НАЕТИ ЛИЦА И СРЕДНА БРУТНА РАБОТНА ЗАПЛАТА ПРЕЗ ПЪРВО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2017 ГОДИНА В ОБЛАСТ РАЗГРАД (ПРЕДВАРИТЕЛНИ ДАННИ)

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Разград към края на месец март 2017 г. са 26.3 хиляди. Спрямо края на декември 2016 г. наетите лица се увеличават с 3.2%, а в сравнение със същия период на предходната година увеличението е с 1%.

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към 31.03.2017 г. в обществения сектор са 8.0 хиляди, а в частния – 18.2 хиляди. Спрямо края на декември 2016 г. наетите лица в обществения сектор се увеличават с 1.3%, а в частния сектор се увеличават с 4%. В сравнение със същия период на предходната година наетите лица в обществения сектор намаляват с 0.2%, а в частния се увеличават с 1.7%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности в началото на 2017 г. не се наблюдават съществени изменения спрямо същия период на предходната година. Най-голям е относителният дял на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” – 28.0%, „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” – 15% и „Образование” – 10.5%.

През първото тримесечие на 2017 г. средната месечна работна заплата за област Разград нараства с 7.6% спрямо същия период на 2016 г. и достига 811 лв. Спрямо предходното тримесечие намалението е с 6.3%. В обществения сектор получават средно 782 лв., а в частния – 824 лв.

Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през първото тримесечие на 2017 г. са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Култура, спорт и развлечения”, „Професионални дейности и научни изследвания” и „Държавно управление“.

По размер на средната заплата, през първото тримесечие на 2017 г., област Разград е на 18-то място сред областите в страната. Най-високо е заплащането в областите София (столица) – 1372 лв., Стара Загора – 963 лв. и Варна – 959 лв., а най-ниско във Видин – 643 лв., Благоевград – 685 лв. и Силистра – 694 лв.

 

Методологични бележки

 

Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда. Наблюдението е репрезентативно, като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия. Генералната съвкупност се стратифицира по следните критерии: териториален признак – 28 административни области, икономическа дейност по КИД-2008, размер на предприятието според броя на наетите лица.

Методологията на тримесечното наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, както и актуални данни, могат да бъдат намерени на сайта на НСИ: http://www.nsi.bg/.