Премини към основното съдържание

23 743 души са преброени пробно по Интернет

Публикувано на: 07.09.2010 - 13:49
В първия етап от пробното преброяване на населението и жилищния фонд в Република България, за шест денонощия, през които беше активна Информационна система „Е-преброяване” се преброиха успешно 23743 души. Най-много хора са преброени в София – 5968 души. Следват областите, където от днес започва класическо пробно преброяване с преброителни карти на хартия – Стара Загора – 2694 души, Велико Търново – 2382 души и Плевен – 1953 души. Във Варна, където работи Подпомагащият център, преброените са 1950.
Всяко регистрирано лице в системата е преброило средно по 2,9 лица. Почти две трети от регистрираните, които са преброили и своите семейства са на възраст между 20 и 39 години. Към онлайн преброяването по-голям интерес са проявили жените. Регистрираните жени са 9148, а мъжете – 7258.
Характерната за българите черта, да вършат всичко в последния момент, се прояви и сега – една трета от преброилите пробно себе си и своите семейства по интернет лица са направили това от 16.00 часа на 6 септември до 08.00 часа на 7 септември, т.е. в последните 16 часа от определения срок.
По време на пробното преброяване по интернет в новооткрития Подпомагащ център - Варна на единния национален номер 0700 16 310 бяха получени 664 запитвания.
Най-често задаваните въпроси, по които гражданите са потърсили помощ и разяснения са свързани с:
• Проблеми с регистрацията– например при издадена нова лична карта или наличие на стар зелен паспорт;

• Липса на улици в селата или преименувани улици, които не излизат автоматично от списъка, зададен предварително в системата.

• Трудност при разбиране и попълване на въпросите, свързани със състава на домакинствата и семействата;

• Кога и къде ще се набират преброители за същинското преброяване; Какви документи трябва да се представят.
Голяма част от въпросите бяха свързани с оказване на помощ и съдействие за намиране на входа към е-преброяване, информация кои лица могат да се преброят електронно (от цялата страна, от чужбина); Дали попълнената карта важи и за същинското преброяване през 2011; как са защитени личните данни, може ли да се използва латиница и електронен подпис при попълване на картата. Направени бяха и много конкретни и полезни препоръки за улесняване при попълването на картата като например предложение за автоматизирано попълване на полета като дата на раждане, адреси (когато съвпадат с този от адресната част); Задавани бяха и въпроси от по-общ характер.
Информационна система „Е-преброяване” беше спряна в 08.00 часа на 7 септември. В същия час в предварително определени квартали на областните центрове Плевен, Велико Търново и Стара Загора и град Дебелец край Велико Търново, село Гривица Плевенско и селата Габарево и Копринка област Стара Загора започва класическо пробно преброяване с анкетьори, което ще продължи до 20.00 часа на 14 септември.
Анкетьорите ще се легитимират със специални карти, като самоличността им може да се проверява и чрез обаждане в Подпомагащия център на единния национален номер 0700 16 310.
Направените от гражданите препоръки ще бъдат взети предвид при окончателното оформяне на инструментариума за същинското Преброяване на населението и жилищния фонд през 2011 година и приемането му от Централната комисия по преброяването.