Премини към основното съдържание

Започна втората Европейска олимпиада по статистика за ученици

Публикувано на: 29.01.2019 - 16:00
От 29 януари стартира първият етап на втората Европейска олимпиада по статистика за ученици. Той ще продължи до 11 февруари, като сили ще премерят 634 ученици, разпределени в 241 отбора. През цялото време учениците от всеки отбор ще имат достъп до генерирания за съответния отбор тест, като имат възможност да коригират дадените отговори и да попълват нови.

Общият брой на участниците в ЕС към 29 януари 2019 г. е 8275, разделени в 3167 отбора (все още не е завършил периодът на регистрация в Гърция и Полша).

Съгласно регламента отборите са съставени най-много от трима ученици, но е позволено и самостоятелно участие. 12 български ученици са изявили желание да се състезават сами.

Най-много са отборите от гр. София (48), следвани от гр. Гоце Делчев (25). И тази година забележителна е активността на учениците от Пазарджик, които са се обединили в 21 отбора от 2 училища.

Както и през миналата учебна година, отборите са разделени в две възрастови категории - Категория А - ученици от Х - ХII клас, и Категория Б - ученици от VIII - IX клас.

В първия етап от състезанието участниците трябва да попълнят онлайн три теста, всеки от които се състои от 10 въпроса от затворен тип:

Тест 1 - Основни  познания  по  статистика

Тест 2 - Използване на официалните източници на статистически данни

Тест 3 - Интерпретиране на статистически текст.

Издържалите успешно тестовете от първия етап преминават във втория, който ще бъде анализ  на  статистически  данни  по  статистическа  тема.  Анализът трябва да бъде изготвен в периода от 14 февруари до 7 март. 

В европейския кръг ще участват победителите от националния кръг във всяка държава, които ще бъдат обявени на 29 март.

По време на европейския кръг на състезанието отборите ще разполагат с 36 дни (от 1 април до 6 май), за да изработят двеминутен видеоклип, в който да обяснят статистическа концепция.

Победителите в европейския кръг ще бъдат обявени на 5 юни 2019 година.

Пълна информация за втората Европейска олимпиада по статистика за ученици можете да намерите на сайта на състезанието - https://www.nsi.bg/esc2019/

Пожелаваме успех на най-смелите, които се престрашиха да премерят сили!