Премини към основното съдържание

Списание „Статистика”, бр. 1 - 2/2011 г.

Публикувано на: 05.07.2012 - 10:01
Националният статистически институт уведомява потребителите на статистическа информация, че излезе от печат списание „Статистика”, брой 1 - 2 за 2011 година. Изданието е на български език с резюмета на английски и руски език и включва рубриките:
I. Теория и методология на статистическите изучавания.
II. Статистически изследвания и анализи.
III. Историческо развитие на статистическата теория и практика.
IV. Информации, рецензии, консултации.
 
За разширяване на разпространението на информацията от преброяването на населението и жилищния фонд, повишаването на нейната обществена приложимост и полезност Редакционната колегия на сп. „Статистика”, орган на НСИ, взе решение в поредни броеве да бъдат представени аналитични материали и таблици с основни статистически данни за населението и жилищния фонд. За някои важни социални проблеми и обхванатото в тях население ще бъдат публикувани авторски аналитични материали. Ще продължи и публикуването на теоретични, методологични и аналитични материали от областта на статистическата теория и практика и анализирането на социалните и икономическите процеси.
 
І. В „Теория и методология на статистическите изучавания” са публикувани:
Програма на преброяването на населението и жилищния фонд в Република България през 2011 година, приета с Протокол № 24/т. 1 от 23.06.2010 г. на Министерски съвет.
Разяснителната и медийна кампания – ключов фактор за успеха на Преброяване 2011 (на английски език) - автор Мариана Коцева, д-р, доцент, Председател на НСИ до 20 март 2012 година.
Статията представя съдържанието, целите и етапите на комуникационната кампания за Преброяване 2011 и ролята й за успешното му провеждане. Изтъква се ключовото значение на комуникациите за постигането на широка обществена осведоменост и за създаване на атмосфера за равнопоставен диалог между всички участници в преброяването. Комуникационната стратегия на Преброяване 2011 се разглежда като компонент на общата стратегия на прозрачност и отвореност към обществото, прилагана от Националния статистически институт на България. Представени са и основните компоненти и комуникационни канали на кампанията (медийна кампания, национални и местни партньорства, социални медии, онлайн взаимодействия и обучения), както и ключовите фактори за успеха й.
Специално внимание се обръща на новите предизвикателства (разпространението на нови комуникационни канали, появата на социални мрежи, тревогата за защита на личния живот, появата на гражданска журналистика и други), които налагат промяна в обхвата и съдържанието на комуникационната кампания и в политиките за разпространение на резултатите от преброяването.
В статията се изтъква и значимостта на иновациите в организирането и провеждането на преброяването и по-специално използването на модерните информационно-комуникационни технологии за постигане на по-интерактивна комуникация с гражданите. Посочва се и подкрепата на правителството за насърчаване на интернет преброяването, като един по-лесен, по-бърз и по-удобен вариант за провеждането му, който също така спестява финансови ресурси и е по-благоприятен за околната среда.
Основните изводи на статията се свързват с успеха на кампанията за превръщане на Преброяването в национален приоритет, подкрепен от всички държавни институции, местните власти и гражданите на страната, и за повишаване на общото доверие в ролята и мисията на официалната статистика. Посочват се и някои уроци от нашия опит, от които могат да се възползват други национални статистически служби
 
ІІ. В „Статистически изследвания и анализи” са включени статиите:
Основни резултати от преброяването на населението и жилищния фонд в Република България през 2011 година
Анализ на основните резултати от преброяването на населението и жилищния фонд и приложение от 20 таблици (на български и на английски език). Материалът е подготвен от специалисти в дирекция „Демографска статистика” на НСИ.
Изследване на бюджета на времето на населението в периода 2009 - 2010 година - автори Йордан Калчев, д-р, доцент в катедра “Социология” на Югозападния университет „Неофит Рилски” - Благоевград, и Елка Якимова, главен експерт в отдел „Демографска статистика”, дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ.
В периода октомври 2009 - октомври 2010 г. НСИ проведе национално изследване на бюджета на времето на населението. Бюджетът на времето е съвкупността от времето на отделната личност или цялото население за определен период (денонощие), разпределено по дейности, извършвани от човека през този период. При анализа на данните от изследването са включени показатели за средното време (часове и минути), изразходвано от лицата, които действително извършват дадена дейност в рамките на едно денонощие, и относителният дял (в проценти) на участващите в дейността лица.
Най-голяма част от денонощието хората отделят за лични грижи - 12 ч. и 20 мин., или 33% от времето в денонощието, следват дейностите, свързани със заетостта - 7 ч. и 14 мин. (19%), и обучението - съответно 5 ч. и 33 мин. (15%). Свободното време съставлява около 12% от общото време на денонощието (4 ч. и 30 мин.), а времето за дейности в групата на домакинската работа - 10%. Времето, отделяно за останалите групи дейности, е с по-малък относителен дял - доброволна работа (6%), различни по вид пътувания (3%) и други, неопределени дейности – 2%.
Като се използват данни от предишните изследвания на бюджета на времето, са описани тенденциите както по отношение на средния размер на използваното време на едно лице, така и по оношение на структурата на общото време в денонощието. Установява се, че намалява времето за сън, заетост, учение и пътуване, а се увеличава свободното време и това, отделяно за лични грижи. В приложението са включени 6 таблици (на български и на английски език).
За продължителността на живота при мъжете и жените - автор Марта Сугарева, дсн, професор в Пловдивския университет „Паисии Хилендарски” и в Института за изследване на населението и човека при БАН
В статията се прави демографска интерпретация на данните за динамиката на средната продължителност на предстоящия живот при раждане на мъжете и жените в България през различни исторически периоди, а също и на вариацията на същия показател в различни страни по света. Този показател се използва в качеството му на интегрален показател за смъртността на населението. Използвана е информационната база от таблици за смъртност, разработена и поддържана от института “Макс Планк” в Росток (MPIDR, Max Planck Institute for Demographic research). Изследването се концентрира върху проблема за причините за различията в смъртността при двата пола, като изводите се правят въз основа на емпирично оформени две групи население (на страните от Източна и от Западна Европа) в зависимост от общото равнище на смъртността (на двата пола) в комбинация с разликата в продължителността на живота на мъжете и жените. Направени са предположения за влиянието на две групи фактори, определящи тези различия: 1) фактори в сферата на икономическата активност и заетостта и 2) фактори в семейната сфера.
 
