Премини към основното съдържание

Списание „Статистика”, бр. 3 - 4/2012 г.

Публикувано на: 22.07.2013 - 11:09
Националният статистически институт уведомява потребителите на статистическа информация, че излезе от печат списание „Статистика”, бр. 3 - 4 за 2012 година. Изданието е на български език с резюмета на английски и руски език и включва рубриките:
I. Теория и методология на статистическите изучавания.
II. Статистически изследвания и анализи.
III. Историческо развитие на статистическата теория и практика.
IV. Информации, рецензии, консултации.
 
За разширяване на разпространението на информацията от преброяването на населението и жилищния фонд и повишаването на нейната обществена приложимост и полезност редакционната колегия на сп. „Статистика”, орган на НСИ, взе решение в поредни броеве да бъдат публикувани аналитични материали и таблици с основни статистически данни за населението и жилищния фонд. В този брой е представена информация за икономическите характеристики на населението в България според преброяването на населението към 1.02.2011 година. С цел да се проследи изменението на икономическите характеристики на населението са включени аналитични материали, разработени въз основа на данни от предишни преброявания на населението, които се публикуват със съкращения без редакция.
За някои важни социални проблеми и обхванатото в тях население ще бъдат публикувани авторски аналитични статии. Ще продължи и публикуването на теоретични, методологични и аналитични материали от областта на статистическата теория и практика и анализирането на социалните и икономическите процеси.
 
Международна година на статистиката - 2013  - автор Николай Янев, проф. дмн, Институт по информатика и математика към БАН.
Обявяването на 2013 година от ООН за Международна година на статистиката (МГС) дава повод отново да се обсъдят въпросите, отнасящи се до същността на статистиката, нейния предмет, основни цели и задачи и обхвата на нейната приложимост. Това обяснява желанието на автора да стъпи на по-широка платформа и с известна доза атрактивност да привлече вниманието към проблемите и значението на статистиката. Статията е подготвена въз основа на пленарен доклад, изнесен пред 42-рата пролетна конференция на Съюза на математиците в България.
 
І. В рубриката „Теория и методология на статистическите изучавания” e публикувана статията:
Моделиране на възвръщаемостта от образование и реализация на притежателите на докторски степени на пазара на труда в България  - автори Ралица Симеонова-Ганева, гл. асистент, Наталия Панайотова, докторант, и Калоян Ганев, гл. асистент, Стопански факултет, СУ „Св. Кл. Охридски“.
В статията е представена теоретичната рамка на т.нар. Минсерови уравнения, използвани за моделиране на възвръщаемостта от образование. На следващо място е конструирана концептуална рамка, която позволява да се отговори на въпроса „Какво се случва с докторските степени на пазара на труда?“. Анализирани са данни за България, обхващащи близо 45 000 лица, притежаващи докторска степен, от изследването на НСИ „Кариерно развитие на лицата, притежаващи докторска степен”, проведено през 2007, 2008 и 2010 г. Представен е опит да бъде измерено неравенството в заплащането по отношение на пола и научната област, в която е придобита научната степен, като по този начин се отговаря на въпроса дали има различия в заплащането между отделните притежатели на докторска степен. Според авторите докторската степен в естествените и техническите науки има значително по-високо ниво на възвръщаемост отколкото в обществените или хуманитарните науки. Друг извод от изследването е, че най-голямата разлика в заплащането по пол се наблюдава в обществените и хуманитарните науки, докато тази разлика е най-малка при естествените и техническите специалности.
 
