Премини към основното съдържание

Списание „Статистика” - бр. 1 - 2/2010 г.

Публикувано на: 12.04.2011 - 15:29
Националният статистически институт уведомява потребителите на статистическа информация, че излезе от печат списание „Статистика”, брой 1 - 2 за 2010 година. Изданието включва рубриките:
I. Теория и методология на статистическите изучавания.
II. Статистически изследвания и анализи.
III. Историческо развитие на статистическата теория и практика.
IV. Информация, рецензии, консултации.
 
І. В „Теория и методология на статистическите изучавания” са публикувани статиите:
 
Отново за „Измерване влиянието на повъзрастовата смъртност върху средната продължителност на живота” - автор Божидар Русев, д-р, професор в катедра „Статистика и иконометрия” в Университета за национално и световно стопанство - София.
В статията авторът защитава своя метод „Измерване влиянието на повъзрастовата смъртност върху средната продължителност на живота”, като изразява несъгласие с предложения метод по същия проблем от д.и.н. ст.н.с. Емил Христов.
Доказва се, че методът на Е. Христов е изграден погрешно върху повъзрастовия брой на умрелите, а не върху повъзрастовите вероятности за умиране, както е дефиниран проблемът. Поради тази причина формално изведените повъзрастови компоненти на прираста на средната продължителност на живота не дават верен отговор на поставената задача.
Еднозначни решения от адитивен факторен анализ с дискретни данни за еднородна и разнородна продукция - автор Емил Христов, д.и.н., ст.н.с. І ст.
Представени са методи за анализ на разликата (прираста или намалението) на стойностната маса на определена продукция за две сравнявани години. Най-напред тази маса се разглежда като еднородна съвкупност от натурални единици на една и съща стока и се разглежда чрез произведението на два фактора - средната цена и натуралното количество на стоката. Промяната на същата маса се анализира с два адитивни метода за промените на абсолютна резултативна величина и на нейното средно равнище, които след това се обединяват в един разширен метод за детайлен анализ. Успоредно с него се извежда съответен адитивен метод за анализ на промяната на стойностната маса на разнородна продукция, която се състои от различни видове стоки и услуги.
Метод за косвено оценяване на външната миграция по петгодишни възрасти и периоди - автор Яна Генчева-Димова, задочен аспирант в Института за изследване на населението и човека при БАН, ст. експерт в ТСБ - гр. Пловдив.
При липсваща ежегодна информация за външната миграция след 1989 г. възможност за оценяване на нейния размер и влиянието й върху структурите на населението е използването на получените данни от изчерпателните преброявания на населението. За решението на този проблем е предложен метод за косвено оценяване на външната миграция по петгодишни периоди и възрасти. За последния двадесетгодишен период могат да се използват данните от преброяванията през 1992 и 2001 г., като се направи преизчисляване на постоянното население по пол и възраст към 31.12.1990 г. и 31.12.2000 г., а така също и демографските данни за живородените и умрелите през двата петгодишни периода 1991 - 1995 и 1996 - 2000 по пол и петгодишни възрасти. Използва се и оценената сума на миграционните прирасти на всички възрасти през периода 1991 - 1995 г. от направените изследвания в НСИ.
Конструиране на въпросника в социалните изследвания - автор Светлана Съйкова, дсн, професор, ръководител на секция „Методология на емпиричното социологическо изследване” в Института по социология при БАН.
Статията представя авторска концепция за задачите и етапите на процеса на конструиране, експериментиране и окончателно оформяне на въпросника - най-важния инструмент за събиране на статистическа, социологическа и друга информация. Теоретичните постижения и натрупаният опит у нас и в чужбина в тази област се нуждаят от анализ, критична оценка и обобщения. Конструирането на въпросника е изследователски процес, в който се очертават три основни етапа: 1) изследователска постановка; 2) проектиране, апробиране и окончателно оформяне на въпросника; 3) оценка на качествата и работоспособността на въпросника „post factum”.
 
ІІ. В „Статистически изследвания и анализи” са включени статиите:
 
Сравнителен многомерен анализ за определяне на мястото на България според ползите и негативите от емиграцията - автор Стела Цанова, д-р, главен асистент в катедра „Математика и статистика” в Стопанска академия „Д. А. Ценов” - Свищов.
Основната идея на настоящата разработка е оценка на икономическите ползи и негативи от емиграцията чрез прилагане на таксономичен анализ и определяне на мястото на България сред другите държави според получените суми от емигранти в абсолютен и относителен размер (като дял от БВП на всяка страна), както и според броя и квалификацията на лицата, напускащи страната.
Таксономичният анализ е представител на групата многомерни сравнителни анализи. Той позволява сравняване на статистическите единици посредством набор от разнородни признаци, разкриващи закономерностите в статистическите съвкупности. Съпоставянето на многомерните обекти се извършва с помощта на матрица на разстоянията. Резултатът е интегрална оценка, получена от комплексното влияние на отделните факторни признаци.
Използвана е информация от официално публикувани данни на сайта на Световната банка за оценка на международната мобилност. Данните за емиграционните потоци, въз основа на които се провежда анализът, са получени чрез комбиниране на данните от преброяването на населението по отделни държави, включени в изследването, и данните, получени от проучванията за емиграцията.
Анализът преминава през два етапа: оценка на образователното равнище на българските емигранти и оценка на икономическите ползи от емиграцията за България.
 
