Премини към основното съдържание

Делегация от Министерството на финансите на Таджикистан на обучителна мисия в НСИ

Публикувано на: 15.07.2010 - 10:55
Експертна група на МФ на Република Таджикистан, водена от заместник-министъра на финансите Джамшед Нурмахмадович посети Националния статистически институт по време на обучителната си мисия в България. Посещението е в рамките на проект на Европейската комисия, насочен да осигури подкрепа за създаденото наскоро Управление за мониторинг на държавните предприятия на Министерството на финансите на Република Таджикистан.
Доц. д-р Мариана Коцева запозна таджикската делегация с ролята и функциите на НСИ по осигуряване на обективна, точна и навременна информация за дейността на предприятията във всички икономически сектори в съответствие с изискванията на Евростат.
Директорът на дирекция „Бизнес статистика” Диана Янчева презентира опита на НСИ по предоставяне на месечна и тримесечна (краткосрочна) статистика за производството, заетостта и финансовото състояние на предприятията, както и по предоставяне на структурна (годишна) статистика за дейността им по икономически сектори и по райони на планиране. Елка Атанасова, директор на „Макроикономическа статистика”, говори на тема „Национални икономически сметки”.
По време на разговора бяха обсъдени основни въпроси, свързани с предстоящото преброяване на населението, което в Таджикистан ще се проведе през септември 2010 г, а в България – през март 2011 г.
От своя страна гостите изразиха задоволство от възможността да проучат опита на България като страна членка на Европейския съюз в тази сфера и оцениха получената информация като особено важна за успеха на мисията си.