Премини към основното съдържание

Кръгла маса на тема „Неформалната икономика в нови измервания и последни резултати”

Публикувано на: 09.09.2010 - 13:10
На кръгла маса на тема „Неформалната икономика в нови измервания и последни резултати”, организирана от Асоциация на индустриалния капитал в България и Национален статистически институт бяха дискутирани въпроси за параметрите и проявленията на неформалната икономика.
За първи път беше предоставена статистическа информация за ненаблюдаваната икономика в съответствие с изискванията на ЕВРОСТАТ. От своя страна АИКБ представи данни, събрани и анализирани според индикатори и методология, разработени за нуждите на българския бизнес от надеждна информация, дефинираща бизнес средата.
Срещата беше открита от Г-н Васил Велев – председател на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България и доц. д-р Мариана Коцева – Председател на Национален статистически институт. Заместник-министърът на труда и социалната политика г-н Красимир Попов подчерта, че проектът, по който работи АИКБ „Ограничаване и превенция на неформалната икономика” ще бъде в полза на цялото общество и ще даде възможност да бъдат създадени нови политики в социалната сфера.
Г-жа Мариана Коцева отбеляза, че неформалната икономика е непрекъснато около нас, но е трудно да бъде измерена и трудно да бъде оценена, но настоящият проект ще улесни работата на статистиците. Тя заяви, че НСИ активно ще се включи в проекта.