ІІ. В рубриката „Статистически изследвания и анализи” са включени статиите:
Еволюцията на неравенствата като предизвикателство към социалната политика - автори Васил Цанов, проф. д-р, Институт за икономически изследвания на БАН, и Богдан Богданов, д-р, началник на отдел „Статистика на доходите и разходите на домакинствата” в НСИ.
В статията се изследва еволюцията на неравенствата в България по отношение на доходите на домакинствата, доходите от труд, заетостта и безработицата, образователното равнище и богатството. Резултатите от анализа могат да се използват като база при по-нататъшното изследване на тяхното влияние върху социалните, политическите и културните процеси в обществото.
Анализът на неравенството в доходите е фокусиран не само върху общата динамика, но и върху различните части на подоходното разпределение (предимно двата края на разпределението). Освен това анализът включва различни концепции на доходите: първични (пазарни) доходи, доходи преди и след социалните трансфери и нетни доходи. Това дава възможност да се оцени ролята на социалните трансфери и данъците върху неравенството.
Демографска характеристика на икономически активното население в България по образователни категории според преброяванията на населението през периода 1985 - 2011 - автор Адриана Христова, докторант, Институт за изследване на населението и човека към БАН.
Основна цел на изследването е да се изучат и анализират промените в структурите на икономически активното население в България по образование и главните демографски признаци през периода на преход към пазарна икономика. Разглеждат се както количествени, така и качествени характеристики на национално равнище, като са анализирани промените в броя и образователната структура на икономически активното население по три демографски признака - пол, възраст и местоживеене.
В изследването за измерване на образователното равнище на икономически активното население се използва понятието „образователна структура”. Според него икономически активното население се разпределя на няколко групи в зависимост от завършената степен на образование. За целите на изследването са въведени четири образователни категории - висока, средна, ниска и необразовани.
Измененията в образователната структура на икономически активното население се изучават на основата на системния подход и теорията за възпроизводството на работната сила. Те са изследвани чрез традиционните методи на статистически анализ за изучаване на двумерни разпределения, когато основният признак е категориен.
Преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2011 година - анализ на икономическите характеристики на населението
Икономическата активност е една от основните характеристики на населението и отразява връзката на лицето с определена икономическа дейност през последните седем дни преди критичния момент на преброяването. Съвкупността от всички заети и безработни лица формира икономически активното население на дадена страна.
Относителна мярка за степента на участие на населението в сферата на труда е коефициентът на икономическа активност, изчислен като отношение на броя на икономически активните лица (общо или в комбинация по отделни признаци) към общия брой на населението, респ. броя му по отделните признаци. При сравнения и анализ на пазара на труда най-често се изчисляват показатели за възрастовата група 15 - 64 навършени години.
 
ІІI. В рубриката „Историческо развитие на статистическата теория и практика” са включени аналитични материали, разработени въз основа на данни от предишни преброявания на населението:
Основни характеристики на икономически активното население на България (1900 - 1975 г.) - препечатка със съкращения на част от статията „Образователна структура и икономическа активност на населението в България (1900 - 1975 г.), публикувана в сп. „Статистика”, година ХХVI, март - април, кн. 2, автор Дано Балевски.
Преброяване на населението, жилищния фонд и земеделските стопанства в Република България през 2001 г. - анализ на икономическите характеристики на населението (препечатка със съкращения).
 
ІV. В рубриката „Информации, рецензии, консултации” е поместена следната информация:
НСИ - партньор в стратегически международен проект за управление на миграцията в Югоизточна Европа - автор Весела Пейчева, началник на отдел „Регионална статистика и ГИС” в НСИ.
Националният статистически институт е партньор по проект „Управление на демографските промени в Югоизточна Европа - миграция и човешки капитал, като ключ за устойчив икономически растеж” (SEEMIG), който се реализира по Оперативна програма за транснационално сътрудничество „Югоизточна Европа 2007 - 2013” и е с продължителност 30 месеца (юни 2012 г. - ноември 2014 г.).
SEEMIG е стратегически проект, който има за цел по-доброто разбиране и справяне в дългосрочен план с проблемите на миграцията, човешкия капитал и демографските процеси в Югоизточна Европа, както и на тяхното въздействие върху пазара на труда, националните и регионалните икономики. Дейностите се изпълняват от международен консорциум под ръководството на Унгарската централна статистическа служба. Партньори в SEEMIG са научни институти, университети, статистически служби и органи на местната власт от осем страни (Унгария, Австрия, България, Италия, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия).
 
Годишен абонамент (4 броя): 24.00 лева.
Цена за 3 - 4/2012 г.: 12.00 лева.
 
Изданието може да бъде закупено в:
• Библиотеката на НСИ на ул. „П. Волов” № 2, гр. София 1038.
• Териториалните статистически бюра на НСИ в областните центрове.
 
Заплащането на абонамент се извършва:
1. В брой - в касата на НСИ,
гр. София 1038,
ул. „П. Волов” № 2.
2. По банков път
Банкова сметка на НСИ:
IBAN: BG84 BNBG 9661 3000 1190 01
BIC: BNBGBGSD
БНБ - СОФИЯ