Премини към основното съдържание

Успешно завърши обучението на млади статистици от шест държави

Публикувано на: 09.10.2018 - 16:15
През 2018 г. Националният статистически институт продължи успешно да осъществява своята политика за развитие на сътрудничеството със страните от Европейската политика за добросъседство - група „Изток“ (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Република Молдова и Украйна).

За втора поредна година НСИ осъществи  проект за обучение на млади статистици от шестте страни в рамките на програма „Българска помощ за развитие“ на Министерството на външните работи на Република България. Финансирането на обучението беше изцяло със средства по „Българската помощ за развитие“. И тази година участваха 24 млади експерти от Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Република Молдова и Украйна.

Програмата на обучението беше разработена и изпълнена съвместно от Националния статистически институт и Центъра за статистически изследвания към Университета за национално и световно стопанство (УНСС) - София.

Първите три дни в аудитория на УНСС младите статистици имаха възможност да се запознаят с теорията на статистическите изследвания, представена от доц. д-р Венелин Бошнаков и проф. д-р Валентин Гоев от УНСС. Доцент Александър Найденов от същия университет запозна обучаващите се с теорията на извадковите изследвания.

Останалите шест дни водещи експерти от НСИ представиха своя опит в областта на практиката на статистическите изследвания в Учебно-квалификационния център на НСИ в с. Сливек, област Ловеч. Гергана Маева, Светослава Филипович, Расим Рюстем, Жана Герон, Елена Бакалова, Валентин Чавдаров, Галя Статева, Костадин Георгиев и д-р Богдан Богданов представиха своя опит в областта на краткосрочната и годишната бизнес статистика, статистиката на доходите и условията на живот, статистиката на труда, макроикономическата статистика и използването на алтернативни източници на данни (Big Data). Разнообразието от теми и добрата подготовка на лекторите създадоха необходимата атмосфера за обучение и активно участие на младите статистици. В края на заниманията се проведоха кръгла маса, посветена на различни теми, представляващи интерес за младите статистици, и заключителен тест, включващ въпроси от всички разгледани теми по време на курса. Курсистите представиха своите отговори под формата на интересни презентации, справиха се много добре и с допълнителните „въпроси за шампиони“.

Курсът беше закрит от г-н Сергей Цветарски, председател на НСИ, който лично връчи сертификати на всички участници, подписани от него и от Ректора на УНСС - проф. д.ик.н. Стати Статев.

Всички участници благодариха за сърдечното посрещане и интересните лекции, както и за възможността да се запознаят с България при посещенията си в Ловеч и неговите околности, Троян, Велико Търново и София. Те оцениха високо предоставената им възможност както да обогатят своите знания, така и да открият красотата на българската природа, важни моменти от българската история и не на последно място - да се запознаят с колегите си от различните статистически офиси. По време на курса всички участваха във фотоконкурс с направените по време на обучението снимки, в които по интересен начин представиха своите впечатления от България.