Премини към основното съдържание

Ден на отворените врати на 28 януари

Публикувано на: 29.01.2010 - 11:00
28 януари 2010 година в Националния статистически институт и Териториалните статистически бюра беше обявен за Ден на отворените врати. Стотици посетители имаха възможност да видят как се събират и изчисляват данните за инфлацията, разгледаха Дигиталната библиотека в Интернет и получиха актуална статистическа информация.
В НСИ беше експонирана пътуваща изложба по случай 130-та годишнина от създаването на Българската статистика.
Денят на отворените врати беше уважен от бизнеса, синдикатите, представители на публичния сектор. Голям интерес и медиен отзвук предизвикаха представените регионални данни за България от Европейското здравно интервю.
Гостите на ТСБ имаха възможност да се запознаят с уникални публикации на Българската статистика. Работещите със статистическа информация научиха още как могат да се възползват от електронната библиотека на НСИ, още веднъж им беше представена новата страница в Интернет на Института.
Медиите във Варна коментираха събитието така: "Денят на отворените врати е една възможност, която НСИ чрез своите териториални поделения предоставя на ученици, студенти и преподаватели, на различни експерти и на хората да се докоснат отблизо до богатството на българската статистика, натрупвано през 130-годишната й история, да научат повече за това как да разчитаме знаците на статистическите данни."
Събитието се реализира по проект „Прозрачна и достъпна информация – прозрачна, достъпна и ефективна администрация”, финансиран от Оперативна програма „Административен капацитет”, приоритетна ос „Добро управление”, подприоритет 1.2. „Прозрачна и почтена държавна администрация”, Бюджетна линия BG051PO002/08/1.2-04.