; културно-просветната работа; персонала; приходите и разходите и материално-техническата база.

Дейността на сценичните изкуства е предмет на отделно годишно изследване. Единици на наблюдение са театрите, оперите, оперетите, цирковете, музикалните колективи, дружества и сдружения, които са организирали и провели рецитали и концерти (естрадни, фолклорни, симфонични, камерни, хорови, на духови оркестри, смесени и други). Тяхната дейност обхваща следните основни характеристики: сцените, местата, представленията, посетителите, постановките по националност на автора, в т.ч. нови постановки.

Дейността на телевизионните оператори се обхваща чрез следните основни характеристики: предавания по функция в часове, приходи и разходи.

Повече информация и данни за културата могат да бъдат намерени в интернет страницата на НСИ – http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=24.