Премини към основното съдържание

Списание „Статистика”, бр. 3 - 4/2010 г.

Публикувано на: 04.08.2011 - 11:20
Националният статистически институт уведомява потребителите на статистическа информация, че излезе от печат списание „Статистика”, брой 3 - 4 за 2010 година. Изданието е на български език с резюмета на английски и руски език и включва рубриките:

I. Теория и методология на статистическите изучавания.
II. Статистически изследвания и анализи.
III. Историческо развитие на статистическата теория и практика.
IV. Информация, рецензии, консултации.
 
І. В „Теория и методология на статистическите изучавания” са публикувани статиите:
     Относно познавателната същност на автокорелацията в динамичните редове - автор Любомир Иванов, д-р, доцент в катедра „Математика и статистика” в Стопанска академия „Д. А. Ценов” - Свищов.
В статията е изведен обобщаващ измерител на вътрешните закономерности в развитието на един динамичен ред. Показателят е наречен коефициент на автодетерминация по аналогия с коефициента на детерминация в регресионния анализ. Предложен е метод за оценка на стойността на коефициента на автодетерминация, който използва авторегресионното представяне на стационарните динамични редове. Показано е как коефициентът може да се изчисли само на основата на автокорелационните коефициенти. Чрез приложение на разликов филтър е изведена формула за изчисляване на коефициента и при нестационарни редове. Материалът е илюстриран с примерно оценяване на автодетерминацията за четири динамични реда, характеризиращи аспекти на демографското и икономическото развитие на България - брутен вътрешен продукт, заети лица, индекси на потребителските цени и родени момчета на 1 000 родени момичета. Показано е, че по-добре могат да се моделират потребителските цени, както и че цените и заетите лица могат да се прогнозират с по-висока точност от брутния вътрешен продукт.
               Еднозначни решения от индексен факторен анализ за еднородна и разнородна продукция - автор Емил Христов, д.и.н., ст.н.с. І ст.
Представени са еднозначни решения от индексен факторен анализ на еднородна и разнородна продукция. Решенията за изведени от относителната форма на адитивния факторен анализ на същите продукции в предходна статия на автора. Относителната промяна на стойностната маса на еднородната продукция при индексната форма на анализа се обяснява с двата факторни индекса за относителните промени на средната цена и на натуралното количество на единствена стока. Факторните индекси са конструирани според достатъчното условие на автора за еднозначни решения. Последните съдържат съвместни ефекти само от еднопосочни промени на двата фактора. Другата разнородна продукция се представя най-напред като крайно множество от точно определени видове разнородни стоки и след това като разнородна съвкупност. В нея отделните видове стоки се различават по цени и количества в различни натурални мерки. Относителната промяна на стойностната маса на такава продукция се анализира с два нови факторни индекса за средните относителни промени на цените и на натуралните количества на различните стоки. За разлика от традиционните индекси на Ласпер и Пааше новите факторни индекси са конструирани също според достатъчното условие за еднозначни решения.
                Възможност за счетоводно отчитане на трансакционните разходи в предприятията - автори Теодор Седларски, главен асистент в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски, и Илияна Анкова, главен асистент в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.
                В статията се прави предложение за модификация (разширение) на модела на счетоводно отчитане на разходите с цел създаване на информация за размера и вида на трансакционните разходи на ниво отделно предприятие или организация. На базата на наложилите се в световната литература класификационни схеми на трансакционните разходи е обосновано въвеждането на система от допълнителни подсметки и аналитични сметки, които да подпомогнат вземането на управленски решения относно организацията на трансакциите във фирмата. При агрегиране на резултатите предложеният подход може да се използва като алернатива на прилагани до този момент в българската научна литература методи за измерване на трансакционните разходи на националната икономика.
 
ІІ. В „Статистически изследвания и анализи” са включени статиите:
                За измерителите на асиметрия и ексцес - автор Тодор Калоянов, д-р, доцент в катедра “Статистика и иконометрия” на УНСС – София.
В статията се извършва сравнителен анализ на пет коефициента, измерващи степента на асиметрия в емпиричните статистически разпределения. Коефициентите са изчислени за разпределенията на живородените деца по възраст на майката. Данните са общо за България, съответно за всички родени деца, за първо и второ дете през периода от 1961 до 2008 година. Дискутира се относно познавателния смисъл на всеки от измерителите и причините за различията в техните стойности. Разглежда се връзката между асиметрията и ексцеса и се обосновава необходимостта от тяхното съвместно използване при наличие на емпирични разпределения, които не се подчиняват на Гаус - Лапласовия закон. За разлика от наложилата се практика внимание да се отделя преди всичко на ексцеса при симетрични разпределения тук се поставя обратната задача – да се анализира наличието на асиметрия при наличие на различна степен на ексцес.
                Развитие на структурата на населението по доход в България през периода 1992 - 2008 година  - автор Нина Янкова, д.ик.н., професор в секция „Регионална и секторна икономика” на Института за икономически изследвания на Българската академия на науките, София.
В статията са представени резултати от изследване на промените в структурата на населението в страната по доход за периода 1992 - 2008 година. Използва се методологически подход за изследване на структурни изменения и неравномерност, в основата на който е Евклидовото разстояние между сравняваните структури и възможността за разлагане на общото структурно изменение на две факторни влияния - промяна в степента на неравномерност и промяна в посоката на неравномерност. Доказва се необходимостта, наред с коефициента на Джини, при изследване на неравенството в доходите на населението да се разглеждат и промените в структурата на доходите. Изследва се зависимостта между структурни промени (различия) и растеж на дохода.
 