ІІІ. В „Историческо развитие на статистическата теория и практика” са представени автентични публикации на известни български и чужди автори, оказали значимо влияние за развитието на българската статистика и издигането на нейния международен авторитет:
 
Столетниците в България - автор проф. Димитър Мишайков, публикувана в сп. „Статистика”, книга II-III/1929 г.
Същина на статистиката и статистическия метод - автор Станислав Кон, професор по статистика, публикувана в сп. „Статистика”, книга IV/1930 г.
 
ІV. В „Информация, рецензии, консултации” е поместена информация за:
 
100 години от издаването на първия Статистически годишник на Царство България - автор Иван Балев.
Първият „Статистически годишник на Българското царство” излиза от печат през януари 1910 г. Публикуваните статистически данни, съставляващи съдържанието на Годишника, са събрани и обработени непосредствено от Дирекцията на статистиката. Както се отбелязва и в предговора, поради тези причини Годишникът „не може по никой начин да задоволи амбицията на Дирекцията на статистиката и да я накара да мисли, че тя е достигнала да направи от него огледало на социалния, стопанския и културния живот на Царството”. Самокритично са посочени тези недостатъци, които му отнемат качеството на подобно огледало.
С издаването на Статистическия годишник Дирекцията на статистиката цели и „...да създаде атмосфера за самия Годишник, понеже разчита чрез него да предизвика и установи практиката да се започне да се прави статистика в много такива области, където досега не се е помисляло за това, и да подтикне към развитие и рационализиране на статистическите наченки там, където зародишното състояние на статистиката се е смятало досега за единствено нейно състояние”.
Прави впечатление фактът, че още преди повече от 100 години българската статистика е използвала широко модерните днес административни източници на данни. В Годишника са намерили място статистически данни от 17 министерства, ведомства и други институции.
Публикуваните статистически данни за 1908, 1909 и 1910 г. в първия и следващите годишници наистина са огледало на цялостното състояние на Царство България.
Прозрачна и достъпна информация - прозрачна, достъпна и ефективна администрация - автор Катя Цацова, старши юрисконсулт в дирекция „Административно обслужване и финанси” в НСИ.
Националният статистически институт (НСИ) е бенефициент по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на проект „Прозрачна и достъпна информация - прозрачна, достъпна и ефективна администрация” по Оперативна програма „Административен капацитет” (ОПАК), приоритетна ос І „Добро управление”, подприоритет „Прозрачна и почтена държавна администрация”, договор № А08-12-63-С/04.02.2009 година.
Изпълнението на дейностите допринася за укрепване на капацитета на служителите на НСИ, за повишаване на доверието в НСИ и на ефективността на Националната статистическа система, за предоставяне на информация, съобразена с потребностите на различни целеви групи.
В резултат на изпълнението на проекта са създадени устойчивост и трайно въздействие върху целевите групи: централната, областните и общинските администрации, бизнесът и гражданите.
Свищовска околия преди повече от 70 години - автор Борислав Борисов, директор на Териториално статистическо бюро - В. Търново.
Околиите, които съществуваха в България до административната реформа през 1959 г., са приемници на някогашните турски нахии, а окръзите, съществували до 4 юли 1934 г., съответстват на едновремешните каази. Една от най-богатите и добре уредени околии през 1939 г. е крайдунавската Свищовска околия.
Свищовската околия е имала за административен център град Свищов. Този град е с установен културно-исторически облик, с вековни и добри традиции на големи дарители, родно място на Щастливеца Алеко Константинов, град с доказани над 100 първенства: първо светско училище (1815 г.), първо българско читалище (1856 г.), първа търговска гимназия (1864 г.), първи светски хор (1868 г.), първи свободен град (1877 г.), първи паметник на дарителите (2005 г.). Тук през 1936 година се открива висше търговско училище, като дотогава висши училища е имало само в София и Варна.
 
Годишен абонамент (4 броя): 24.00 лева.
Цена за 1 бр.: 6.00 лева.
 
Изданието може да бъде закупено в:
• Библиотеката на НСИ на ул. „П. Волов” № 2, гр. София 1038.
• Териториалните статистически бюра на НСИ в областните центрове.
 
Заплащането на абонамент се извършва:
1. В брой - в касата на НСИ,
гр. София 1038,
ул. „П. Волов” № 2.
2. По банков път
Банкова сметка на НСИ:
IBAN: BG84 BNBG 9661 3000 1190 01
BIC: BNBGBGSD
БНБ - СОФИЯ