Премини към основното съдържание

НСИ участва в Петата среща на Комитета на Европейската статистическа система

Публикувано на: 18.05.2010 - 16:12
На 19 и 20 май 2010 г. в Люксембург ще се проведе Петата среща на Комитета на Европейската статистическа /КЕСС/. Националният статистически институт е представен от доц. д-р Мариана Коцева – председател и Венета Петрова - началник отдел „Международно сътрудничество и европейски проекти.
В първия ден на срещата, г-жа Коцева ще вземе участие в работата на две стратегически групи към КЕСС:
Стратегическата група по комуникации и разпространение на статистическата информация, където ще представи съвместния проект между България, Румъния и Литва за разработване на Интернет страница с on-line каталог с европейски статистически издания и достъп до тях и разработване на средства за събиране и разпространение на библиографска информация в рамките на ЕСС.
Стратегическа група „Измерване на напредъка, благосъстоянието и устойчивото развитие”. Това ще бъде първата среща на групата и нейната работа ще се ръководи от председателя на Френския статистически офис – г-н Жан-Филип Коти. Крайната цел на групата е да предложи стратегия за определяне на приоритети и внедряване на препоръките, предложени през 2009 г. в доклада на Комисията за измерване на икономическото изпълнение и социалния напредък и в стратегическия документ на ЕК „Отвъд БВП: измерване на напредъка в един променящ се свят”. Работата на групата е тясно свързана и с подготовката на DGINS в София през м. септември.
Дневният ред на 20 май предвижда Комитетът да вземе решения по четири въпроса от областта на комитологията – проекти за регламенти в областта на статистиката на образованието, отпадъците и енергийната статистика.
На срещата ще обсъдени няколко много важни въпроса, свързани с бъдещото развитие на Европейската статистическа система – разглеждане на стратегията Европа 2020 и задачите на статистиката във връзка с нейното реализиране; стратегически документ относно методите за производство на статистически данни в рамките на ЕСС; Годишната статистическа програма на ЕСС за 2011 г.; програмата на Белгийско Председателство за втората половина на 2010 г.
Дневният ред предвижда и дискусия по широк кръг въпроси като предстоящото за ЕСС преброяване на населението и жилищния фонд за 2011 г., проблеми на макроикономическата статистика и др.
В края на срещата г-жа Мариана Коцева ще направи презентация за домакинството на България на 96-та Конференция на ръководителите на статистическите служби на страните членки на ЕС (DGINS) в края на м. септември 2010 г. и ще представи новата Интернет страница на Конференцията.