Премини към основното съдържание

Честване на 137 години от създаването на статистическата институция в България

Публикувано на: 26.06.2017 - 17:00
На 26 юни 2017 г. Националният статистически институт отбеляза 137-ата годишнина от създаването на статистическата институция в България.

На официално тържество, на което присъстваха близо 250 гости, председателят на НСИ Сергей Цветарски представи актуална информация за дейността на института. Той направи кратка презентация и чрез нея отговори на няколко основни въпроса: „Откъде идваме?“, „През какво сме преминали?“, „Къде сме?“ и „Къде искаме да отидем?“.

Тази година в ролята на „Председател на НСИ за един ден“ беше Карамфила Стойкова, студентка четвърти курс, специалност „Статистика и иконометрия“ в УНСС - София. Пред гостите на тържеството тя сподели своите впечатления за статистиката като наука, за институцията, която ръководи в празничния ден, за значението на статистическата информация в съвременното общество.

По предложение на НСИ Карамфила Стойкова получи от Българо-американската кредитна банка (БАКБ) еднократна „заплата“, която й беше връчена от изпълнителния директор на банката Васил Симов.

Изпълнителният директор на БАКБ награди и победителите в първото Национално състезание по статистика за ученици, което се проведе този месец. Първите класирали се три отбора са:

Първо място
Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“, гр. Варна
Отбор с ментор г-жа Ирина Василева
и ученици: Антон Димитров, Йордан Кънчев и Симона Кукова
 
Второ място
Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект“, гр. Плевен
Отбор с ментор г-жа Галя Алексиева
и ученици: Валерия Георгиева, Илина Кънева и Симона Иванова
 
Трето място
Професионална гимназия по икономика и мениджмънт, гр. Пазарджик
Отбор с ментор г-жа Мария Даскалова
и ученици: Мария Петкова, Севим Гангова и Ясмин Демир

И тази година по традиция председателят на НСИ връчи грамоти и плакети на дългогодишни служители на института.

Официалната празнична церемония приключи с обявяването на две стипендии, отпускани от семейството на Станой Тасев, председател на Централното статистическо управление през периода 1987 - 1991 година. Стипендиите се дават на студенти с най-висок успех от специалност „Статистика и иконометрия“ на УНСС. Едната е за най-добрия третокурсник, който я получава месечно през целия четвърти курс, а другата се присъжда като награда на най-добрия по успех студент, завършващ четвърти курс. Наградите бяха обявени от г-жа Илиана Тасева, а най-добрият по успех четвъртокурсник беше Карамфила Стойкова.

На събитията по повод годишнината от създаването на статистическа институция в България присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Република Азербайджан в София Н. Пр. Наргиз Гурбанова, извънредният и пълномощен посланик на Украйна в София, Н. Пр. Микола Балтаджи, заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова, председателят на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, представители на Националния статистически съвет, органите на статистиката, научната общност и други.