ІІI. В „Историческо развитие на статистическата теория и практика” са представени автентични публикации на известни български и чужди автори, оказали значимо влияние за развитието на българската статистика и издигането на нейния международен авторитет:
Възпроизводство на населението в България - автор Илия Бояджиев
Статията е публикувана в сп. „Статистика”, бр. 6/1958 г.
 
ІV. В „Информации, рецензии, консултации” е поместена информация за:
Дигиталната библиотека на НСИ - реални резултати в реално време - автори Антоанета Парушева, старши експерт в НСИ и Соня Златанова младши експерт в НСИ.
Библиотеката на Националния статистически институт е създадена в края на XIX век. С указ на княз Фердинанд от 10 декември 1897 г. се създава библиотеката към Дирекцията на статистиката на Княжество България. Библиотеката притежава уникален фонд от статистически и икономически публикации на националната и международната статистика. Съхраняват се ценни издания - несъмнено библиографска рядкост, притежавани единствено от библиотеката на НСИ. Библиотеката поддържа специализиран архив, в който се съхраняват постоянно периодичните издания, които са нейно притежание. Основната дейност на библиотеката е обслужването на потребителите със статистическа информация - служителите на НСИ, академичната и студентската общност, дипломатическата общност, потребителите от частния сектор на икономиката, масмедиите, правната общност и др.
На настоящия етап от развитието си библиотеката в нейната традиционна и дигитална форма представлява добре изградена система от разнообразни информационни източници.
Основният фонд на библиотеката се състои от статистически публикации, издадени от НСИ - статистически справочници, статистически годишници, сп. „Статистика”, годишни отчети за дейността на НСИ, публикации на изследванията на НСИ в областта на демографията и социално-икономическите процеси. На реципрочен принцип фондът на библиотеката се попълва от постъпления по традиционния за НСИ книгообмен с 86 статистически служби от цял свят, 10 международни организации и 10 научни института. Част от партньорите са: ООН, ИК на ООН, ФАО, ЮНЕСКО, Федералния резерв на САЩ, Евростат, Международният статистически институт, Международната организация на труда, Световната здравна организация и др. Фондът се комплектува и чрез закупуване на статистическа и икономическа литература. Набавят се периодични издания по абонамент - вестници и списания предимно в областта на икономиката, както и международни статистически издания като: The American Statistician; The Journal of the American Statistical Association; Journal of the Royal Statistical Society: Series B (Statistical Methodology; International Statistical Review. Библиотеката комплектува също статистически и икономически издания в електронен формат.
Библиотеката на НСИ притежава комплексна информационно-комуникационна технология за създаване, управление и онлайн разпространение на дигитални информационни ресурси. Библиотеката успешно управлява внушителен обем от над 600 000 страници дигитална информация.
Модерната техническа инфраструктура, използваните технологии и предоставяните услуги превърнаха библиотеката на НСИ в пример, по който да се развиват библиотеките в страната. С постигнатите резултати библиотеката на НСИ заема достойно място и сред световната библиотечно-информационна общност.
 
Годишен абонамент (4 броя): 24.00 лева.
Цена за 1-2/2011: 12.00 лева.
 
Изданието може да бъде закупено в:
• Библиотеката на НСИ на ул. „П. Волов” № 2, гр. София 1038.
• Териториалните статистически бюра на НСИ в областните центрове.
 
Заплащането на абонамент се извършва:
1. В брой - в касата на НСИ,
гр. София 1038,
ул. „П. Волов” № 2.
2. По банков път
Банкова сметка на НСИ:
IBAN: BG84 BNBG 9661 3000 1190 01
BIC: BNBGBGSD
БНБ - СОФИЯ