Премини към основното съдържание

Пето заседание на Работна група „Статистика“ към Съвета на Европейския съюз

Публикувано на: 30.05.2018 - 12:20
Основната тема на заседанието на Работна група „Статистика“, проведено на 29 май 2018 г., беше предложението на Европейската комисия за рамков регламент на Европейския парламент и на Съвета относно европейската бизнес статистика за изменение на Регламент (ЕО) № 184/2005 и за отмяна на 10 правни акта в областта на бизнес статистиката (FRIBS). Дискусиите бяха съсредоточени върху изготвените от Българското председателство компромисни текстове по членове от 1 до 27.

Основните спорни въпроси се отнасят за актовете за изпълнение, които ще определят условията за обмен на данни. На следващото заседание на Работна група „Статистика“ на 14 юни ще продължи обсъждането на останалите членове.

Председателят на Работна група „Статистика“ и председател на Националния статистически институт Сергей Цветарски информира делегациите за постигнатия компромис между Съвета и Европейския парламент по време на проведената среща през април 2018 г. и възможностите за по-нататъшното придвижване на досието за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно хармонизирането на брутния национален доход по пазарни цени (Регламент за БНД). Проведена беше дискусия и бяха обменени мнения между държавите членки и Европейската комисия с оглед по-скорошното одобрение на досието на Комитета на постоянните представители (КОРЕПЕР).

Българското председателство информира делегациите за напредъка и основните резултати от последните триалози по досието за интегрирана европейска социална статистика (IESS).

Господин Цветарски благодари за подкрепата в КОРЕПЕР за приемането на изключително важния регламент за интегрирана статистика за земеделските стопанства.