Премини към основното съдържание

НСИ започна подготовка за пробното преброяване

Публикувано на: 12.05.2010 - 16:15
На 12 май т.г. Националният статистически институт, представен от Председателя доц. д-р Мариана Коцева и Главният секретар Веселин Василев, проведе работни срещи с областните управители на Плевен – г-н Иван Новкиришки и на Велико Търново – доц. д-р Пенчо Пенчев по повод предстоящото пробно преброяване на населението и жилищния фонд.
На срещите бяха обсъдени организационни въпроси и координиране на дейностите за периода на пробното преброяване: 1-14 септември 2010 г. То ще бъде проведено в избрани населени места в 3 области:
За област Плевен
- Град Плевен - един квартал от града ще бъде преброен по класическия начин с преброители и книжни преброителни карти – брой на преброени лица – 8 000 -10 000 души, а за целия град ще се проведе Е-преброяване;
- Село Гривица – по класически начин и чрез интернет – 1 900 души.
За област Велико Търново
- Град Велико Търново - един квартал от града ще бъде преброен по класическия начин с преброители и книжни преброителни карти – брой на преброени лица – 8 000 -10 000 души, а за целия град ще се проведе Е-преброяване;
- Град Дебелец - по класически начин и чрез интернет – 4 200 души.
За област Стара Загора
- Град Стара Загора - един квартал от града да бъде преброен по класическия начин с преброители и книжни преброителни карти – брой на преброени лица – 8 000 -10 000 души, а за целия град ще се проведе Е-преброяване;
- Село Габарево – по класически начин и чрез интернет – 1 600 души.
- Село Копринка – по класически начин и чрез интернет – 2 500 души.
Първата цел на пробното преброяване е експериментиране на разработения инструментариум - преброителни карти, инструкции, номенклатури и класификатори. Ще се тестват включените в преброителните карти въпроси, тяхното формулиране, разположение и посочените отговори. Ще се оценява също степента на приемане на въпросите от страна на лицата и проблемите при попълване на картите.
Втората цел е да се тества самата организация на преброяването - метод на преброяване, райониране на населените места на преброителни участъци и контролни райони, съставяне на карти на преброителните участъци, натовареност на преброителите, взаимоотношения между преброители и контрольори и т. н.
Третата цел е да се получи предварителна представа за броя на лицата, които ще използват възможностите на глобалната мрежа Интернет за попълване на електронен преброителен формуляр, както и да се тества самият е-формуляр .
В съответствие със закона за преброяването по начина на провеждане пробното преброяване напълно ще възпроизведе основното преброяване.