Премини към основното съдържание

Започна пробното преброяване на населението и жилищния фонд по Интернет

Публикувано на: 02.09.2010 - 13:50
Точно в 8:00 часа на 1 септември стартира пробното преброяване по интернет. Електронно преброяване се провежда за първи път в България. Всеки желаещ може да попълни анкетната карта на адрес: https://iscensus2011.nsi.bg/
В областните центрове, където ще се проведе втория етап от пробното преброяване – Велико Търново, Плевен и Стара Загора, на пресконференции беше демонстрирана Информационна система „Преброяване”. В Плевен, където присъстваше и председателят на НСИ доц. д-р Мариана Коцева, пред медиите се преброи областният управител Иван Новкиришки.
На медийните събития бяха изтъкнати предимствата на онлайн-преброяването, а именно, че услугата е активна 24 часа в денонощието, има възможност за прекъсване на попълването, което може да продължи и на следващия ден, не е нужно в дома Ви да влиза чуждо лице. Отбелязано беше, че информацията е надеждно защитена от хакери.
В помощ на желаещите да се преброят по електронен път работи Подпомагащ център на Националния статистически институт с единен телефонен номер за цялата страна 0700 16 310. На цената на един градски разговор на него могат да се правят консултации по всички въпроси, свързани с попълването на електронната карта.
Още преди обяд на 1 септември стана ясно, че първият успешно преброил се по интернет е мъж, казва се Иван, попълнил е формуляра за около 20 минути.
За първите 24 часа от преброяването по Интернет в Информационна система „Преброяване” са се регистрирали 6800 души. Успешно са завършили попълването 2950 от тях като са преброили себе си и семействата си – общо 8360 души.
Най много са регистрираните в София – 854 души. Следват областите където ще се проведе класическото преброяване с анкетни карти – Стара Загора, Плевен и Велико Търново, съответно с по 270, 244 и 224 регистрирани лица и Варна, където беше открит Подпомагащия център, с 238 регистрации.
Най-голям интерес е предизвикало преброяването по интернет сред хората от 30 до 39 годишна възраст – 1700 души.
Най-голям е бил интересът към преброяването в първите часове от пускането на онлайн-анкетата. До обяд са се регистрирали над 2000 души. В следобедните часове парола са получили още 1600 човека. От 18 до 20 часа в системата са влезли 1900 лица, а след 20.00 часа – 1140.
Информационна система „Преброяване” ще бъде активна до 08.00 часа на 7 септември, когато ще бъде спряна, а в отделни квартали на областните центрове Плевен, Велико Търново и Стара Загора, и в избрани населени места ще се извърши пробно преброяване от анкетьори, което ще продължи до 20.00 часа на 14 септември. Анкетьорите са длъжни да се легитимират със специални карти, като самоличността им може да се проверява и чрез обаждане на единния номер.