Премини към основното съдържание

Калкулатор на личната инфлация

Публикувано на: 14.01.2010 - 16:00
На 14 януари 2010 г. на пресконференция в Националния статистически институт беше представен On-line Калкулатор на личната инфлация.
Чрез него всеки може да изчисли своята лична инфлация чрез въвеждането на собствените си месечни и годишни разходи за 24 групи стоки и услуги. Така може да се получи по-добро разбиране за това, как промяната на цените се отразява върху хората и как се изчислява процентът на инфлация.
Калкулаторът за изчисляване на инфлацията се основава на индекса на потребителските цени (ИПЦ), който е приет за официален измерител на инфлацията в страната.
Разработването на калкулатора е финансирано по проект на ОПАК „Прозрачна и достъпна информация – прозрачна, достъпна и ефективна администрация”. Обща цел на проекта е повишаването на доверието, публичността и информираността за работата на НСИ сред централната, областната и общинската администрация, както и сред гражданите и бизнеса чрез представяне на повече, по-качествена и по-достъпна статистическа информация.
При разработването на калкулатора е ползван опитът на националните статистики на Великобритания, Словения, Германия, Франция и Русия.