ІІІ. В „Историческо развитие на статистическата теория и практика” са представени автентични публикации на известни български и чужди автори, оказали значимо влияние за развитието на българската статистика и издигането на нейния международен авторитет:
Корелация и причинност - професор О. Н. Андерсон, публикувана в сп. „Статистика”, година II, книга III-IV.
 
ІV. В „Информации, рецензии, консултации” е поместена информация за:
                96 конференция на ръководителите на статистическите служби на страните - членки на ЕС (DGINS) -  автор Венета Петрова, началник на отдел „Международно сътрудничество и европейски проекти” в НСИ.
                Конференцията на ръководителите на статистическите служби на страните - членки на ЕС (DGINS), е създадена през 1953 г. в Люксембург. Провежда се веднъж годишно, като основната й цел е да се обсъждат въпроси, свързани с разработването на статистическите програми на Общността и методите и процесите за производство на европейска статистика. Всяка година домакин на Конференцията е различна страна членка и ръководителят на съответната национална статистическа служба председателства Конференцията.
                За първи път в историята на българската статистика НСИ беше домакин на  Конференцията на ръководителите на статистическите служби на страните - членки на ЕС (DGINS). През 2010 г. 96-ото издание на Конференцията се състоя на 29 - 30 септември в резиденция «Бояна» в София. Темата на Конференцията беше «Измерване на прогреса, благосъстоянието и устойчивото развитие». На срещата присъстваха ръководителите на статистическите служби на всички страни - членки на ЕС, на страните от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) - Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария, на страните от Западните Балкани и представители на редица международни организации - Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), Икономическата комисия за Европа на ООН, Европейския статистически консултативен комитет, Европейската централна банка, Международния валутен фонд (МВФ).
                Резултатите от дискусията в София бяха обобщени в документ, наречен „Меморандум от София”. В него се подчертава изключителната отговорност и ключова роля на европейската статистика в измерването на прогреса, благосъстоянието и устойчивото развитие като гаранция за осъществяване на целите на стратегия «Европа 2020» и в отговор на нарастващото обществено и политическо търсене на показатели за тях. В списанието е публикуван пълният текст на Меморандума от София.
                От бенефициент до консултант. Историята на едно израстване: Туининг проектите в практиката на НСИ - автор Нина Киселкова, началник на сектор „Управление на средства от ЕС” в НСИ и кординатор на туининг проект AZ08/ENP-PCA/F1/06.
Първият проект от туининг програмата на ЕС, внедрен в НСИ, е туининг лайт BG/2001/IB/FI/04 - TLF „Външна миграция”, чиято основна цел е изграждането на концептуален модел на система за обхващане на външната миграция. Реализиран е успешно в периода 30 септември 2003 - 31 април 2004 година.
Следва туининг проект BG/2004/IB/FI/11 „Внедряване на европейското законодателство в областта на статистиката на информационното общество, статистиката на доходите и условията на живот и националните сметки”, изпълнен от консорциум между Федералната статистическа служба на Германия (старши партньор) и Датската статистика (младши партньор).
Особеното на третия по ред туининг проект - BG 2006/018-343.08.04 „Устойчиво развитие на Националната статистическа система: реорганизация на регионалната структура на НСИ” - е, че е разработен по време на кандидатчленството на България за ЕС, а е внедрен от консорциум между статистическите служби на Германия и Франция в първите две години от присъединяването ни и така изиграва ролята на мост между предизвикателствата на кандидатчленството и пълноправното членство. В хода на проекта за пръв път в националната система на НСИ е проведена широкомащабна програма за обучение в областта на статистиката и управлението, в която участват над 300 експерти, като 44% от тях са от териториалните статистически бюра.
           На 13 ноември 2009 г. стартира двегодишният туининг проект AZ08/ENP-PCA/FI/06 „Подкрепа за Държавния статистически комитет на Република Азербайджан за постигане на европейски стандарти в националните сметки, сенчестата икономика, бизнес статистиката и индекса на цените на производител” с бенефициент статистическата служба на Азербайджан. Проектът се реализира от консорциум между Федералната статистическа служба на Германия (старши партньор) и НСИ (младши партньор). Включването на НСИ в консорциума е по инициатива на германската страна и е израз на високата оценка за приноса на НСИ в дългогодишното двустранно сътрудничество между двете национални статистики.
       С този проект за пръв път експерти от НСИ оказват консултантска помощ в други страни в рамките на туининг програмата на ЕС.
 
Годишен абонамент (4 броя): 24.00 лева.
Цена за 3-4/2010: 12.00 лева.
 
Изданието може да бъде закупено в:
• Библиотеката на НСИ на ул. „П. Волов” № 2, гр. София 1038.
• Териториалните статистически бюра на НСИ в областните центрове.
 
Заплащането на абонамент се извършва:
В брой - в касата на НСИ,
гр. София 1038,
ул. „П. Волов” № 2.
По банков път
Банкова сметка на НСИ:
IBAN: BG84 BNBG 9661 3000 1190 01
BIC: BNBGBGSD
БНБ - СОФИЯ